Abuzul de sedative, risc crescut de dependență

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Abuzul de sedative duce la dependență. În ciuda acestui fapt, medicamentele continuă să fie prescrise în mod necorespunzător. Statisticile arată o tendință periculoasă de abuz și de supradozaj.

Mai mulți americani iau sedative cunoscute sub numele de benzodiazepine (o clasă de medicamente psihotrope, psihoactive, ce fac parte din aceeași categorie de medicamente cu tranchilizantele ușoare, anxioliticele). Unii, însă, fac abuz de aceste medicamente, după cum arată ultimele studii.

Cândva, considerate ca fiind din sfera psihiatriei, medicamente precum Xanax sau Valium sunt acum prescrise de un număr din ce în ce mai mare de medici de îngrijire primară, pentru un număr tot mai mare de afecțiuni, multe dintre ele de altă natură. Cercetătorii care au studiat aceste cifre spun că este în creștere riscul de dependență. Mai grav, când sunt combinate cu analgezice opoidale (grupă de substanțe înrudite cu morfina), alte medicamente consumate pe scară largă, crește riscul de a ajunge la Urgență, sau chiar la deces din cauza supradozajului.

S-a înregistrat o creștere de 570% a cazurilor de tratamente din cauza abuzului, atât de benzodiazepine, cât și de opioide, în perioada 2000-2010, conform unui studiu din 2016. „Benzodiazepinele sunt medicamente excelente, în sensul că oferă o relaxare imediat după administrare”, spune Sumit Agarwal, doctor la Brigham and Women’s Hospital din Boston. „Pentru cele mai multe medicamente pe care le administrăm pentru anxietate, le spunem pacienților să continue să ia timp de cel puțin o lună sau două și veți vedea diferența. Apreciem beneficiile, dar sbestimăm riscurile”, mai spune el.

Studiul, pornit de la cazul unei paciente

Agarwal a condus recent un studiu în urma căruia a constatat că numărul consultațiilor efectuate de medici care s-au încheiat cu o rețetă pentru benzodiazepine aproape s-a dublat între 2003 și 2015.

El a fost interesat de subiect după întâlnirea cu un nou pacient care lua doze mari de medicamente anti-anxietate, clonazepam, medicament cunoscut sub numele de Klonopin. „Lua de mai multe ori pe zi, de peste zece ani, când am preluat eu pacienta”, spune Agarwal. De-a lungul anilor, doza zilnică a crescut până când era de patru ori mai mare decât cea pe care o lua la început. În ciuda acestui fapt, ea continua să fie chinuită de anxietate. „Acest lucru este contrar a ceea ce am învățat la școala de medicină, și anume că un medicament este bun pentru utilizare intermitentă, nu să devină o obișnuință”, a spus el. Asta l-a făcut să se întrebe cât de multe prescripții pentru benzodiazepine au fost prescrise, în special de când părea că s-ar afla în mijlocul unei „epidemii” de opoide.

Benzodiazepinele slăbesc organismul, sistemul nervos central, producând somnolență, dar cu efect calmant. Grupa acestor medicamente include nume precum Valium (cunoscut la noi ca Diazepam), sau medicamente anti-anxietate precum Xanax (Alprazolam). Altele precum Ativan (Lorazepam) sau Klonopin sunt adesea folosite pentru prevenirea crizelor de epilepsie. Sunt folosite pentru tratarea anxietății, a insomniei, dar ar trebui să fie prescrise cumpătat, din cauza riscului mare de dependență. Iar când sunt combinate cu analgezice din grupa opoidelor, de care se face, de asemenea, abuz deseori, riscul de supradozaj crește considerabil.

Maust a condus un studiu în 2018 în urma căruia a contatat că aproximativ 30 de milioane de aericani au utilizat benzodiazepine în trecut și mai bine de cinci milioane dintre aceștia au făcut abuz, adesea pentru a adormi sau doar pentru a se simți mai bine. Persoane cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani aveau mai mult tendința de a le folosi în mod greșit, cea mai frecventă greșeală fiind că le foloseau doar să relaxeze sau să se detensioneze, a spus el. „Ideal este ca aceste medicamente să fie prescrise pesoanelor care au tulburări de anxietate, și nu persoanelor care sunt doar stresate sau au o zi dificilă”, mai spune Maust, într-un articol care poate fi găsit AICI. „Nu trebuie luat doar ca un relaxant universal.”

Mulți iau aceste pastile care au fost prescrise altor persoane, adesea unui prieten sau unei rude. „Se poate ca recomandarea de la medic să fie ca medicamentele să fie folosite ca somnifere, dar ei le folosesc mai frecvent și în doze mai mari decât prescripția medicală.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel