Accident nuclear vs. bombă nucleară, cum ne afectează sănătatea. Ciuhodaru: Efectele radiațiillor, MAXIME în prima oră

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
accident nuclear vs bomba nucleara Foto: Facebook Tudor Ciuhodaru / Unsplash
accident nuclear vs bomba nucleara Foto: Facebook Tudor Ciuhodaru / Unsplash

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre diferența dintre radiațiile produse de arme nucleare și cele produse de accidentele nuclare și ce să faci în urma unei unde de șoc.

Accident nuclear vs. bombă nucleară, cum ne afectează sănătatea. Medicul Tudor Ciuhodaru ne-a vorbit despre aceste diferențe, despre cum ne afectează organismul și ce trebuie să știm despre iodura de potasiu.

"Să nu confundăm efectele radiațiilor produse de funcționarea defectuoasă a unui reactor nuclear cu efectele radiațiilor produse de arme nucleare (rachete sau bombe). Și nici soluțiile terapeutice. În primul caz vorbim de persistența materialului radioactiv utilizat pentru producerea de curent electric iar în al doilea caz de utilizarea materialului radioactiv pentru a produce distrugeri majore în special prin unda de șoc și căldură pe arii întinse (100 km).

De altfel efectele radiațiillor sunt maxime în prima oră, scad cu 10 % în primele 7 ore și ajung după 72 de ore la 1%.

Vezi și: Iodura de potasiu, soluția în caz de atac NUCLEAR. Ce este, CÂND, CUM și DE CE se ia. Cine NU are voie, reacţii adverse

Așa că în astfel de situații 2 lucruri sunt extrem de importante:

1. Adăpostirea în subteran pentru a nu sta în calea exploziei.
2. Ramânerea în spații închise 72 de ore pentru a nu fi expuși la radiații.

În timpul unui accident nuclear major apar sute de izotopi radioactivi iar Iodul (iodura) pot fi administrate din 2 motive - pentru că iodul este singurul dintre acești izotopi pentru care există un antagonist competetiv iar tiroida este cea mai sensibilă parte a corpului la iodul radioactiv. Eficacitatea tabletelor este maxima daca administrarea acestora se face operativ, pe cat posibil inaintea aparitiei emisiei radioactive sau, cel tarziu, in primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactiva.

Dar oamenii ar trebui să ia iodură de potasiu numai la sfatul oficialilor de sănătate publică sau de management al urgențelor. Există chiar riscuri pentru sănătate asociate cu luarea KI și e bine de știut că:

1. KI (iodură de potasiu) nu împiedică iodul radioactiv să intre în organism și nu poate inversa efectele asupra sănătății cauzate de iodul radioactiv odată ce tiroida este deteriorată.
2. KI (iodură de potasiu) protejează doar tiroida, nu și alte părți ale corpului, de iodul radioactiv. Glanda tiroidă este partea a corpului care este cea mai sensibilă la iodul radioactiv
3. KI (iodură de potasiu) nu poate proteja organismul de alte elemente radioactive decât iodul radioactiv - dacă iodul radioactiv nu este prezent, administrarea de KI nu este protectoare și ar putea provoca rău.
4. Sarea de masă și alimentele bogate în iod nu conțin suficient iod pentru a împiedica intrarea iodului radioactiv în glanda tiroidă. Nu utilizați sare de masă sau alimente ca înlocuitor pentru KI.
5. Nu utilizați suplimente alimentare care conțin iod în locul KI (iodură de potasiu). Ele pot fi dăunătoare și ineficace. Utilizați numai produse care au fost aprobate de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

În condițiile în care tiroida tinde să acumuleze iod radioactiv, persoanele aflate în pericol pot lua iodură de potasiu, ce conține iod stabil și apără glanda tiroidă. Administrarea de iod previne absorbtia de catre glanda tiroida a iodului radioactiv, mareste rata de eliminare a lui si reduce riscul de cancer tiroidian. Eficacitatea tabletelor este maxima daca administrarea acestora se face operativ, pe cat posibil inaintea aparitiei emisiei radioactive sau, cel tarziu, in primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactiva", ne-a spus  medicul Tudor Ciuhodaru, in exclusivitate pentru DC Medical.

Vezi și: Iodura de potasiu, soluția în caz de atac NUCLEAR. Ce este, CÂND, CUM și DE CE se ia. Cine NU are voie, reacţii adverse

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel