Ciclul menstrual și schimbarea la față. Dermatolog: Mici trucuri pentru a ne adapta rutina

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ciclul menstrual și schimbarea la față. FOTO: Freepik @senivpetro
ciclul menstrual și schimbarea la față. FOTO: Freepik @senivpetro

Care este legătura dintre ciclul menstrual, acnee și deshidratare. Cum putem să remediem problemele dermatologice apărute în diferite faze ale lunii.

Se spune că femeia își arată acea ”perioadă din lună” de cele mai multe ori prin comportamentul pe care îl are cu cei din jur, cunoscut ca sindrom premenstrual, însă spun specialiștii în dermatologie, ”ciclul” este vizibil și pe ten, prin apariția erupțiilor acneice, și nu numai.

Astfel, dr. Elena Popa, medic specialist dermatologie și estetică medicală, a dezvăluit câteva trucuri care să vină în sprijinul femeilor aflate la ciclu, pentru ca acestea să se simtă bine în pielea lor.

”Avem un grafic cu zilele ciclului menstrual, mai corect spus ciclul sexual lunar feminin. Avem trei faze, general acceptate, și anume: faza foliculară, periovulatorie și luteală.

Aici sunt zilele unui ciclu ideal, de 28 de zile. Primele 5 zile sunt zilele de menstră, adică de sângerare. Și acum o să vă explic cum ni se schimbă tenul, dar și nevoile lui în funcție de faza ciclului menstrual”, a explicat dr. Elena Popa, medic specialist dermato-venerologie și estetică medicală, la Antena 1.

Potrivit specialistului, îngrijirea tenului în această perioadă poate diferi față de rutina cu care suntem obișnuite. ”Există câteva mici trucuri pentru a ne adapta rutina și să evităm acele erupții sau să evităm deshidratarea pielii”, a precizat medicul.

Ciclul menstrual, acneea și deshitrarea

”Avem aici doi hormoni, estradioul și progesteronul. Estradiolul este general acceptat că ne crește retenția de apă la nivelul pielii, crește vascularizația la nivelul pielii, deci aport mai mare de antioxidanți, iar pielea arată mai frumoasă și îmbunătățește matricea extracelulară, adică fermitatea pielii.

Legat de acțiunea progesteronului în special asupra seboreei, grăsimea de pe față, și asupra glandei sebacee. Deși este foarte controversată, s-a demonstrat că atunci când o femeie ia pilulă contraceptivă doar pe bază de progesteron, fie poate să aibă erupții acneice, sau femeile la menopauză, care au avut administrat tratament pe bază de progesteron au avut tenul mai gras”, a mai spus medicul, adăugând ca imediat după faza ovulației ajungem să avem erupții acneice.

Ca truc pentru a trece de acest moment ce poate să fie neplăcut pentru aspectul estetic, dermatologul a menționat utilitatea acidului salicilic/benzoil peroxid. ”Aceștia ne ajută în general când avem sebum și când avem probleme cu erupția acneică. Cel mai util sunt în mijlocul fazei luteale, în special în ziua 21-22, și pe studii, femei au raportat și în perioada periovulatorii, adică ziua 14”, a mai spus medicul dermatolog.

1. -imagine fara descriere- (ciclu_01186300.png)

Ciclul menstrual și fazele sale. Captură video YouTube @Medicool

Legat de hidratarea pielii, dermatologul susține că majoritatea femeilor au raportat că și-au simțit tenul mai deshidratat în primele 7 zile ale ciclului menstrual. ”Ce aplicăm în aceste condiții? Cremă hidratantă, calmantă și reparatorie. Mai avem și pierderea funcției de barieră cutanată.

Aceasta este ca un film ce stă la nivelul pielii și care ne apără. Când se pierde suntem mai predispuși la alergii, piele roșie, bubițe, piele iritată. Și el se modifică puțin în funcție de faza ciclului menstrual și s-a remarcat că cel mai este evident în jurul zilelor 22-27. Din nou, în această perioadă avem grijă să folosim cât mai mult cremă hidratantă, reparatoare și calmantă. Ce înseamnă asta? Un produs pe bază de pantenol, extract de lemn dulce, extract de centella, cu ceramide”, a mai spus dermatologul.

De asemenea, în timpul ciclului menstrual femeilor le crește sensibilitatea la soare. ”S-a văzut cumva că este în paralel cu perturbarea funcției de barieră cutanată, începând din ziua 20 până în ziua 28”, a explicat medicul, subliniind că factorul de protecție minim admis în acest caz este SPF 30.

Vezi și: Menstruația, mituri și adevăruri. La ce trebuie să fii atentă la ”ciclu”

Ce să faci să nu-ți îmbătrânească pielea. Ioana Marinescu, cauze și GREȘELI: Produse pentru hidratare NU înseamnă produse grase

”Tenul este matur, în primul rând în funcție de buletin. Cred că este o vârstă în care trebuie să știm și să avem decența să recunoaștem că adoptăm niște rutine interne, externe, nu doar de frumusețe, pentru o persoană care începe să înainteze în vârstă. Fără a ne face să fim bătrâni”, a explicat Ioana Marinescu, fondator PLUSH BIO, Farmacist Formulator, specialist în Formularea și Evaluarea produsului dermatocosmetic, membru al Societății Române de Dermatologie, în emisiunea Pastila de Frumusețe de la Spectacola.

Trebuie să fim responsabili

”Cred că un ten are nevoie de profilaxie anti-rid undeva în jurul vârstei de 28-30 de ani. Iar rutina anti-rid, undeva după 40 de ani trebuie să fie implementată în viața noastră de zi cu zi, așa cum avem și rutina să ne spălăm pe dinți.

În tinerețe este suficient să curățăm tenul, să nu dormim machiate. Îmbătrânirea celulară, îmbătrânirea cutanată aduce niște responsabilități în plus, pe care trebuie să le introducem în conduita noastră”, a mai spus Ioana Marinescu.

Care sunt factorii ce maturizează tenul

”Unul dintre factorii cei mai agresivi, care maturizează tenul prematur, este fotoîmbătrânirea, care aduce fotopigmentare și aduce maturizare cutanată exagerată. Citește mai departe AICI.

Vezi și: 5 tipuri de burtă. Care sunt cauzele și cum scapi de ele. Tu ce burtă ai și ce boli indică?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel