2-3 cești de cafea ar putea reduce riscul leziunilor renale acute
Consumul a 2-3 cești de cafea ar putea reduce riscul leziunilor renale acute, potrivit unui studiu.
Cafeaua conține o serie de compuși benefici pentru sănătate, inclusiv cafeina, diterpene și acidul clorogenic.
Studiile arată că un consum obișnuit de cafea este legat de prevenirea afecțiunilor cronice și degenerative, inclusiv a cancerului, a tulburărilor cardiovasculare, a diabetului și a bolii Parkinson, notează Medical News Today.
Cofeina, cel mai frecvent studiat compus din cafea, exercită efecte pozitive asupra funcției renale, iar consumul zilnic de cafea este legat de un risc mai mic de boală renală cronică.
Cafeaua, efecte secundare surprinzătoare. Când trebuie redus consumul de cafea
Deși alți compuși din cafea sunt mai puțin studiați, se știe că alți compuși, precum acidul clorogenic și trigonellina, reduc inflamația generalizată și stresul oxidativ.
Cunoașterea mai multor informații despre modul în care consumul de cafea afectează incidența altor afecțiuni legate de rinichi ar putea ajuta factorii de decizie politică să ia măsuri pentru a reduce riscul oamenilor de a dezvolta boli renale progresive.
Recent, cercetătorii au investigat efectele consumului de cafea asupra leziunilor renale acute, atunci când rinichii își pierd brusc toate sau o parte dintre funcții.
Leziunile renale, o problemă de sănătate publică
Potrivit sursei menționate, leziunile renale acute reprezintă o problemă de sănătate publică, chiar dacă cifra persoanelor care suferă de această afecțiune este de sub un procent, mai exact de 0,25%, însă cifra alarmantă este cea a persoanelor care sunt spitalizate anual din această cauză (18% dintre cei diagnosticați).
În urma analizei lor, cercetătorii au constatat că un consum mai mare de cafea este legat de un risc mai mic de leziune renală acută.
Cea mai benefică cantitate de cafea
Pentru studiu, cercetătorii au folosit date de la 14.207 adulți cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani din studiul Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC).
Cercetătorii au evaluat consumul de cafea al participanților în timpul primei lor vizite prin intermediul unui chestionar de frecvență alimentară.
În total, ei au constatat că:
- 27% nu au băut niciodată cafea
- 14% au băut mai puțin de o ceașcă de cafea pe zi
- 19% au băut 1 ceașcă pe zi
- 23% au băut 2-3 cești pe zi
-17% au băut mai mult de 3 cești pe zi.
După ajustarea factorilor demografici, cercetătorii au constatat că persoanele care au consumat orice cantitate de cafea au avut un risc cu 11% mai mic de a dezvolta leziuni renale acute în comparație cu persoanele care nu au consumat această băutură.
De asemenea, cercetătorii au observat o relație dependentă de doză între această afecțiune renală și consumul de cafea, cei care consumau 2-3 cești de cafea pe zi înregistrând cea mai substanțială reducere a riscului.
Efectele protectoare ale cafelei sunt doar teorii
Întrebat ce ar putea explica potențialele efecte protectoare ale cafelei în cazul leziunilor renale acute, Dr. Matthew Weir, profesor de medicină și șef al Diviziei de nefrologie de la Universitatea din Maryland, care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru Medical News Today că studiul nu oferă indicii.
”Cercetătorii oferă teorii, dar există numeroase probleme cu revizuirea retrospectivă a datelor, care pot confunda observațiile și limita validitatea. Cel puțin nu a existat nicio dovadă de nocivitate”, a declarat Dr. Weir.
Cafeaua reîncălzită devine amară. În cât timp trebuie să consumăm o cafea proaspătă
Cafeaua reîncălzită nu mai are aceleași proprietăți. Oamenii de știință au încercat să afle ce se întâmplă în momentul în care reîncălzim cafeaua. Emily Rosenberg, șefa operațiunilor de formare la Stumptown Coffee a explicat de ce cafeaua își schimbă gustul atunci când aceasta este reîncălzită.
Cuptorul cu microunde schimbă gustul cafelei
Cafeaua reîncălzită la cuptorul cu microunde îți schimbă total gustul. Aceasta devine estrem de amară. Experții arată că reîncălzirea cafelei activează anumiți compuși care îi schimbă gustul.
"Toată cafeaua are o anumită cantitate de amărăciune Dar în cafeaua proaspăt preparată, există, de asemenea, o mulțime de dulceață și aciditate care echilibrează amărăciunea și creează o cafea complexă și cu gust delicios.
Când reîncălziți cafeaua, nu faceți decât să încurajați producția de acid chinic și cafeic, oferind cafelei o aromă și mai amară, astringentă și noduroasă", a spus Emily Rosenberg, potrivit Huffington Post.
Cafeaua verde, cea neprajită, conține acizi clorogenici, iar procesul de prăjire îi descompune în acid chinic și acid cafeic. Aroma acidului chinic poate fi asociată cu chinina din apă tonică. În timp ce acidul clorogenic are un gust amar, acidul chinic și acidul cafeic au și ele o aromă amară și astringentă, mult mai pronunțată. Citește mai departe AICI.
-
-
Senzori de glicemie retrași masiv în 17 țări după raportarea unor decese04.12.2025, 21:19
-
-
-
EXCLUSIV Boala pe care ar fi avut-o Ceaușescu. Conf. dr. Marcian Manu: 80% din cancere se dezvoltă în această zonă. Este deosebit de importantă
Boala pe care ar fi avut-o Ceaușescu. Ce au aflat medicii. Are o incidență deosebit de crescută în rândul populației.
EXCLUSIV La ce dimensiuni poate ajunge un calcul renal. Conf. dr. Marcian Manu: Am rămas stupefiați. Este nepermis
La ce dimensiuni poate ajunge un calcul renal. Cum se ajunge în aceste situații.
Boala cronică pe care ai putea să o ai dacă urinezi frecvent. Ce înseamnă, de fapt, urinarea frecventă
EXCLUSIV Boala care îi trimite pe bărbați la medic. Conf. dr. Marcian Manu: Duce la un dezastru. Are un potențial mortal crescut. Este zgomotoasă și violentă
Boala care îi trimite pe bărbați la medic este deosebit de dureroasă. Poate să apară chiar și din cauza unui abces dentar.
De ce urina este galbenă. Culoarea care îți arată că ai putea avea cancer sau alte boli grave
EXCLUSIV ESWL, tratamentul pentru litiaza renală. Mihai Dobra: E non-invaziv. Poți să nu faci nimic sau poți să scoți un rinichi
Cel mai bun tratament pentru litiaza renală și pietrele la rinichi. Medicul Mihai Dobra, despre ESWL și variantele de tratament.
EXCLUSIV Adenomul de prostată, diagnostic. Conf. dr. Marcian Manu: Este foarte grav. Este nepermis așa ceva în 2023
Cele trei alimente care schimbă mirosul urinei. Cum îți influențează sănătatea. Ce înseamnă când urina miroase ciudat
Cele trei alimente care schimbă mirosul urinei îți pot influența sănătatea. Unele le consumăm zilnic.
Boala pe care ai putea să o ai dacă simți nevoia urgentă de a urina. Poate fi confundată cu un tip de cancer
Boala pe care ai putea să o ai dacă urinezi frecvent sau te trezești noaptea pentru a urina.
Ziua Mondială a Rinichiului: Accesul echitabil la diagnostic, tratament și servicii medicale optime este esențial pentru sănătatea rinichilor
EXCLUSIV Fimoza: cauze, simptome, tratament. Greșeala pe care o fac bărbații. Bogdan Pârlițeanu: Apare și la diabetici
Fimoza este o afecțiune care poate părea înspăimântătoare. Care sunt simptomele și cum se tratează.
EXCLUSIV Instilațiile, terapia care distruge celulele canceroase. Bogdan Pârlițeanu: Se fac în ambulator și durează 45min - 1h. Reduc recidivele, pentru că asta e parșivitatea acestui tip de cancer
EXCLUSIV Cancerul renal, descoperit întâmplător la ecografie. Bogdan Pârlițeanu: Tumoarea e identificată de la 2,5 cm. Totul pleacă de la o ecografie. Măcar o dată pe an să faceți ecografie de abdomen total
EXCLUSIV Litiaza urinară, cauze. Conf. dr. Marcian Manu: Factorul genetic este deosebit de important. Deshidratarea, factor principal
Aceasta este boala extrem de dureroasă pe care o poți face dacă nu te hidratezi corespunzător.
EXCLUSIV Cum știi că ai mâncat DDT. Ciuhodaru arată primele semne: De cancer și de intoxicația din apă și mâncare nu te poți feri
EXCLUSIV ESWL, tehnica minune fără bisturiu. Ce boli tratează. Dr. Rucsandra Manu: A creat o revoluție! Tratăm pacienții fără să îi mai operăm
Dieta bazată pe plante, o unealtă împotriva cancerului de prostată. Alimentele care încetinesc progresia
EXCLUSIV Cum previi formarea pietrelor la rinichi cu un simplu obicei zilnic
Pietrele la rinichi: simptome, cauze și când să ceri ajutor medical. Impactul lor asupra sănătății
Pietrele la rinichi pot provoca dureri severe, modificări urinare și riscuri de infecții, necesitănd uneori asistență medicală urgentă.
EXCLUSIV Ciocolata, nocivă pentru rinichi. Manu: Ai voie să mănânci o bucățică de ciocolată, cu o condiție. În anii ‘90 oamenii își pierdeau rinichiul, erau operați de două-trei ori pe aceleași rinichi
Ce efect nociv are ciocolata pentru rinichii noștri. Ce trebuie să mănânci imediat după ce ai concumat ciocolată, pentru a nu avea probleme.
