Accesul echitabil la servicii medicale, o problemă de sistem. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Există angajamentul de a crește finanțarea

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
servicii medicale - FOTO: Freepik
servicii medicale - FOTO: Freepik

Sistemul de sănătate din România suferă din cauza accesului inechitabil la servicii medicale, a subfinanțării cronice și a lipsei de predictibilitate, atrage atenția Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România.

Una dintre cele mai stringente probleme ale sistemului de sănătate din România ține de accesul inegal la servicii medicale, în special în zonele fără centre universitare. Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical și DC News că reforma administrativ-teritorială este esențială pentru îmbunătățirea accesului la sănătate.

"Una dintre probleme are legătură cu accesul echitabil și mai rapid la serviciile de sănătate. Cred că acest lucru este necesar pentru întreaga administrație din România: o reformă teritorial-administrativă. În prezent, peste 50% dintre medici sunt concentrați în cele șase județe cu centre universitare. Avem mai multe județe în care nu există niciun medic hematolog.

Acesta nu este, nici pe departe, un sistem care să sprijine sănătatea în România. După reforma administrativă, menită să faciliteze un acces mai bun la servicii, urmează problema subfinanțării cornice", a explicat Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Subfinanțarea cronică, obstacol major pentru un sistem de sănătate performant

Pe lângă dezechilibrele de distribuție a personalului medical, subfinanțarea este o altă barieră structurală care afectează grav funcționarea sistemului. Radu atrage atenția asupra faptului că, fără fonduri consistente, orice reformă riscă să rămână doar pe hârtie.

"Fără bani, nu putem vorbi despre un sistem de sănătate de calitate. Iar faptul că încercăm să găsim diverse tertipuri pentru a masca această subfinanțare cronică nu ne va ajuta. Trebuie să fim onești cu noi înșine. Și, așa cum am spus și la începutul emisiunii, trebuie să recunoaștem și un merit: este pentru prima dată când, într-un program de guvernare, există angajamentul de a crește finanțarea sănătății cu un punct procentual din PIB. În prezent, alocarea reală este de doar 0,5% din PIB.

Totuși, este un progres. Însă, până când nu vom ajunge și noi la media europeană, nu putem vorbi despre risipirea banilor", a explicat Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Accesul echitabil la servicii medicale, o problemă de sistem. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Există angajamentul de a crește finanțarea - FOTO: Freepik

Predictibilitatea, condiție pentru investiții reale în sistemul sanitar

O altă problemă majoră este lipsa de predictibilitate în bugetare și în procesul de acces la inovație medicală. În lipsa unor planuri multianuale clare, managerii de spitale nu pot lua decizii strategice.

"Al doilea domeniu important este predictibilitatea în accesul la inovație. Atunci când toate termenele sunt incerte, iar bugetele sunt stabilite strict pe durata unui an calendaristic, nu ai cum să-ți faci planuri reale.

Discutăm despre nevoia de investiții în spitale, în echipamente - iar un manager ar trebui să aibă un orizont de timp mai larg pentru acțiune", a explicat Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

România, pe ultimul loc în Europa la prevenție

Radu atrage atenția și asupra unei realități dramatice: România se află pe primul loc în Europa la mortalitate din cauze prevenibile sau tratabile. Cauzele sunt multiple și țin atât de sistem, cât și de comportamentul individual.

"Al treilea element ar fi o abordare foarte pragmatică: să nu mai permitem ca România să rămână țara cu cea mai mare mortalitate din Europa din cauze prevenibile sau tratabile. De ce suntem în această situație? Din mai multe motive: stil de viață nesănătos, lipsa unei educații sanitare de bază, o atitudine deficitară față de prevenție.

Suntem pe ultimul loc în Europa la screeningul pentru cancer colorectal, de exemplu, a explicat mpensare efectivă. Mai apar și termene de plată. Dar și 120–180 de zile termene de plată nu sunt cele mai, să-i spunem, atractive", a explicat Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel