10 lucruri despre osteoporoză. Care sunt simptomele, De Ce apare și la ce să fii atentă dacă ești femeie

10 lucruri despre osteoporoza - Foto: Freepick @racool_studio
10 lucruri despre osteoporoza - Foto: Freepick @racool_studio

Ce trebuie să știi despre osteoporoză. Care sunt simptomele, factorii de risc și când să te prezinți la medic.

Osteoporoza este o afecțiune care afectează oasele. Numele său provine din latină și înseamnă "oase poroase". Interiorul unui os sănătos are spații mici, ca un fagure de miere. Osteoporoza mărește dimensiunea acestor spații, ceea ce face ca osul să-și piardă rezistența și densitatea. În plus, partea exterioară a osului devine mai slabă și mai subțire.

Osteoporoza poate apărea la persoane de orice vârstă, dar este mai frecventă la adulții în vârstă, în special la femei.

Persoanele cu osteoporoză prezintă un risc ridicat de fracturi, sau de rupere a oaselor, în timp ce fac activități de rutină, cum ar fi statul în picioare sau mersul pe jos. Cele mai frecvent afectate oase sunt coastele, șoldurile și oasele de la încheieturi și coloana vertebrală.

Prunele și prunele uscate, 7 beneficii pentru sănătate. Afecțiunile pe care le tratează

Osteoporoza - simptome


Stadiile incipiente ale osteoporozei nu provoacă niciun simptom sau semn de avertizare. În cele mai multe cazuri, persoanele cu osteoporoză nu știu că suferă de această afecțiune până când nu au o fractură.

Dacă apar simptome, unele dintre cele mai timpurii pot include:

- retragerea gingiilor

- slăbirea forței de prindere

- unghii slabe și casante

Dacă nu aveți simptome, dar aveți antecedente familiale de osteoporoză, discuția cu medicul dumneavoastră vă poate ajuta să vă evaluați riscul.

Fără un tratament adecvat, osteoporoza se poate agrava. Pe măsură ce oasele devin mai subțiri și mai slabe, crește riscul de fractură.

Simptomele osteoporozei severe pot include o fractură în urma unei căzături sau chiar a unui strănut sau a unei tuse puternice. Ele pot include, de asemenea, dureri de spate sau de gât, sau pierderea înălțimii.

Durerile de spate sau de gât sau pierderea înălțimii pot fi cauzate de o fractură de compresie. Aceasta este o ruptură a uneia dintre vertebrele din gât sau din spate, care este atât de slabă încât se rupe sub presiunea normală din coloana vertebrală.

Dacă aveți o fractură cauzată de osteoporoză, timpul necesar pentru vindecare va depinde de mai mulți factori. Aceștia includ locul unde se află fractura, cât de severă este, precum și vârsta și istoricul dumneavoastră de sănătate.

10 lucruri de știut despre osteoporoză

Cârceii, cauze și tratament. Ce să faci dacă te-a luat un CÂRCEL și cum scapi rapid de el. Ce BOLI ascunde

"1. Osteoporoza înseamnă pierdere marcată a densității osoase, proces ce predispune la apariția fracturilor, chiar la cele mai mici accidentări, uneori spontan. Oasele devin spongioase, sunt mai puțin rezistente și se pot rupe mai ușor.

2. Mai afectate sunt femeile după menopauză, dar și bărbații pot suferi de osteoporoză.

3. O viață bazată pe principii sănătoase, cu alimentație echilibrată și mișcare, poate întârzia și limita semnificativ acest proces. Exercițiile fizice regulate aduc beneficii imense în păstrarea integrității osoase.

4. Relația cu medicul este deosebit de importantă. Pe baza unor analize și investigații, diagnosticul de osteoporoză va necesita anumite conduite clare.

5. Osteodensitometria (DXA) testează densitatea osoasă la anumite niveluri, cel mai frecvent capul femurului și corpii vertebrali. Este o investigație de mare utilitate și ar trebui făcută de toate femeile aflate la menopauză.

6. Determinarea de analize poate arăta patologii în metabolizarea calciului, niveluri reduse de vitamina D, niveluri anormale ale anumitor hormoni cu funcții importante în menținerea sănătății osului.

7. Calciul și vitamina D se pot suplimenta cu ușurință când există carențe. De regulă se iau împreună pentru că se potențează reciproc. Expunerea la soare este necesară pentru formarea de vitamină D în piele. Lactatele și brânzeturile sunt necesare pentru un aport suficient de calciu.

8. La nevoie, medicul reumatolog sau endocrinolog poate recomanda tratamente speciale pentru ținerea calciului în os, inhibarea unor componente care accelerează distrucția osoasă. Acestea variază în eficiență, administrare, preț și se vor discuta atent cu medicul. Bisfosfonații nu se iau în fiecare zi, ci de regulă la două săptămâni, cu apă, stând în picioare aproximativ jumătate de oră. Tratamentul va fi monitorizat atent.

9. Uneori pot apărea fracturi severe, chiar prăbușiri de corpi vertebrali. Prăbușirile sunt dezastruoase și necesită reconstrucții ample. Depistarea la timp a osteoporozei și atitudinile potrivite sunt extrem de importante.

10. O monitorizare din timp, cu o relație frumoasă cu medicul, cu o viață bazată pe moderație în fiecare segment, cu luarea corectă a tratamentului indicat la nevoie, cu monitorizarea constantă a medicației și stării osoase constituie principii pe care oricine trebuie să le îmbrățișeze", a scris medicul Vasi Rădulescu, pe blogul său.

Osteoporoza - cauze și factori de risc

Carmen Harra, previziune sumbră. Ce urmează după COVID: Va ține până în 2033. Omenirea trece printr-un purgatoriu

Printre cauzele posibile ale osteoporozei se numără anumite afecțiuni medicale, cum ar fi hipertiroidismul. Acestea includ, de asemenea, utilizarea anumitor medicamente.

Printre exemplele acestor medicamente se numără corticosteroizii administrați pe termen lung pe cale orală sau injectată, cum ar fi prednisonul sau cortizonul.

- Vârsta

Cel mai mare factor de risc al osteoporozei este vârsta. De-a lungul vieții, organismul dumneavoastră descompune osul vechi și crește os nou.

Cu toate acestea, atunci când aveți în jur de 30 de ani, corpul dumneavoastră începe să descompună osul mai repede decât este capabil să îl înlocuiască. Acest lucru duce la un os mai puțin dens și mai fragil și, prin urmare, mai predispus la rupere.

- Menopauză

Menopauza este un alt factor de risc primar, care apare la femei în jurul vârstei de 45-55 de ani. Din cauza modificării nivelurilor hormonale asociate cu aceasta, menopauza poate face ca organismul unei femei să piardă osul și mai repede.

Bărbații continuă să piardă os la această vârstă, dar într-un ritm mai lent decât femeile. Cu toate acestea, în momentul în care ajung la vârste cuprinse între 65 și 70 de ani, femeile și bărbații pierd, de obicei, osul în același ritm.

Alți factori de risc pentru osteoporoză includ:

- faptul că ești femeie

- antecedente familiale de osteoporoză

- alimentația deficitară

- inactivitatea fizică

- fumat

- greutate corporală scăzută

- structură cu oase mici

Puteți controla unii dintre acești factori de risc pentru osteoporoză, cum ar fi alimentația necorespunzătoare și inactivitatea. De exemplu, puteți să vă îmbunătățiți dieta și să începeți un program de exerciții fizice poate fi benefic pentru sănătatea oaselor dumneavoastră. Cu toate acestea, nu puteți controla alți factori de risc, cum ar fi vârsta sau sexul dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel