8 boli GRAVE care-ți fac respirația urât mirositoare. Simptom care nu trebuie ignorat

Dana Lascu |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Respirația urât mirositoare poate fi simptom pentru 8 boli, unele dintre ele chiar grave. Iată de ce trebuie să mergi la medic și să afli cauza: 

Respirația poate fi urât mirositoare pentru că nu te-ai spălat corect pe dinți sau pentru că ai mâncat usturoi. Numai că, în egală măsură ea poate fi și un simptom al unr boli grave. Iată care: 

1) Infecție gingivală

Dacă respirația are un miros și un gust metalic, este posibil să aveți bacterii care se dezvoltă sub linia gingiilor - care pot duce la inflamație și chiar la infecții. Medicul dentist ar putea escoperi că aveți parodontită. Riscul e mai mare la fumători și la cei care nu se spală în mod regulat și temeinic pe dinți. 

2) Refluxul acid

Refluxul acid face ca acidul din stomac să urce în direcția greșită, înapoi în tubul care leagă gâtul de stomac (esofagul). Poate da respirației un miros acru și vă aduce bucăți de alimente sau lichid în gură. Acidul poate, de asemenea, să vă deterioreze gâtul, gura și dinții, ceea ce duce la crearea unui loc ideal de proliferare a bacteriilâor urât mirositoare.

3) Diabet

Dacă aveți această afecțiune, respirația fructată poate fi un semn că organismul dumneavoastră utilizează grăsimi pentru combustibil în loc de zahăr (glucoză). Asta probabil înseamnă că trebuie să mergeți urgent la doctor.

4) Infecția cu Helicobacter pylori (H. Pylori)

Helicobacter pylori este un tip de bacterii legat de cancerul de stomac și de ulcer. Poate provoca respirația urât mirositoare și se poate să vă fie greață și să aveți arsuri la stomac, dureri stomac sau indigestie. Medicul dvs. vă poate testa pentru această bacterie - multe dintre aceste simptome dispar atunci când bacteria este ucisă cu antibiotice.

5) Pietre la amigdale

Dacă alimentele sunt prinse în amigdale - organe mici din spatele gâtului care ajută la lupta împotriva microbilor - calciul se poate colecta în jurul lor și formează pietre. De obicei, ele nu provoacă niciun fel de probleme. Dar, uneori, ele vă pot irita gâtul și bacteriile se pot dezvolta pe ele - asta face ca respirația dumneavoastră să miroasă. S-ar putea să scăpați de ele cu o periuță de dinți sau un tampon de bumbac. Vă ajută dacă vă spălați bine - inclusiv limba – sau faceți gargară cu apă după ce mâncați. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă le faceți frecvent.

6) Alte infecții

O leziune sau o tăietură în gură se poate infecta cu bacterii care dau un miros urât. Acest lucru se poate întâmpla accidental sau dacă aveți o intervenție chirurgicală la nivelul gingiei sau dentistul dvs. extrage un dinte. Este mai probabil să aveți o infecție dacă nu urmați instrucțiunile medicului dentist sau dacă nu aveți grijă de dinți sau de gingii. Poate să dispară de la sine. Dacă nu, poate fi tratată cu antibiotice. Ajut păstrarea zonei cât mai curată posibil și să vă clătiți gura de câteva ori pe zi cu apă sărată.

7) Insuficiență hepatică

Insuficiența hepatică poate provoca un miros dulceag, de mucegai, pe care medicul dumneavoastră îl poate numi "fetor hepaticus". Poate fi un semn că ficatul nu funcționează bine din cauza bolii hepatice avansate. De asemenea, s-ar putea să aveți și alte simptome, inclusiv icterul - atunci când pielea și albele ochilor dumneavoastră au o nuanță galbenă deoarece există o acumulare a unui pigment natural care se numește bilirubină, în sistemul dumneavoastră.

8) Insuficiență renală

Aveți respirație de care miroase a pește dacă rinichii nu pot elimina cum trebuie deșeuri. Este cel mai frecvent simptom în ultimele etape ale insuficienței renale, cunoscută sub numele de boală renală în stadiu final (ESRD). Când ajunge la acest punct, este de obicei tratată cu dializă, terapie care vă ajută să filtrați sângele sau cu un transplant de rinichi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel