2-3 cești de cafea ar putea reduce riscul leziunilor renale acute

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
2 3 cesti de cafea. FOTO Pexels @ Shvets production
2 3 cesti de cafea. FOTO Pexels @ Shvets production

Consumul a 2-3 cești de cafea ar putea reduce riscul leziunilor renale acute, potrivit unui studiu.

Cafeaua conține o serie de compuși benefici pentru sănătate, inclusiv cafeina, diterpene și acidul clorogenic.

Studiile arată că un consum obișnuit de cafea este legat de prevenirea afecțiunilor cronice și degenerative, inclusiv a cancerului, a tulburărilor cardiovasculare, a diabetului și a bolii Parkinson, notează Medical News Today.

Cofeina, cel mai frecvent studiat compus din cafea, exercită efecte pozitive asupra funcției renale, iar consumul zilnic de cafea este legat de un risc mai mic de boală renală cronică.

Cafeaua, efecte secundare surprinzătoare. Când trebuie redus consumul de cafea

Deși alți compuși din cafea sunt mai puțin studiați, se știe că alți compuși, precum acidul clorogenic și trigonellina, reduc inflamația generalizată și stresul oxidativ.

Cunoașterea mai multor informații despre modul în care consumul de cafea afectează incidența altor afecțiuni legate de rinichi ar putea ajuta factorii de decizie politică să ia măsuri pentru a reduce riscul oamenilor de a dezvolta boli renale progresive.

Recent, cercetătorii au investigat efectele consumului de cafea asupra leziunilor renale acute, atunci când rinichii își pierd brusc toate sau o parte dintre funcții.

Leziunile renale, o problemă de sănătate publică

Potrivit sursei menționate, leziunile renale acute reprezintă o problemă de sănătate publică, chiar dacă cifra persoanelor care suferă de această afecțiune este de sub un procent, mai exact de 0,25%, însă cifra alarmantă este cea a persoanelor care sunt spitalizate anual din această cauză (18% dintre cei diagnosticați).

În urma analizei lor, cercetătorii au constatat că un consum mai mare de cafea este legat de un risc mai mic de leziune renală acută.

Cea mai benefică cantitate de cafea

Pentru studiu, cercetătorii au folosit date de la 14.207 adulți cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani din studiul Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC).

Cercetătorii au evaluat consumul de cafea al participanților în timpul primei lor vizite prin intermediul unui chestionar de frecvență alimentară.

În total, ei au constatat că:

- 27% nu au băut niciodată cafea

- 14% au băut mai puțin de o ceașcă de cafea pe zi

- 19% au băut 1 ceașcă pe zi

- 23% au băut 2-3 cești pe zi

-17% au băut mai mult de 3 cești pe zi.

După ajustarea factorilor demografici, cercetătorii au constatat că persoanele care au consumat orice cantitate de cafea au avut un risc cu 11% mai mic de a dezvolta leziuni renale acute în comparație cu persoanele care nu au consumat această băutură.

De asemenea, cercetătorii au observat o relație dependentă de doză între această afecțiune renală și consumul de cafea, cei care consumau 2-3 cești de cafea pe zi înregistrând cea mai substanțială reducere a riscului.

Efectele protectoare ale cafelei sunt doar teorii

Întrebat ce ar putea explica potențialele efecte protectoare ale cafelei în cazul leziunilor renale acute, Dr. Matthew Weir, profesor de medicină și șef al Diviziei de nefrologie de la Universitatea din Maryland, care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru Medical News Today că studiul nu oferă indicii.

”Cercetătorii oferă teorii, dar există numeroase probleme cu revizuirea retrospectivă a datelor, care pot confunda observațiile și limita validitatea. Cel puțin nu a existat nicio dovadă de nocivitate”, a declarat Dr. Weir.

Cafeaua reîncălzită devine amară. În cât timp trebuie să consumăm o cafea proaspătă

Cafeaua reîncălzită nu mai are aceleași proprietăți. Oamenii de știință au încercat să afle ce se întâmplă în momentul în care reîncălzim cafeaua. Emily Rosenberg, șefa operațiunilor de formare la Stumptown Coffee a explicat de ce cafeaua își schimbă gustul atunci când aceasta este reîncălzită.

Cuptorul cu microunde schimbă gustul cafelei

Cafeaua reîncălzită la cuptorul cu microunde îți schimbă total gustul. Aceasta devine estrem de amară. Experții arată că reîncălzirea cafelei activează anumiți compuși care îi schimbă gustul.

"Toată cafeaua are o anumită cantitate de amărăciune Dar în cafeaua proaspăt preparată, există, de asemenea, o mulțime de dulceață și aciditate care echilibrează amărăciunea și creează o cafea complexă și cu gust delicios.

Când reîncălziți cafeaua, nu faceți decât să încurajați producția de acid chinic și cafeic, oferind cafelei o aromă și mai amară, astringentă și noduroasă", a spus Emily Rosenberg, potrivit Huffington Post.

Cafeaua verde, cea neprajită, conține acizi clorogenici, iar procesul de prăjire îi descompune în acid chinic și acid cafeic. Aroma acidului chinic poate fi asociată cu chinina din apă tonică. În timp ce acidul clorogenic are un gust amar, acidul chinic și acidul cafeic au și ele o aromă amară și astringentă, mult mai pronunțată. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Băutorii de cafea, mai puțin expuși la moarte timpurie. Medic: Cei care beau 2 - 5 cești au o viață mai sănătoasă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel