Aeronutrienții, impactul respirației asupra sănătății și nutriției. Cum putem absorbi nutrienți din aer

Monika Baciu |
Data publicării:
aeronutrientii - FOTO: Freepik
aeronutrientii - FOTO: Freepik

Această metodă simplă ne ajută să asimilăm vitaminele și mineralele de care avem nevoie.

Vezi și: Cum îngrijim pielea în sezonul rece. Prof. univ. dr. Olga Simionescu: Suplimentarea agentului de hidratare și de Vitamina D3

Toți știm senzația revigorantă care vine atunci când respirăm aer proaspăt în timpul unei plimbări în natură, dar ar putea fi mai mult decât o simplă senzație plăcută? Noile cercetări sugerează că aerul pe care îl respirăm ar putea să ne ofere nutrienți esențiali, susținând ideea că aerul proaspăt poate fi o parte vitală a sănătății noastre.

Aeronutrienții, ce sunt

Când ne gândim la nutrienți, mintea noastră se îndreaptă în mod natural spre hrană. Cu toate acestea, cercetările recente sugerează că unii dintre nutrienții de care avem nevoie ar putea veni și din aer. Acest concept a fost denumit "aeronutrienți", referindu-se la nutrienții pe care îi absorbim prin respirație. Aceștia sunt distincți de "gastronutrienți", care sunt absorbiți prin sistemul digestiv, potrivit Study Finds.

Conceptul propune că nutrienți esențiali, precum iodul, zincul, manganul și anumite vitamine, pot ajunge în corpul nostru doar prin respirație. Deși acest lucru poate suna surprinzător, datele științifice încep să susțină această idee.

Vezi și: Mucegaiul din locuință, riscuri pentru sănătate. Cele mai vulnerabile zone din casă în care apare mucegaiul

Aeronutrienții - FOTO: Freepik

Natura constantă a respirației

Spre deosebire de alimentație, pe care o facem de câteva ori pe zi, respirația este un proces constant. Această expunere constantă la componentele din aer, chiar și în cantități minime, ar putea avea efecte semnificative asupra sănătății noastre pe termen lung.

În mare parte, cercetările asupra calității aerului s-au concentrat pe efectele sale dăunătoare, mai ales poluarea, mai degrabă decât pe ce ar putea fi benefic. Deoarece nutrienții găsiți într-o singură respirație sunt prezenți în cantități foarte mici, nu păreau semnificativi până când studiile recente au început să facă legătura.

Cum funcționează aeronutrienții?

Atunci când respirăm, nutrienții din aer pot pătrunde în corp prin vase de sânge mici din nas, plămâni și chiar din zona responsabilă cu simțul mirosului (epiteliul olfactiv). Procesul de absorbție funcționează diferit față de digestie. Plămânii pot absorbi molecule mult mai mari – până la de 260 de ori mai mari – decât intestinul, permițându-le să pătrundă aproape imediat în sânge și creier.

Aceasta este și motivul pentru care anumite substanțe inhalate, cum ar fi medicamentele, pot avea un efect asupra corpului mult mai rapid și cu doze mai mici decât atunci când sunt consumate prin sistemul digestiv.

Vezi și: Medicina personalizată în oncologie, ce presupune. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi: Scade proporția reacțiilor adverse

Dovezi științifice

Deși conceptul de aeronutrienți poate părea nou pentru mulți, cercetările arată că acest fenomen a fost observat de mai multe decenii. În anii 1960, studiile au descoperit că muncitorii de la spălătorii expuși la iod în aer aveau niveluri mai mari de iod în sânge și urină.

Mai recent, un studiu realizat în Irlanda a constatat că elevii care trăiau în apropierea zonelor de coastă bogate în alge marine aveau mult mai mult iod în urină, chiar dacă dieta lor nu reflecta această diferență. Acest lucru sugerează că iodul din aer ar putea juca un rol în susținerea aportului de iod.

În plus, nutrienți precum manganul și zincul pot fi absorbiți prin neuronii responsabili cu simțul mirosului. De fapt, sudorii, care sunt expuși la niveluri mari de mangan în aer, prezintă adesea niveluri dăunătoare de acest nutrient în creier.

Potențiali aeronutrienți

Printre nutrienții din aer se numără nu doar iodul, ci și vitamine precum B12, minerale precum calciul și magneziul și chiar aminoacizi. Studiile de acum mai bine de 70 de ani au arătat că vitamina B12 aerosolizată poate trata deficiențele de B12, mai ales la persoanele care ar putea avea dificultăți în a o absorbi prin alimentație, cum ar fi veganii sau persoanele în vârstă.

Cercetătorii cred, de asemenea, că aerul ar putea furniza alți nutrienți de care suntem deficienți, cum ar fi vitamina D. Acest lucru deschide un nou domeniu de cercetare despre cum mediul nostru ar putea contribui la starea noastră de bine.

Vezi și: AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Cercetarea aeronutrienților

Deși ideea aeronutrienților este fascinantă, este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a înțelege cum funcționează. Trebuie să investigăm ce componente din aer sunt benefice pentru sănătatea noastră, mai ales în medii naturale precum păduri, oceane și munți. Până acum, cercetările s-au concentrat pe poluanți și alergeni, așa că sunt necesare mai multe studii pentru a identifica și studia aeronutrienții potențiali.

Având în vedere că vitamina B12 aerosolizată a fost deja demonstrată a fi eficientă și sigură, studiile viitoare ar putea explora dacă alte micronutrienți, precum vitamina D sau vitamina C, pot fi livrați prin aer.

Aeronutrienții și viitorul nutriției

Potencialul aeronutrienților nu doar că ar putea deschide noi direcții pentru sănătate, dar ar putea duce și la noi recomandări pentru îmbunătățirea nutriției. Studiile controlate ar putea explora cât de mult din acești nutrienți absorbiți prin aer ajungem să primim în diferite medii, cum ar fi avioane, spitale sau chiar stații spațiale.

Poate că într-o zi vom descoperi că respiratul aerului proaspăt poate completa o dietă sănătoasă, ajutând la prevenirea bolilor moderne asociate urbanizării. Pe măsură ce ideea aeronutrienților câștigă mai multă atenție, este posibil să fie integrată în ghidurile de sănătate publică, recomandând petrecerea unui timp mai mare în natură ca parte dintr-o abordare echilibrată a nutriției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel