Afecțiunea care crește riscul de deces. Este frecvent întâlnită

Monika Baciu |
Data publicării:
ginecomastia - FOTO: Freepik
ginecomastia - FOTO: Freepik

O afecțiune frecvent întâlnită crește riscul de deces cu aproape 40 de procente. Este asociată și cu alte probleme de sănătate.

O afecțiune frecvent întâlnită crește riscul de deces în cazul bărbaților. Un studiu efectuat pe mai mult de 20.000 de bărbați a descoperit că cei cu sânii măriți aveau mai multe șanse să moară înainte de vârsta de 75 de ani. Această afecțiune este cunoscută medical sub numele de ginecomastie și diferă de pseudoginecomastie, care este cauzată de supraponderabilitate sau obezitate.

Ginecomastia, semn al dezechilibrului hormonal

Ginecomastia este o afecțiune caracterizată prin creșterea excesivă a țesutului de sân la bărbați. Această creștere poate fi observată la unul sau la ambii sâni și poate fi cauzată de un dezechilibru hormonal între estrogen și testosteron. Deși nivelurile de estrogen sunt normale la bărbați, acestea sunt mult mai scăzute decât la femei. Când nivelul de estrogen crește sau nivelul de testosteron scade, poate apărea ginecomastia.

Vezi și: Ce înseamnă, de fapt, dacă te trezești cu urme de pernă pe față. Semnalul de alarmă transmis de piele

De obicei, ginecomastia este rezultatul unui dezechilibru hormonal. În cadrul cercetării, efectuată de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, au fost analizate date despre peste 20.000 de bărbați cu ginecomastie. Acești participanți au fost diagnosticați între 1995 și 2021.

Studiul a concluzionat că bărbații cu ginecomastie au un risc crescut cu 37% de a muri prematur din orice cauză, comparativ cu cei care nu sufereau de această afecțiune.

Doctorul Anders Juul, din echipa universității, a explicat de ce bărbații care suferă de ginecomastie sunt predispuși la deces prematur.

"Bărbații diagnosticați cu ginecomastie prezintă un risc mai mare de deces, observat în principal la bărbații cu un factor de risc preexistent cunoscut al ginecomastiei. Aceste constatări ar trebui să stimuleze mai multă conștientizare printre furnizorii de servicii medicale pentru a aplica potențiale intervenții care să ajute la ameliorarea factorilor de risc subiacenți la bărbații cu această afecțiune", a explicat dr. Anders Juul, potrivit Express.

Bărbații cu o afecțiune preexistentă cunoscută au 75% mai multe șanse să dezvolte această afecțiune în comparație cu bărbații care suferă de ginecomastie.

Vezi și: De ce să adaugi scorțișoară în apa cu care speli pe jos. Trucul fabulos care îți va schimba viața

Ginecomastia - FOTO: Freepik@photohobo

Care sunt afecțiunile asociate

Cele mai frecvente afecțiuni asociate includ cancerul preexistent, precum și bolile circulatorii, pulmonare și bolile care afectează tractul gastro-intestinal.

Dar studiul a constatat că bolile neurologice erau de fapt legate de un risc mai mic cu 29%.

NHS (Sistemul Național de Sănătate din Marea Britanie) listează dezechilibrul hormonal ca fiind una dintre cauzele principale ale ginecomastiei.

"Ginecomastia poate fi cauzată de un dezechilibru între hormonii sexuali testosteron și estrogen. Estrogenul determină creșterea țesutului de sân. În timp ce toți bărbații produc o anumită cantitate de estrogen, de obicei au niveluri mult mai mari de testosteron, care împiedică estrogenul să determine creșterea țesutului mamar.

Dacă echilibrul hormonilor din organism se modifică, acest lucru poate determina creșterea sânilor unui bărbat. Uneori, cauza acestui dezechilibru este necunoscută", arată NHS.

Acești hormoni pot fi afectați de pubertate și vârsta înaintată. Bebelușii pot, de asemenea, să experimenteze temporar ginecomastie din cauza estrogenului care trece prin placentă.

Vezi și: Durerile, asociate cu îmbătrânirea. Pot ascunde o afecțiune mortală. Detaliile care fac diferența

Alte cauze rare ale ginecomastiei includ:

- efectele secundare ale medicamentelor - cum ar fi medicamentele anti-ulcer sau medicamentele pentru boli de inimă

- droguri ilegale - cum ar fi cannabisul sau steroizii anabolizanți

- abuzul de alcool

- o afecțiune medicală - cum ar fi insuficiența renală sau boala hepatică

Vezi și: Aquablația și HoLEP, cele două terapii pentru prostată. Mihai Dobra: E deja în folosință în momentul ăsta. Funcționează ca un bisturiu pe bază de apă

- sindromul Klinefelter (o tulburare genetică rară

- umflături sau infecții în testicule.

Opțiunile de tratament includ medicamente pentru a ajusta un dezechilibru hormonal, chirurgie pentru îndepărtarea excesului de țesut de sân. Diagnosticul de ginecomastie se face prin examinare clinică și, uneori, prin teste de sânge pentru a evalua nivelurile hormonale.

În multe cazuri, ginecomastia dispare de la sine, dar în cazurile severe sau persistente, pot fi recomandate tratamente precum medicamentele care reglează nivelurile hormonale sau intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea excesului de țesut de sân.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel