Durerile, asociate cu îmbătrânirea. Pot ascunde o afecțiune mortală. Detaliile care fac diferența

Monika Baciu |
Data publicării:
durerile - FOTO: Freepik@gpointstudio@yunastudio
durerile - FOTO: Freepik@gpointstudio@yunastudio

Durerile sunt asociate, de cele mai multe ori, cu îmbătrânirea. Pe măsură ce trec anii, încep să ne doară mâinile, picioarele sau spatele. Dar medicii specialiști susțin că, de fapt, durerile pot fi semnul unei afecțiuni cu potențial mortal.

Semnale de alarmă care arată că durerile nu sunt doar efecte ale îmbătrânirii, ci pot indica o afecțiune posibil gravă. Este normal să simțiți mai multe dureri pe măsură ce îmbătrâniți, dar medicii indică o listă de simptome care nu ar trebui să fie ignorate ca fiind doar consecințe ale îmbătrânirii și care ar putea indica o problemă mai gravă.

Oamenii trebuie să fie atenți la simptomele mai grave și să nu le atribuie doar procesului de îmbătrânire. În întreaga lume, milioane de persoane suferă de boli de inimă, iar această cifră se așteaptă să crească odată cu înaintarea în vârstă și creșterea ratei de supraviețuire. Se estimează că mai mult de jumătate dintre noi vor dezvolta o afecțiune cardiacă sau circulatorie în cursul vieții.

Oamenii pot reduce riscul de a dezvolta boli coronariene printr-o serie de schimbări simple în stilul de viață, așa cum recomandă NHS, cum ar fi menținerea unei diete sănătoase, menținerea activității fizice, renunțarea la fumat și monitorizarea nivelului de colesterol, potrivit Mirror.

Vezi și: Cum să îți menții sănătatea creierului. Pașii de urmat pentru antrenarea stării de alertă mintală

Diferența dintre durerile asociate îmbătrânirii și cele care sunt semnele unei afecțiuni mortale

Pentru a face distincția între durerile normale pe care le puteți experimenta pe măsură ce îmbătrâniți și simptomele unei afecțiuni grave, este important să fiți atenți la schimbările bruste în starea dumneavoastră de sănătate.

Dr. Sonia Sehgal de la UCI Health a elaborat o listă de simptome pe care ar trebui să le verificați dacă le experimentați:

Boli coronariene - FOTO: Freepik@kjpargeter

Dureri în zona toracică: Orice durere sau senzație de presiune în zona toracică trebuie evaluată de urgență, deoarece poate indica o problemă cardiacă potențial gravă.

Bărbații pot avea adesea dureri severe în partea stângă a pieptului, descrise uneori ca o senzație de "elefant stând pe piept".

Femeile pot prezenta simptome mai subtile, cum ar fi dureri sau presiune în oricare parte a pieptului, dureri în brațe, spate, gât, maxilar sau stomac și oboseală excesivă la efort fizic.

Vezi și: Brânza cu mucegai: cât de sigură este, de fapt. Când nu trebuie să fie consumată

Dificultăți de respirație: Dificultățile de respirație nu trebuie ignorate. Dacă vă simțiți brusc sufocați în timpul activităților obișnuite care înainte nu vă creau probleme, acest lucru poate indica diverse afecțiuni, inclusiv astm, emfizem și boli de inimă.

Oboseală profundă: Este normal să vă simțiți obosiți din când în când, dar o oboseală profundă și persistentă ar putea indica o afecțiune mai gravă, precum o boală de inimă sau o problemă tiroidiană.

Dureri de cap: Dacă experimentați dureri de cap noi și neobișnuite, sau dacă nu sunteți o persoană care suferă în mod obișnuit de migrene sau dureri de cap, este important să vă consultați medicul. Durerile de cap pot fi cauzate de factori precum tensiunea arterială ridicată sau tumori cerebrale.

În cazul femeilor, migrenele pot fi legate de schimbările hormonale din timpul menopauzei, în timp ce durerile de cap legate de stres pot necesita modificări ale stilului de viață.

Vezi și: Aquablația și HoLEP, cele două terapii pentru prostată. Mihai Dobra: E deja în folosință în momentul ăsta. Funcționează ca un bisturiu pe bază de apă

Probleme nervoase: Amorțeala, furnicăturile sau durerile la nivelul mâinilor sau picioarelor pot fi cauzate de leziuni nervoase care pot fi asociate cu afecțiuni precum diabetul, neuropatia sau compresia nervilor. O disfuncție tiroidiană poate fi, de asemenea, o cauză posibilă.

Simptomele noi legate de durere nervoasă sau neuropatie necesită o evaluare medicală adecvată, inclusiv teste de laborator, pentru a determina cauza și pentru a stabili ce alte investigații sunt necesare.

Rigiditate articulară: O afecțiune comună asociată cu înaintarea în vârstă este osteoartrita, care afectează în mod obișnuit articulațiile mâinilor, genunchilor și șoldurilor. De obicei, osteoartrita debutează treptat, cu dureri și disconfort ușor, în locul unor simptome severe.

Dacă dezvoltați noi simptome sau dureri și acestea nu sunt severe sau însoțite de febră, frisoane, greață sau vărsături, este important să le monitorizați și să căutați asistență medicală dacă persistă sau se agravează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel