Adrian Wiener a explicat cum influențează, exporturile paralele, accesul la medicamente al cetățenilor europeni.
De asemenea, el a vorbit despre strategia Uniunii Europene în ce privește industria farmaceutică.
„Strategia pleacă, practic, de la această nevoie nesatisfăcută a oamenilor de acces în timp util la medicație optimă pentru patologia lor. Intrarea pe piață a unor medicamente inovație la care, sigur, România este foarte lentă - avem o inerție uriașă față de alte membre și acest lucru trebuie optimizat - și prin acest pilon al studiilor clinice care inacceptabil de mult trenează, adică sunt foarte multe zile de întârziere pentru niște studii clinice care ar fi oferit accesul pacienților din România, gratuit, la medicamente inovative. La asta trebuie să lucrăm și Agenția Națională a Medicamentului are un rol decisiv aici, nu e vorba neapărat de modificări legislative: avem un timp minim în care trebuie comprimate aceste autorizații, dar el nu este respectat și, într-adevăr, revenim la resursa umană.
Revenind la strategia farmaceutică, sigur că are mai mulți piloni. Trebuie să înțelegem faptul că nu există independență medicală, farmaceutică, izolată, a fiecărui stat membru. Trebuie să găsim strategia și iată acum pandemia ne-a pus în fața unui fapt, și anume că depindem, practic, în ceea ce privește esențialele mediale - UE depinde de furnizori de servicii; am externalizat inacceptabil de mult din esențialele medicale, multe sunt făcute în afara uniunii; știm cu toții criza măștilor, a filtrelor de dializă, a substanțelor de bază pentru producerea unora dintre medicamente; există un plan al Uniunii de a internaliza în interiorul granițelor multe dintre aceste elemente”, a explicat el.
Exporturile paralele duce la diferențe între accesul la medicație, între cetățenii europeni
”Există, de asemenea, dificultăți în ceea ce privește exportul paralel. Nu trebuie să neglijăm subiectul, este un subiect care ar trebui să preocupe toate statele membre pentru că este un subiect care duce la diferențe uriașe de acces între cetățenii europeni la anumite medicamente și există preocupare în acest sens, de găsire a unei poziții atipice, să zic, în interiorul unei piețe libere. Aici lucrurile trebuie puțin diferențiate și sunt și alte interese, și anume accesul la sănătate al cetățenilor europeni, care nu este în mod egal, în măsura în care aceste exporturi paralele reprezintă o cotă importantă din piața farmaceutică. Se încearcă găsirea unor soluții prin cooperare.”
Detalii găsiți în materialul video atașat:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.