Activitatea fizică regulată, asociată cu o bună funcționare a creierului la adulții în vârstă. Câți pași sunt necesari pentru a evita demența

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
activitatea fizica. FOTO: Freepik @rawpixel
activitatea fizica. FOTO: Freepik @rawpixel

Activitatea fizică la orice vârstă ajută memoria persoanelor adulte în vârstă. A fi activ fizic este parte dintr-un stil de viață sănătos.

Activitatea fizică regulată, adică de cel puțin 30 de minute pe zi, este importantă în dezvoltarea unui stil de viață sănătos, iar atât nutriționiștii, cât și medicii recomandă acest lucru.

Mai mult decât atât, un studiu publicat în Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry arată că orice activitate fizică regulată, la orice vârstă, este legată de o mai bună funcționare a creierului la o vârstă mai înaintată, notează NeuroScience News.

În plus, menținerea unei rutine de exerciții fizice pe tot parcursul vieții adulte pare să fie cea mai bună pentru păstrarea acuității mentale și a memoriei.

Chiar dacă luarea în considerare a capacității cognitive din copilărie, a venitului familiei și a educației a slăbit asocierile observate, rezultatele au rămas semnificative din punct de vedere statistic.

Activitatea fizică este asociată în mod modest cu un risc mai mic de demență, declin cognitiv și pierderea acuității mentale mai târziu în viață.

Ceea ce nu se știe însă este dacă momentul, frecvența sau menținerea activității fizice în timpul liber de-a lungul vieții ar putea fi esențiale pentru abilitățile cognitive de mai târziu în viață.

Vezi și: Pastila vibratoare, noul leac împotriva constipației: Vibrează timp de 3 secunde. Se ia înainte de somn și se pune la treabă. Stimulează colonul

Activitatea fizică pe intervale de vârstă, rezultate uimitoare

Cercetătorii au fost foarte interesați să afle dacă activitatea fizică ar putea fi mai benefică în anumite perioade ”sensibile” de-a lungul vieții sau în mai multe perioade de timp. 

În acest sens, ei au analizat intensitatea asocierilor dintre o serie de teste cognitive la vârsta de 69 de ani și activitatea fizică în timpul liber raportată la vârstele de 36, 43, 53, 60-64 și 69 de ani, la 1417 persoane, dintre care 53% au fost femei, care au participat la studiul cohortei britanice de nașteri din 1946.

Activitatea fizică a fost categorisită în:

- inactivă, sedentarism

- moderat activă (1-4 ori pe lună)

- activă (peste 5 ori pe lună), făcându-se o evaluare, în cinci puncte, pentru a se obține un scor cuprins între 0 (inactiv la toate vârstele) și 5 (activ la toate vârstele).

Dintre participanți, 11% au fost considerați inactivi fizic la  toate cele 5 puncte analizate, 17% au fost activi la un punct, 20% ativi la 2-3 puncte, 17% au fost activi la 4 puncte și numai 15% au fost activi la toate cele 5 puncte.

Analiza rezultatelor a arătat faptul de a fi activ din punct de vedere fizic la toate cele 5 puncte, intervale de vârstă, a fost asociat cu performanțe cognitive, memorie verbală și viteză de procesare mai mari la vârsta de 69 de ani.

”Împreună, aceste rezultate sugerează că inițierea și menținerea activității fizice la vârsta adultă pot fi mai importante decât momentul sau frecvența activității fizice într-o anumită perioadă”, spun cercetătorii.

Mersul pe jos, benefic pentru prevenirea demenței

Două studii efectuate pe câte 78.000 de participanți, realizat în Marea Britanie, a arătat că ritmul de mers al unei persoane este legat de riscul de apariție al demenței, potrivit Science Alert.

Unul dintre studii s-a concentrat pe cancer și bolile cardiovasculare, în timp ce al doilea pe demență, iar rezultatele au fost uimitoare.

Potrivit autorilor, pentru fiecare 2.000 de pași s-a constatat o scădere a riscului de deces prematur, ajungându-se până la 11%. În studiul ce a vizat demența, numărul ideal de pași a fost de 9.800, iar ce depășea acest prag ducea la o reducere a riscului la jumătate.

Mai mult decât atât, s-a constatat că și viteza cu care erau realizați pașii aveau legătură cu aceste beneficii. Concret, este vorba de 112 pași pe minut într-o medie de timp de 30 de minute pe zi. 

Care sunt beneficiile sportului

Pe lângă beneficiile pentru sănătatea fizică: controlul greutății, oase și mușchi mai puternici, sănătatea inimii, risc scăzut de cancer, reducerea durerilor articulare, activitatea fizică aduce un aport important și sănătății mentale.

Astfel, persoanele care practică cu regularitate activități sportive sunt mai bine-dispuse, au mai multă energie, un somn odihnitor, sunt mai încrezătoare, mai puțin stresate și mai productive, și poate, cel mai important, au o speranță de viață mai lungă decât în cazul sedentarilor.

Vezi și: Ce înseamnă "reducerea riscului" în cazul fumatului. Bundoi: NU fumați și lăsați-vă de fumat! Dacă nu poți renunța, e momentul să faci o schimbare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel