5 tipuri de burtă. Care sunt cauzele și cum scapi de ele. Tu ce burtă ai și ce boli indică?

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
5 tipuri de burtă. Care sunt cauzele și cum scapi de ele. Tu ce burtă ai și ce boli indică - Foto: Freepick
5 tipuri de burtă. Care sunt cauzele și cum scapi de ele. Tu ce burtă ai și ce boli indică - Foto: Freepick

Care sunt cele 5 tipuri de burtă. Tu pe ca o ai și ce spune asta despre sănătatea ta.

Există 5 tipuri de burtă care ne indică ce probleme de sănătate avem. Multe femei sunt complexate de felul în care arată și din cauza formelor pe care le au, iar burta este principalul factor declanșator al neîncrederii.

Cei mai mulți dintre noi cred că cel mai bun mod de a obține un corp de invidiat și un amdomen plat este să mergi la sală și să ții diete. Cu toate acestea, potrivit experților, nu este așa.

Cele 5 tipuri de burtă

Vezi și: Cauza banală și neașteptată care provoacă boala Alzheimer și ne îmbătrânește enorm. E mai rea decât fumatul sau alcoolul

 

1. 5 tipuri d... (5-tipuri-de-burta--care-sunt-cauzele-si-cum-scapi-de-ele--tu-ce-burta-ai-si-ce-boli-indica-2_17679300.jpg)

5 tipuri de burtă: Burta de alcool

Dacă bei multă bere, poți avea o astfel de burtă. Sarcina ta este să limitezi consumul de alcool și să mănânci mai multe fructe și legume.

5 tipuri de burtă: Burta de mămică

Dacă ai o astfel de burtică, înseamnă că ai născut un copil nu cu mult timp în urmă. Aceasta poate fi, de fapt, o afecțiune gravă de sănătate numită diastasis recti, nu o problemă cosmetică.

Multe mămici se confruntă cu ea, iar aceasta provoacă alte probleme de sănătate, cum ar fi incontinența urinară și de stres și probleme de digestie.

Asigurați-vă că vă contactați medicul dacă suspectați că aveți această problemă. Adăugați mai multe alimente care conțin grăsimi utile: pește, nuci, uleiuri și măsline.

5 tipuri de burtă: Burta hormonală

Te pot face hormonii să te îngrași în burtă?

Da, hormonii tăi pot declanșa creșterea în greutate dintr-o varietate de motive. Fluctuațiile de estrogen și de testosteron vă pot afecta metabolismul. Alți hormoni, cum ar fi cortizolul (legat de stres) și insulina (legat de zahărul din sânge), pot declanșa pofte și creșterea în greutate.

Dacă burta ta se simte ca o pernă pe fiecare parte înseamnă că ai o insuficiență hormonală. Pentru a scăpa de această burtă, trebuie să limitezi alimentele cu conținut scăzut de grăsimi și să mănânci mai mult avocado, pește, nuci și ouă. Există multe modificări hormonale care pot duce la creșterea în greutate, de la hipotiroidism la Sindromul ovarului polichistic (SOPC).

Tampoane vs. absorbante. Care sunt mai potrivite, când și cum le folosești corect. Ce trebuie să știi de acum

Care sunt cauzele burții hormonale?

- stresul

- lipsa de somn

- afecțiuni de sănătate subiacente

- îmbătrânirea

Cum scapi de burta hormonală? Prin schimbarea stilului de viață:

- ameliorarea stresului (meditația, yoga și terapia)

- obiceiuri de somn mai bune

- o alimentație echilibrată

- limitarea alcoolului, a zahărului și a alimentelor care perturbă hormonii

Dacă suspectezi că te îngrași din cauza hormonilor, nu uita să mergi la medic, doar cu ajutorul lui poți stabili dacă aceasta este cauza reală.

Vezi și: Micropigmentarea sprâncenelor, tot ce trebuie să știi. Raluca Dollinger: Rezultatul este unul natural, un aspect îngrijit şi mai tânăr. Nu lasă cicatrici

5 tipuri de burtă: Burta umflată

O astfel de burtă apare din cauza unei diete proaste sau din cauza intoleranței la unele alimente, a alergiilor.

De regulă, stomacul este plat dimineața, dar apare după-amiaza, pentru că sunt prea multe gaze în intestin și apare indigestia. Cea mai bună idee este să începeți să faceți exerciții fizice. Trebuie să faceți mai multe exerciții cardio și să dormiți mai bine.

De asemenea, este important să faceți ajustări în dietă. Țineți un jurnal alimentar pentru a înțelege ce alimente provoacă balonare, excludeți băuturile carbogazoase și sucurile și consumați alimente în porții mici în loc de mese mari.

Care sunt cauzele burții umflate?

- Gaze

Gazele sunt un produs secundar natural al digestiei, dar prea multe gaze intestinale înseamnă că digestia ta este dereglată. Gazele din intestine sunt produse în cea mai mare parte de bacteriile intestinale care digeră carbohidrații, într-un proces numit fermentare. Dacă există prea multă fermentație, se datorează faptului că prea mulți carbohidrați nu au fost absorbiți în mod natural mai devreme în procesul de digestie, înainte de a ajunge la aceste bacterii intestinale.

- Constipația

- Perioada menstruală la femei

Poate că ați observat că balonarea stomacului urmează un ciclu diferit, nu atât ciclul digestiv, cât ciclul menstrual. Nu mai puțin de 3 din 4 femei spun că se confruntă cu balonarea abdominală înainte și în timpul perioadelor menstruale. Balonarea este, de asemenea, o nemulțumire frecventă în timpul fluctuațiilor hormonale ale perimenopauzei. Hormonii feminini merită o mențiune specială atunci când vine vorba de balonarea stomacului, deoarece pot afecta balonarea din mai multe unghiuri - fluide, gaze, refulare digestivă - și, de asemenea, sensibilitatea ta la aceste lucruri.

- Ascita, o acumulare treptată de lichid în cavitatea dumneavoastră abdominală. Este cauzată de obicei de o boală hepatică și, uneori, de insuficiența renală sau de insuficiența cardiacă.

- Insuficiență pancreatică. Acesta este un tip de disfuncție pancreatică în care pancreasul dumneavoastră nu mai poate produce suficiente enzime digestive pentru a-și îndeplini funcția în procesul digestiv.

- Gastrită sau enterită. Aceasta este cauzată, de obicei, de o infecție bacteriană (de obicei, infecția cu H. pylori) sau de consumul excesiv de alcool. De asemenea, poate fi legată de ulcerul peptic.

- Cancer (ovarian, uterin, de colon, pancreatic, de stomac sau mezenteric). Controalele anuale la medicul de familie sunt importante pentru depistarea cancerului, potrivit Cleveland Clinic

5 tipuri de burtă: Burta stresată

O astfel de burtă, după cum îi spune și numele, apare din cauza stresului. Acest lucru se întâmplă deoarece stresul crește nivelul de cortizol, iar nivelul ridicat de cortizol pe termen lung este strâns asociat cu riscul de obezitate.

Cea mai mare parte a grăsimii din acest abdomen se află în partea din față și în zona buricului.

La atingere, stomacul este mai mult dur decât moale. Trebuie să eliminați stresul, să limitați consumul de cafea și să consumați mai multe alimente care conțin magneziu.

Uneori este dificil să evitați un factor de stres, mai ales când este vorba despre stresul de la locul de muncă, dar există diverse practici pentru a atenua situația, cum ar fi yoga și meditația. În plus, somnul suficient este, de asemenea, important pentru reducerea stresului, potrivit BetterMe.

Cum să previi burta stresată?

- găsiți modalități de a reduce și de a face față stresului

- gestionați-vă greutatea

- mențineți o dietă echilibrată

- faceți puțină mișcare în fiecare zi

- nu fumați sau renunțați la fumat dacă fumați în prezent

- consumați alcool cu moderație

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel