5 motive pentru care să consumi PRUNE. Ce este adiponectina

Anisia Nica |
Data actualizării: | Data publicării:
5 motive pentru care sa consumi prune FOTO: Unsplash @joanna derks
5 motive pentru care sa consumi prune FOTO: Unsplash @joanna derks

Care sunt beneficiile consumului de prune și de ce ar trebui să le introduci în alimentație? Sunt accesibile și bogate în nutrienți.

Prunele sunt fructe accesibile, iubite de mulți români, iar beneficiile acestora pentru sănătate ar trebui să reprezinte motive în plus pentru care să le consumi mai des.

Ce conțin?

Potrivit healthline, o singură prună conține 10% din necesarul zilnic de Vitamina C, denumită și "vitamina imunității". Totodată, pruna conține 5% din necesarul zilnic de Vitamina A, 5% din Vitamina K, 3% din potasiu, 2% din cupru și 2% din mangan. Pe lângă aceste elemente, prunele au în componență lor cantități mici de magneziu, fosfor și o parte din complexul vitaminelor B.

Sursă de antioxidanți

Prunele conțin o cantitate crescută de antioxidanți, dintre care cel mai important este Vitamina C. Conform MayoClinic, antioxidanții nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică. Aceștia protejează celulele de radicalii liberi, compuși care intervin în apariția afecțiunilor cardiovasculare, cancerului și a bolilor cronice. 

Alți antioxidanți importanți din prune sunt polifenolii. Aceștia au efect antiinflamator puternic, previn deteriorarea celulară și scad riscul apariției diabetului zaharat.

Efect laxativ

Prunele sunt un laxativ natural, iar consumul acestor fructe intervin în combaterea constipației. Web MD arată că prunele conțin sorbitol, substanță care grăbește tranzitul intestinal și funcționează ca un laxativ natural. 

Vezi și: Sindromul colonului iritabil: cauze, simptome, tratament. Tehnicile de RELAXARE, importante în tratament

Scad glicemia

Prunele sunt recomandate pacienților care suferă de diabet zaharat. Așa cum am arătat mai sus, prunele sunt bogate în antioxidanți, iar fibrele din aceste fructe au efect de scădere a nivelului de glucoză din sânge.

Un studiu din anul 2014 pun prunele pe lista alimentelor care ajută la controlul diabetului de tip 2 datorită creșterii nivelului de adiponectină. Această substanță este secretată de adipocite (celulele adipoase) și are rol în creșterea sensibilității celulare la insulină.

Sănătatea oaselor

Consumul de prune are efecte pozitive pentru creșterea rezistenței osoase. În acest sens există și cercetări care surprind rolul preventiv al consumului de prune asupra instalării osteoporozei.

Se pare că prunele uscate stimulează vindecarea osoasă, cresc nivelul seric de markeri cu rol în formarea celulelor osoase noi și scad riscul de apariția a osteoporozei la femeile aflate la menopauză. În această perioadă, nivelul de estrogeni scade considerabil, iar acești hormoni au un rol esențial în regenerare și menținerea densității osoase.

Sănătatea inimii

Cantitatea crescută în antioxidanți previne apariția bolilor cardiovasculare. Mai mult decât atât, anumiți compuși scad tensiunea arterială și reduc nivelul de colesterol "rău". Depunerea colesterolului în exces pe vasele de sânge este cauza apariției aterosclerozei, patologie care este punctul de plecare al numeroaselor complicații cardiace.

Vezi și: Alimente care scad tensiunea arterială. Iaurtul grecesc, pe listă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel