Alergia ciudată pe care o poți dezvolta din cauza bijuteriilor. Cum recunoști simptomele

Monika Baciu |
Data publicării:
alergia ciudata pe care o poti dezvolta din cauza bijuteriilor - FOTO: Freepik
alergia ciudata pe care o poti dezvolta din cauza bijuteriilor - FOTO: Freepik

Alergia ciudată pe care o poți dezvolta din cauza bijuteriilor poate fi ușor confundată.

Alergia ciudată pe care o poți dezvolta din cauza bijuteriilor îți poate afecta sănătatea. Polenul, praful, animalele de companie și alimentele sunt alergeni obișnuiți. Dar acestea nu sunt singurele lucruri care pot declanșa o mâncărime a nasului, o erupție cutanată sau strănut. Contactul pielii cu aurul declanșează, de asemenea, o reacție alergică la unele persoane.

Nu se știe câți oameni experimentează o reacție la aur. Dar din 4.101 persoane testate pentru o alergie la aur într-un studiu din 2001, aproximativ 9,5% au fost testate pozitiv, cu mai multe femei testate pozitiv decât bărbații.

Pentru a fi clar, deși, o reacție la aur nu este neapărat din cauza aurului în sine, ci mai degrabă la metale în aur, cum ar fi nichelul. Unele tipuri de aur conțin cantități mici de nichel. Deci, dacă aveți o alergie la metal sau nichel, contactul cu anumite tipuri de aur poate provoca o reacție cutanată, arată Healthline.

Vezi și: Fracturile de șold, pe primul loc în România. Pană: Din păcate, osteoporoza este o afecțiune tăcută, nu iese în evidență, nu o prea vezi

Care sunt simptomele unei alergii la aur

Simptomele unei alergii la aur sunt similare cu cele cauzate de alte alergii. Organismul reacționează diferit la alergeni, dar simptomele tipice pot include:

- umflătură

- o erupție cutanată 

- roșeață

- mâncărime

- pete întunecate

- vezicule

Simptomele pot varia de la ușoară până la severă. Ele se pot dezvolta la scurt timp după contactul cu aurul sau după expunerea pe termen lung.

Dacă purtați un inel de aur, s-ar putea dezvolta roșeață, decolorare, sau mâncărime pe deget. S-ar putea dezvolta, de asemenea, simptome pe ureche sau în jurul gâtului după purtarea unor cercei de aur sau un colier de aur.

Poate fi greu să distingi o alergie la aur de alte alergii, așa că s-ar putea atribui simptome eczemelor sau unui alt tip de dermatită de contact. Cu o alergie la aur, este posibil să aveți aceeași reacție de fiecare dată când vă expuneți pielea la aur.

Vezi și: Matthew Perry, dezvăluire după ce i-a explodat colonul: Medicii au spus că mai am 2% șanse să trăiesc

Alergia la aur, cauze

Cauza exactă a unei alergii la aur este necunoscută, dar simptomele apar atunci când sistemul imunitar devine sensibil la metal. Fiind alergic la alte tipuri de metal, precum și având un istoric familial de o alergie la nichel sau metal, poate face mai multe șanse de a avea o alergie la aur.

Este, de asemenea, posibil să reacționați la bijuterii de aur sau alte elemente de aur din cauza altor metale care sunt amestecate. Nichelul este unul dintre cei mai comuni alergeni metalici și este adesea aliat sau amestecat cu aur.

Surse de aur și alergeni metalici

Deci, în timp ce bijuteriile de aur pot declanșa o reacție alergică, rețineți că alte elementele conțin aur sau nichel. Puteți reacționa atunci când sunteți expus la următoarele:

Tiomalat de sodiu de aur: un compus de aur utilizat pentru a reduce durerea și inflamația la persoanele cu artrită reumatoidă

Coroana dentară de aur: un capac dentar sau o protetica fixă folosită pentru refacerea unui dinte deteriorat

Suplimente orale care conțin aur: acestea pot include suplimente de vitamine și minerale, deci asigurați-vă că citiți eticheta ingredientelor

Stenturi placate cu aur: tuburi mici folosite pentru a deschide pasaje blocate în organism, cum ar fi vasele de sânge

Aur comestibil: urme de aur presate sau periate în sau peste ciocolată și alte bunătăți dulci

Cerneală pentru tatuaje: acest lucru poate fi mai probabil dacă sunteți alergic la nichel

Telefoane mobile: acestea pot conține nichel

Cosmetice: aceste produse pot conține nichel și alte metale

Vezi și: Ciclul menstrual și schimbarea la față. Dermatolog: Mici trucuri pentru a ne adapta rutina

Alergie la nichel ascunsă în aur

Rețineți, totuși, că nu tot aurul conține urme de nichel. De obicei, cu cât aurul este mai pur într-o bijuterie, cu atât conține mai puțin nichel. Prin urmare, s-ar putea să nu reacționezi la 24 de karate de aur (aur pur), care are 99,9% aur. Are mai puțin de 0,1%  nichel și alte metale.

În mod similar, șansa de o reacție ar putea scădea cu 18 karate de aur, care este de 75% aur. Dar dacă purtați aur care este de numai 12 carate sau 9 carate - conținând astfel o cantitate mai mare de nichel sau alt metal - s-ar putea fi mai probabil să aveți o reacție alergică.

De asemenea, este mai probabil să reacționezi la aurul alb. Aurul galben poate conține nichel, dar este de obicei aliat sau combinat cu argint sau cupru. Aurul alb este în mare parte aliat cu nichel.

Care este tratamentul pentru o alergie la aur

Dacă aveți simptome cum ar fi mâncărime, umflarea, roșeață, și vezicule după purtarea de bijuterii de aur, cel mai bun mod de a trata reacția este o cremă de corticosteroizi topici. Pentru a reduce mâncărimea, asigurați-vă că vă mențineți pielea hidratată și aplicați o compresă rece. Pentru o reacție severă, consultați medicul dumneavoastră, deoarece este posibil să aveți nevoie de un medicament mai puternic. Pentru a evita reacțiile alergice viitoare, poate doriți să încetați să purtați bijuteriile cu totul.

Vezi și: Testul scărilor, diagnostic pentru bolile de inimă. Câte poți să urci și în cât timp

La ce să fii atent la bijuterii

Cel mai bun mod de a preveni o reacție este să porți bijuterii care nu îți irită pielea. Puteți evita bijuteriile de aur cu totul, sau purtați doar 18 sau 24 karate de aur. Uită-te pentru bijuterii care sunt hipoalergenice, sau fără nichel. De asemenea, puteți preveni o reacție a pielii prin purtarea oțelului inoxidabil sau a titanului.

Rețineți că nichelul se găsește și în multe articole de zi cu zi, ceea ce poate provoca o reacție la contactul cu pielea. Aceste elemente includ rame de ochelari, instrumente, chei, monede, catarame centura, aparate de ras, și chiar cârlige de la sutien. S-ar putea, de exemplu, să luați în considerare înlocuirea ramelor metalice din ochelari pentru rame din plastic sau titan.

Cum este diagnosticată o alergie la aur

Dacă suspectați o alergie la aur sau nichel, consultați-vă medicul. Medicul dumneavoastră va efectua un examen de piele și să întrebe despre istoricul medical și de familie.

Unii medici pot face un diagnostic bazat pe aspectul pielii tale. Dar veți primi probabil o trimitere la un alergolog sau la un dermatolog pentru teste suplimentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel