Ce trebuie să știi înainte să mai mănânci afumături: cârnați sau caltaboș. Anca Ioniță: Risc de cancer de colon sau gastric

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Foto: Freepick @8photo
Foto: Freepick @8photo

De pe masa de Crăciun nu lipsesc cârnații, caltaboșul sau alte produse tradiționale afumate. Acestea sunt considerate nocive, tocmai din cauza fumului.

În perioada sărbătorilor, masa festivă aduce pe farfurii delicii tradiționale, printre care se regăsesc cârnații, caltaboșii și alte produse afumate.

Cu toate acestea, specialiștii avertizează asupra riscurilor asupra sănătății asociate consumului excesiv de astfel de preparate.

Afumăturile, nocive pentru sănătate

Dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, de ce aceste produse nu sunt o alegere sănătoasă.

”Aceste preparate sunt nocive din cauza modului de preparere, însă şi din cauza conţinutului crescut în sare. Afumarea reprezintă un proces de conservare al produselor, destul de nociv pentru organism, mai ales dacă acestea sunt consumate frecvent.

Acest proces este nociv şi poate spori riscul de boli digestive cum ar fi cancer de colon sau gastric. Procesul de afumare reprezintă eliberarea unor hidrocarburi aromatice, cum ar fi gudroanele, substanţe binecunoscute cu potenţial cancerigen. 

Într-adevar aici ne referim la consumul lor excesiv, însă consumate doar pe mesele de sărbătoare, în cantităţi mici este în regulă. 

Pe lângă aceste mezeluri, este important să consumăm şi legume, datorită faptului că sunt bogate în fibre scad din potenţialul nociv al acestora”, a explicat dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Recomandările specialiștilor includ limitarea consumului de afumături, diversificarea mesei cu alimente sănătoase și echilibrate, și menținerea unei hidratare corespunzătoare. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos și a unei alimentații echilibrate, putem să ne bucurăm de tradițiile culinare sărbătorești fără a compromite sănătatea digestivă și generală.

Produsele afumate, factor de risc pentru cancer

Institutul Național de Cancer avertizează că atât compușii heterociclici aromatici (HCAs), cât și hidrocarburile policiclice aromatice (PAHs) sunt mutageni, ceea ce înseamnă că pot provoca modificări ale ADN-ului, expunând indivizii la un risc crescut de anumite tipuri de cancer.

De fapt, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat carnea procesată - inclusiv carnea afumată - drept un carcinogen de Grup 1, bazându-se pe dovezi legate de legătura sa cu cancerul colorectal. Carnea roșie, spun ei, este "probabil carcinogenică pentru oameni." 

Carnea afumată, carnea procesată și carnea roșie au fost asociate cu un risc mai mare pentru o varietate de afecțiuni de sănătate, printre care se numără:

Accident vascular cerebral.

Boli de inimă.

Diabet de tip 2.

Este esențial să fie conștienți de aceste riscuri și să se adopte o abordare echilibrată în alimentație, limitând consumul de carne afumată și procesată și optând pentru o varietate de alimente sănătoase pentru a promova o sănătate generală optimă, potrivit Cleveland Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel