Acizii grași Omega 3, 6, 9, beneficii și surse. Dezechilibrul dintre ei duce la boli cronice
Acizii grași Omega 3 și Omega 6 sunt esențiali pentru organism, fiind necesară introducerea prin alimentație. Omega 9 este produs de corp, dar efectele sale pot fi îmbunătățite prin...
Acizii grași Omega 3, Omega 6 și Omega 9 sunt grăsimi importante pentru o dietă sănătoasă, deci și pentru o viață sănătoasă. Toți au beneficii, însă este esențial să existe un echilibru între aceștia, altfel pot contribui la mai multe boli cronice.
Acizii grași Omega 3, beneficii
Există mai multe tipuri de acizi grași Omega 3, care diferă în funcție de forma și dimensiunea lor chimică. Cele mai comune trei tipuri sunt:
- acidul eicosapentaenoic (EPA), principala sa funcție este de a produce eicosanoizi, un compus chimic cu efect antiinflamator. EPA poate reduce simtomele depresiei;
- acidul docosahexaenoic (DHA), contribuie la dezvoltarea și funcționarea creierului;
- acidul alfa-linolenic (ALA) poate fi transformat în EPA și DHA, deși procesul nu este foarte eficient. ALA pare să fie benefic pentru inimă, sistemul imunitar și sistemul nervos.
Acizii grași Omega 3 sunt o parte esențială a membranelor celulelor umane. Ei au și alte funcții importante, printre care:
- îmbunătățirea sănătății inimii, ajută la controlul colesterolului, trigliceridelor și a nivelului tensiunii arteriale;
- susținerea sănătății mentale. Suplimentele pot preveni depresia, boala Parkinson și episoadele psihotice la cei cu risc;
- reducerea masei corporale;
- reducerea grăsimii de la nivelul ficatului;
- susține dezvoltarea neuronală a fătului;
- acțiune antiinflamatoare, cu efect asupra bolilor cronice.
Alimente bogate în Omega 3
Acizii grași Omega 3 se găsesc în:
- pește, fructe de mare și alge marine,
- uleiurile vegetale de rapiță și soia,
- legume (spanac, cea mai bogată sursă vegetală, broccoli, conopidă, varză, gulie),
- leguminoase (fasole, mazăre),
- fructe (avocado, banane, zmeură, căpșune, afine, mango, piersici, ananas),
- nuci (nuci, fistic, migdale),
- semințe de in și semințe de dovleac.
Acizii grași Omega 6, beneficii
Și acizii grași Omega-6 sunt esențiali pentru organism, astfel că aceștia trebuie aduși în corp prin alimentație. Acizii grași Omega 6 furnizează în principal energie.
Cel mai frecvent acid gras Omega 6 este acidul linoleic, pe care organismul îl poate transforma în grăsimi Omega 6 mai lungi, cum ar fi acidul arahidonic (AA). Ca și EPA, AA produce eicosanoizi. Cu toate acestea, eicosanoizii pe care AA îi produce sunt mai mult pro-inflamatori. Motiv pentru care raportul dintre Omega 6 și Omega 3 trebuie să fie cuprins între 1 la 1 și 4 la 1, acesta reduce cu 70% rata mortalității. De menționat că dietele occidentale, pline în grăsimi, zahăr și sare, au un raport de 15 la 1, și chiar 17 la 1.
Printre beneficiile acidului gras Omega 6 se numără:
- menținerea sănătății pielii și a sistemului osos;
- stimularea creșterii părului;
- reglarea metabolismului;
- menținerea sănătății sistemului reproducător;
În cazul unui deficit de acizi grași Omega 6 se poate ajunge inclusiv la complicații renale sau aritmii, probleme comportamentale, de creștere, iar infecțiile se vindecă cu greutate.
Alimente bogate în Omega 6
Acidul gras Omega 6 este prezent în:
- uleiul de soia
- uleiul de porumb
- maioneză
- nuci
- semințe de floarea soarelui
- migdale
- nuci caju.
Acizii grași Omega 9, beneficii
Față de ceilalți doi acizi grași, Omega 9 nu este unul esențial, atâta vreme cât organismul îl poate produce. De asemenea, consumul de alimente bogate în acizi grași Omega 9, în detrimentul altor tipuri de grăsimi, poate avea efecte benefice pentru sănătate.
Un studiu de laborator a constatat că șoarecii hrăniți cu grăsimi mononesaturate a îmbunătățit sensibilitatea la insulină și a scăzut inflamația.
Alte beneficii ale consumului de acizi grași Omega 6 sunt:
- scăderea tensiunii arteriale;
- scăderea riscului de boli de inimă;
- susținerea sănătății sistemului osos.
Alimente bogate în Omega 9
Acizii grași Omega 9 sunt prezenți în:
- uleiurile vegetale (ulei de măsline, ulei de migdală, ulei de avocado, ulei de alune, ulei de caju)
- nuci, nuci caju, migdale
- semințe, notează Healthline.
Grăsimile alimentare, necesare pentru organism. Bilic: Ficatul nostru este obosit sau dezechilibrat și produce prea mult colesterol
Grăsimile alimentare nu cauzează colesterol. Mai mult, acestea sunt necesare pentru funcționarea normală a organismului. Lipidele (grăsimile), proteine și glucidele sunt macronutrienții din alimentația noastră, iar aportul lor suficient este esențial pentru funcționarea normală a organismului. Din păcate, încă există persoane care vor să slăbească și cred că nu ar trebui să consume grăsimi.
Acest lucru este FALS. Deși consumul de grăsimi trebuie să fie limitat, corpul nostru are nevoie de lipide, iar tipul de grăsime ales este cel mai important factor în menținerea sănătății. Citește mai departe AICI.
Vezi și: 10 superalimente care te scapă de durerile articulare. De ce trebuie să le ai zilnic în meniu
-
-
-
-
5 limite de care ai nevoie pentru a-ți proteja sănătatea mintală22.12.2025, 17:00
-
Ce se întâmplă în creierul celor care au făcut AVC
Legătura dintre boala inflamatorie intestinală și demența. De ce ne pierdem memoria
Prebiotice ieftine care îmbunătățesc memoria după 60 de ani
Alzheimerul, o boală a întregului organism. Nu afectează doar creierul – studiu
Alzheimerul nu distruge doar memoria, ci zdruncină întregul organism din interior, celulă cu celulă.
Lucrul care îți distruge creierul. Îl faci imediat ce deschizi ochii
Lucrul care îți distruge creierul. Îl faci imediat ce deschizi ochii. Și nu, nu este vorba de butonatul telefonului.
Semnul din ochi că faci Alzheimer peste 10 ani. Chinezii fac ASTA deja! Descoperirea care schimbă tot
O simplă fotografie a ochilor poate detecta Alzheimer cu 10 ani înainte. Descoperirea care schimbă totul!
Testul de urină care poate prezice dacă faci demență. O simplă analiză descoperă boala
Terapie prin tango pentru Parkinson. Pași simpli care aduc echilibru și bucurie
Obiceiul care triplează riscul de moarte
Obiceiul care triplează riscul de moarte. Îți fură ani de viață.
Activitatea care menține funcționarea creierului
Băutura care protejează creierul. Este un cocktail care ar putea preveni demența
Băutura care protejează creierul. Este un cocktail care ar putea preveni demența.
Izolarea socială, factor de risc pentru demență
Kim Kardashian dezvăluie că a fost diagnosticată cu un anevrism cerebral din cauza stresului
Claritate pentru minte: Când să investigăm semnalele neurologice
Semne timpurii neobișnuite ale demenței. Experții, avertisment
Te mai ții de mână cu partenerul? Ce efect are acest gest
Grupa de sânge care ar putea crește riscul unui AVC înainte de 60 de ani
Șase lucruri surprinzătoare legate de Alzheimer
EXCLUSIV Cefaleea, o problemă globală de sănătate. Peste un miliard de oameni suferă de migrenă
Un simplu test de colesterol îți poate arăta riscul de Alzheimer. Avertismentul cercetătorilor
Pierderea mirosului, semn timpuriu al bolii Alzheimer
A fost descoperită o nouă boală neurologică extrem de rară. Sunt doar 13 cazuri în lume
Medicamentele frecvent utilizate, asociate cu un risc mai mare de demență
Aceste medicamente extrem de frecvent utilizate sunt asociate cu un risc crescut de demență.
