EXCLUSIV Calitatea alimentației moderne: e necesară o educație a populației în ce privește alegerea alimentelor sănătoase
Prof. dr. ing. Nastasia Belc, Director General al IBA (Institutului de Bioresurse Alimentare) a fost prezentă la emisiunea Academia de Sănătate, moderată de prof. dr. Irinel Popescu, unde a vorbit despre calitatea...
Prof. dr. ing. Nastasia Belc, Director General al Institutului de Bioresurse Alimentare, a vorbit la emisiunea Academia de Sănătate, moderată de academicianul Irinel Popescu, despre calitatea alimentelor pe carele găsim în comerț. Ea crede că e necesară o educație a populației în ce privește alegerea alimentelor sănătoase, dar și a producătorilor.
„Sigur că în varietatea aceasta de alimente care există pe piață, există alimente de calitate mai bună și altele de o calitate mai puțin bună. Și atunci, noi trebuie să știm să alegem. Pentru că, până la urmă, consumatorul determină calitatea alimentelor de pe piață: dacă știm să alegem ce trebuie, calitatea s-ar îmbunătăți. Dar, ca să putem să alegem, trebuie să fim educați în acest sens, să avem niște informații.
Informațiile le putem avea și din media, dar și din alte surse, dar trebuie să știm să alegem sursele bune de informare”, a menționat ea.
Sursele de informare sunt importante
„În primul rând este bine să alegem surse autorizate - autorități care au rolul de a informa consumatorul, reprezentanți ai institutelor de cercetări care pot să ne spună informațiile de care avem nevoie.
Dar pe de altă parte, calitatea alimentelor depinde și de mediul în care trăim. Alimentele trebuie să aibă un anumit conținut de nutrienți și care să fie biodisponibil organismului, după ce procesăm alimentul, că vorbim de industrie alimentară”, a mai spus ea în emisiune.
Procesarea alimentelor trebuie să fie corespunzătoare
Potrivit specialistului, nu este suficient ca pe eticheta unui produs sp fie o listă de ingrediente de calitate, ci e importantă și procesarea alimentelor.
„Ne uităm pe eticheta alimentelor, avem ingrediente bune, nu avem sare, nu avem grăsimi, ne uităm din ce în ce mai mult la asta pentru că suntem tot timpul atenți să mâncăm alimente cu mai puțin zahăr, mai puțină sare etc, dar, dacă procesarea nu este corespunzătoare, deci dacă industria alimentară nu-și joacă bine rolul, atunci alimentul poate să devină un non-aliment sau chiar poate deveni toxic.
Trebuie să încercăm să educăm pe mai multe paliere: și consumatorii - ce alimente să aleagă, și industria cu noile evidențe științifice care apar zi de zi; e o dinamică a informațiilor extraordinară. Ce am învățat eu la facultate acum mai muți ani, multe dintre informații s-au schimbat și avem o altă abordare și toate determină calitatea alimentelor. Calitatea alimentelor e un lucru foarte complex, dar trebuie să fie bună. Ce înseamnă bună: să avem alimente sănătoase. Ei bine, ce poate fi sănătos pentru mine, poate să nu fie sănătos pentru alt consumator, pentru că are nevoie de alți nutrienți”, a mai precizat ea.
Detalii despre acest subiect găsiți în materialul video atașat.
-
-
OMS avertizează asupra bolii respiratorii MERS24.12.2025, 20:13
-
-
-
EXCLUSIV Apnee obstructivă în somn, probleme și tratamente ortodontice. Dr. Ela Bănică, la Academia de Sănătate
EXCLUSIV Pneumonia și rujeola ucid copii în România din cauza vaccinării scăzute. Prof. dr. Doina Pleșca: Este ciudat pentru o țară europeană
EXCLUSIV Epidemiologie, vaccinare, impactul COVID. Prof. dr. Emilian Popovici, la Academia de Sănătate
Prof. dr. Emilian Popovici vine la Academia de Sănătate.
EXCLUSIV Vaccinare și infecții: provocările pediatriei. Prof. dr. Doina Pleșca | Academia de Sănătate
EXCLUSIV Asta e cauza care provoacă Alzheimer. Vlad Ciurea: Din cinci persoane care merg pe stradă, trei fac Alzheimer
Medicul Vlad Ciurea a rupt tăcerea despre cauzele care duc la apariția bolii Alzheimer.
EXCLUSIV Bolile infectocontagioase și vaccinarea, provocări majore pentru copii. Prof. dr. Doina Pleșca: Rată mare de morbiditate și mortalitate
EXCLUSIV Diferența dintre migrenă, cefalee, durere de cap. Dr. Adina Roceanu | Academia de Sănătate
EXCLUSIV Totul despre acnee. Dr. Alin Nicolescu, la Academia de Sănătate, joi, 31 iulie, ora 18:00
EXCLUSIV Cum arată sistemul medical în anul 2025. Dr. Levente Vass: Trebuie să recunoaștem. E timpul pentru sănătate!
Cum arată sistemul medical în anul 2025. Care sunt principalele neajunsuri.
EXCLUSIV Cum se pune diagnosticul de infertilitate. Dr. Andreas Vythoulkas: Lucrurile sunt împărțite
EXCLUSIV Prof. dr. Emilian Popovici: Educația și transparența, esențiale pentru combaterea scepticismului față de vaccinuri
EXCLUSIV Legătura dintre flora intestinală și bolile cronice. Dr. Sanda Maria Crețoiu, la Academia de Sănătate
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale. Dr. Răzvan Iacob, la Academia de Sănătate
Dr. Răzvan Iacob este invitatul zilei la Academia de Sănătate.
EXCLUSIV Telechirurgia în era 5G. Cum se operează de la mii de kilometri distanță, în timp real. Dr. Mugurel Bosînceanu: Sunt foarte puțini proctori pe glob. Controlează robotul de la distanță
EXCLUSIV Oncologia, între provocări și soluții. Prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, la Academia de Sănătate
EXCLUSIV Ce este generația fulg de nea. Dr. Eduard Petru Moțoescu: A apărut în ultimele decade
Ce este, de fapt, generația fulg de nea. Cu ce probleme se confruntă aceasta.
EXCLUSIV Ulciorul la ochi nu se tratează cu cremă! Monica Pop avertizează
EXCLUSIV Simpozion româno-elen. Inovații și colaborare în medicină, la Academia de Sănătate
EXCLUSIV Boli neurovasculare, AVC, anevrism: diagnostic și tratament. Dr. Corneliu Toader, la Academia de Sănătate
Dr. Corneliu Toader ne vorbește despre chirurgia neurovasculară, la Academia de Sănătate.
