10 octombrie, Ziua Mondială a Sănătății Mintale în pandemia COVID-19. Tătaru: „a produs multe schimbări”

Dana Lascu |
Data publicării:
Coronavirus carantina. Foto: Pixabay
Coronavirus carantina. Foto: Pixabay

Ziua Mondială a Sănătății Mintale, celebrată de 28 de ani la 10 octombrie, contează anul acesta, mai mult ca niciodată, arată OMS. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, marchează și el Ziua Mondială. 

Ziua Mondială a Sănătății Mintale a fost celebrată pentru prima dată la 10 octombrie 1992. A fost concepută ca activitate anuală a Federației Mondiale pentru Sănătate Mintală, de către secretarul general adjunct de atunci, Richard Hunter. 

„Ziua Mondială a Sănătății Mintale din acest an, pe 10 octombrie, vine într-un moment în care viața noastră de zi cu zi s-a schimbat considerabil ca urmare a pandemiei COVID-19. Ultimele luni au adus numeroase provocări: pentru lucrătorii din domeniul sănătății, oferind îngrijire în circumstanțe dificile, mergând la muncă temându-se să aducă COVID-19 acasă cu ei; pentru studenți, adaptându-se la luarea cursurilor de acasă, cu puțin contact cu profesorii și prietenii, și anxioși cu privire la viitorul lor; pentru lucrătorii ale căror mijloace de trai sunt amenințate; pentru numărul mare de oameni prinși în sărăcie sau în condiții umanitare fragile, cu protecție extrem de limitată față de COVID-19; iar pentru persoanele cu condiții de sănătate mintală, mulți se confruntă cu o izolare socială chiar mai mare decât înainte. Și asta nu înseamnă nimic despre gestionarea durerii de a pierde o persoană dragă, uneori fără a putea să ne luăm la revedere”, notează OMS

Consecințele economice ale pandemiei sunt „deja resimțite, întrucât companiile lasă personalul să plece într-un efort de a-și salva afacerile sau, într-adevăr, să închidă complet. Având în vedere experiența anterioară a situațiilor de urgență, este de așteptat ca nevoia de sănătate mintală și sprijin psihosocial să crească substanțial în următoarele luni și ani. Investițiile în programe de sănătate mintală la nivel național și internațional, care au suferit deja de ani de subfinanțare cronică, sunt acum mai importante decât au fost vreodată. Acesta este motivul pentru care obiectivul campaniei Zilei Mondiale a Sănătății Mintale din acest an este creșterea investițiilor în sănătatea mintală”, mai arată OMS.

Tătaru: E nevoie de măsuri noi, programe și investiții

Ministrul român al Sănătății marchează și el Ziua Mondială a Sănătății recunoscând că este nevoie de măsuri ferme, programe și investiții noi pentru înbunătățirea accesului la servicii medicale de specialitate în domeniul sănătății mintale. 

„Pandemia provocată de noul coronavirus a produs multe schimbări în viața noastră din punct de vedere medical, dar și social și economic. Într-o astfel de perioadă cu numeroase provocări este nevoie, mai mult ca oricând, de echilibru și păstrarea sănătății mentale. În perioada următoare va fi nevoie de măsuri noi concretizate în programe și investiții pentru îmbunătățirea accesului populației la servicii de îngrijire a sănătății mintale”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel