2-3 cești de cafea ar putea reduce riscul leziunilor renale acute

Consumul a 2-3 cești de cafea ar putea reduce riscul leziunilor renale acute, potrivit unui studiu.
Cafeaua conține o serie de compuși benefici pentru sănătate, inclusiv cafeina, diterpene și acidul clorogenic.
Studiile arată că un consum obișnuit de cafea este legat de prevenirea afecțiunilor cronice și degenerative, inclusiv a cancerului, a tulburărilor cardiovasculare, a diabetului și a bolii Parkinson, notează Medical News Today.
Cofeina, cel mai frecvent studiat compus din cafea, exercită efecte pozitive asupra funcției renale, iar consumul zilnic de cafea este legat de un risc mai mic de boală renală cronică.
Cafeaua, efecte secundare surprinzătoare. Când trebuie redus consumul de cafea
Deși alți compuși din cafea sunt mai puțin studiați, se știe că alți compuși, precum acidul clorogenic și trigonellina, reduc inflamația generalizată și stresul oxidativ.
Cunoașterea mai multor informații despre modul în care consumul de cafea afectează incidența altor afecțiuni legate de rinichi ar putea ajuta factorii de decizie politică să ia măsuri pentru a reduce riscul oamenilor de a dezvolta boli renale progresive.
Recent, cercetătorii au investigat efectele consumului de cafea asupra leziunilor renale acute, atunci când rinichii își pierd brusc toate sau o parte dintre funcții.
Leziunile renale, o problemă de sănătate publică
Potrivit sursei menționate, leziunile renale acute reprezintă o problemă de sănătate publică, chiar dacă cifra persoanelor care suferă de această afecțiune este de sub un procent, mai exact de 0,25%, însă cifra alarmantă este cea a persoanelor care sunt spitalizate anual din această cauză (18% dintre cei diagnosticați).
În urma analizei lor, cercetătorii au constatat că un consum mai mare de cafea este legat de un risc mai mic de leziune renală acută.
Cea mai benefică cantitate de cafea
Pentru studiu, cercetătorii au folosit date de la 14.207 adulți cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani din studiul Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC).
Cercetătorii au evaluat consumul de cafea al participanților în timpul primei lor vizite prin intermediul unui chestionar de frecvență alimentară.
În total, ei au constatat că:
- 27% nu au băut niciodată cafea
- 14% au băut mai puțin de o ceașcă de cafea pe zi
- 19% au băut 1 ceașcă pe zi
- 23% au băut 2-3 cești pe zi
-17% au băut mai mult de 3 cești pe zi.
După ajustarea factorilor demografici, cercetătorii au constatat că persoanele care au consumat orice cantitate de cafea au avut un risc cu 11% mai mic de a dezvolta leziuni renale acute în comparație cu persoanele care nu au consumat această băutură.
De asemenea, cercetătorii au observat o relație dependentă de doză între această afecțiune renală și consumul de cafea, cei care consumau 2-3 cești de cafea pe zi înregistrând cea mai substanțială reducere a riscului.
Efectele protectoare ale cafelei sunt doar teorii
Întrebat ce ar putea explica potențialele efecte protectoare ale cafelei în cazul leziunilor renale acute, Dr. Matthew Weir, profesor de medicină și șef al Diviziei de nefrologie de la Universitatea din Maryland, care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru Medical News Today că studiul nu oferă indicii.
”Cercetătorii oferă teorii, dar există numeroase probleme cu revizuirea retrospectivă a datelor, care pot confunda observațiile și limita validitatea. Cel puțin nu a existat nicio dovadă de nocivitate”, a declarat Dr. Weir.
Cafeaua reîncălzită devine amară. În cât timp trebuie să consumăm o cafea proaspătă
Cafeaua reîncălzită nu mai are aceleași proprietăți. Oamenii de știință au încercat să afle ce se întâmplă în momentul în care reîncălzim cafeaua. Emily Rosenberg, șefa operațiunilor de formare la Stumptown Coffee a explicat de ce cafeaua își schimbă gustul atunci când aceasta este reîncălzită.
Cuptorul cu microunde schimbă gustul cafelei
Cafeaua reîncălzită la cuptorul cu microunde îți schimbă total gustul. Aceasta devine estrem de amară. Experții arată că reîncălzirea cafelei activează anumiți compuși care îi schimbă gustul.
"Toată cafeaua are o anumită cantitate de amărăciune Dar în cafeaua proaspăt preparată, există, de asemenea, o mulțime de dulceață și aciditate care echilibrează amărăciunea și creează o cafea complexă și cu gust delicios.
Când reîncălziți cafeaua, nu faceți decât să încurajați producția de acid chinic și cafeic, oferind cafelei o aromă și mai amară, astringentă și noduroasă", a spus Emily Rosenberg, potrivit Huffington Post.
Cafeaua verde, cea neprajită, conține acizi clorogenici, iar procesul de prăjire îi descompune în acid chinic și acid cafeic. Aroma acidului chinic poate fi asociată cu chinina din apă tonică. În timp ce acidul clorogenic are un gust amar, acidul chinic și acidul cafeic au și ele o aromă amară și astringentă, mult mai pronunțată. Citește mai departe AICI.
-
Planta care scade glicemia și ajută digestia23.08.2025, 18:16
-
-
-
Nu bei suficientă apă? Iată de ce ești mai stresat decât ar trebui23.08.2025, 15:18
-
Studiu: Cât de eficiente sunt antiobioticele pentru tratarea infecțiilor urinare
De ce nu scapi de infecțiile urinare. De ce tratamentele nu funcționează și cum poți scăpa definitiv de ele?
Simptomele banale care pot indica prezența cancerului. Apar la persoanele de peste 50 de ani
Primul semn că ai colică renală: cauze și prevenție. Dr Bogdan Pârlițeanu: Blochează fluxul urinar
Infecțiile tractului urinar sunt mai comune la femei decât la bărbați. Care sunt măsurile de prevenție
Cât timp ar trebui să urinezi, de fapt. Ce riști dacă depășești perioada
Pionefroza litiazică, boala extrem de dură care îți pune viața în pericol. Dr. Mihai Dobra: E o chestiune de viață și de moarte
Această boală îți poate pune viața în pericol dacă nu o descoperi la timp.
Infecție urinară: când să iei antibiotic. Pârlițeanu: Mai bine începeți cu o metodă băbească, un duș cald, ceva cald pe abdomen și apoi faceți urocultura
Nefrotomia percutanată, tehnica ce sparge piatra la rinichi. Dumitrache: Este cea mai bună variantă. Limita este în jur de 2cm
Care e cea mai bună tehnică ce sparte piatra la rinichi și care este cel mai mare calcul pe care îl poate sparge.
Adenomul de prostată, diagnostic. Conf. dr. Marcian Manu: Este foarte grav. Este nepermis așa ceva în 2023
ESWL, tehnica minune fără bisturiu. Ce boli tratează. Dr. Rucsandra Manu: A creat o revoluție! Tratăm pacienții fără să îi mai operăm
România, reprezentată în SUA la Congresul Profesioniștilor Româno-Americani. Mihai Dobra: Sudează oamenii care fac performanță în SUA
Cum știi că ai mâncat DDT. Ciuhodaru arată primele semne: De cancer și de intoxicația din apă și mâncare nu te poți feri
Ce trebuie să știi despre calculii renali. Conf. dr. Marcian Manu: Duc la insuficiență renală, la dializă, transplant sau chiar la moarte
Complicațiile dializei în insuficiența renală cronică. Managementul și prevenția problemelor asociate cu tratamentele de substituție renală
Acestea sunt cele mai frecvente complicații ale dializei.
Boala care îi trimite pe bărbați la medic. Conf. dr. Marcian Manu: Duce la un dezastru. Are un potențial mortal crescut. Este zgomotoasă și violentă
Boala care îi trimite pe bărbați la medic este deosebit de dureroasă. Poate să apară chiar și din cauza unui abces dentar.
Vitamina C, vinovată de o afecțiune extrem de dureroasă: Urmezi o rețetă blestemată. Care este cantitatea recomandată
Tumorile de vezică urinară: primul simptom. Ce este ostoma. Dumitrache: E primul semnal de alarmă, cei mai mulți pacienți se sperie. Sunt dintre cele mai traumatizante tumori
Urinarea nocturnă, semn al cancerului de prostată. Care este frecvența care indică un semnal de alarmă
Urinarea nocturnă poate fi semn al cancerului de prostată. Când devine aceasta o problemă.
Cancerul renal, descoperit întâmplător la ecografie. Bogdan Pârlițeanu: Tumoarea e identificată de la 2,5 cm. Totul pleacă de la o ecografie. Măcar o dată pe an să faceți ecografie de abdomen total
Litiaza de acid uric, o boală metabolică de temut. Mihai Dobra: Un dezechilibru al acidului uric în strânsă legătură cu guta
Ce este temuta litiază de acid uric. Medicul Mihai Dobra ne-a vorbit despre despre litiaza sportivilor și litiaza cistinică.
Cum se folosește, de fapt, hârtia igienică. De ce contează numărul de foi și cum te poți îmbolnăvi dacă folosești greșit hârtia igienică
Cum se folosește, de fapt, hârtia igienică. Cel mai banal obicei pe care îl avem ne poate pune sănătatea în pericol.