8 motive pentru care îți cade părul: unele ar trebui să te trimită la medic, altele să schimbi șamponul

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Mătreața
Mătreața

Foarte multe persoane se plâng că le cade părul. Până la un anumit nivel este firesc să ne pierdem firele de păr, însă când numărul firelor pierdute zilnic depășește 100, trebuie să ne gândim la cauze.

Căderea excesivă a părului poate fi o problemă supărătoare, cauzând deseori îngrijorări și afectând stima de sine, în special femeilor. Cu toate acestea, dacă este diagnosticat corect, puteți controla căderea părului.

Iată 8 motive pentru care ne poate cădea părul:

Deficiențe nutriționale

Este posibil ca nutrienții esențiali să lipsească din dietă, cum ar fi fierul, cuprul, zincul și proteinele. Deficitul de vitamina D este o altă cauză a căderii părului. Pentru a evita acest lucru, asigurați-vă că ieșiți la soare.

Dezechilibru hormonal

După vârsta de 30 de ani, femeile pot experimenta un dezechilibru hormonal care poate să provoace căderea părului. Aceasta este de obicei cauzată de conversia excesivă a dihidrotestosteronului (DHT). Chiar dacă estrogenul este principalul hormon pe care îl produc femeile, testosteronul și alți androgeni precum DHEA apar și în corpul feminin. Pe măsură ce femeile ating o anumită vârstă, pot începe să transforme acești androgeni în DHT.

Probleme ale tiroidei

Dacă glanda tiroidă, care se află în partea din față a gâtului, produce o cantitate excesivă sau insuficientă de hormon tiroidian, atunci ciclul de creștere a părului se poate modifica. Cu toate acestea, dacă aveți o problemă tiroidiană, veți observa alte simptome împreună cu pierderea părului, cum ar fi creșterea sau pierderea în greutate, sensibilitatea la frig sau căldură și modificările ritmului cardiac.

Sindromul ovarului polichistic (SOP)

Femeile cu sindromul ovarului polichistic (SOP) prezintă un dezechilibru hormonal care creează niveluri mai ridicate de androgeni decât în ​​mod normal. Acest lucru determină adesea creșterea părului pe față și corp, în timp ce părul de pe cap devine mai subțire. SOP poate duce, de asemenea, la probleme de ovulație, acnee și creștere în greutate.

Pastile contraceptive

Pastilele contraceptive pot să provoace căderea părului. Hormonii din pilula care suprimă ovulația pot cauza subțierea părului, mai ales la femeile cu antecedente familiale de cădere a părului. Uneori, pierderea părului poate apărea atunci când încetați să luați pilula. Alte medicamente asociate cu căderea părului sunt diluanții de sânge și medicamentele care tratează hipertensiunea arterială, bolile de inimă, artrita și depresia.

Stresul

Stresul extrem poate provoca căderea bruscă a părului, care ar putea dura câteva luni. Minimizarea stresului prin exerciții fizice, yoga meditativă și masaje vă vor reduce riscul de a vă confrunta cu căderea părului.

Produse pentru coafat

Părul supra-tratat poate duce la căderea părului datorită substanțelor chimice toxice găsite în vopsele și produse de coafare. În mod similar, aproape toate șampoanele conțin laurilsulfat de sodiu (SLS), care are un efect toxic asupra sistemului imunitar și s-a dovedit că corodează foliculii de păr și împiedică creșterea părului. Este indicat să rămânem la șampoane și coloranți naturali.

Condiții medicale

- Efluviul telogen: de obicei pierdem aproximativ 100 de fire de păr pe zi, dar uneori pierderea se accelerează din cauza stresului, a bolilor, a medicamentelor sau a hormonilor. Părul crește în general în decurs de șase luni.

- Alopecia androgenetică: la femei, părul se subțiază în general în partea superioară, frontală, chiar în spatele liniei părului, dar rămâne gros la spate. O enzimă determină conversia hormonului sexual masculin testosteron în alt hormon, dihidrotestosteron (DHT), determinând foliculii de păr să producă păr mai subțire până când se opresc.

- Alopecia areata: o boală autoimună care afectează până la 2% din populație. Provoacă pete rotunde de cădere a părului și poate duce la chelie totală. În multe cazuri, părul crește din nou.

- Îmbătrânirea: pe măsură ce îmbătrânim, ritmul la care crește părul nostru tinde să scadă. Firele de păr devin mai mici și au mai puțin pigment, iar părul devine mai subțire, mai fin și gri. Pentru a vă menține părul sănătos, mâncați alimente integrale care vă ajută să vă mențineți corpul tânăr, precum și părul.

- Genetica: pierderea părului din motive genetice este cunoscută sub numele de alopecie androgenetică și se știe că este cea mai frecventă cauză a căderii părului. Gena poate fi moștenită din partea mamei sau a tatălui familiei, deși este mai probabil să o aveți dacă ambii părinți și-au pierdut părul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel