Matthew Perry, dezvăluire după ce i-a explodat colonul: Medicii au spus că mai am 2% șanse să trăiesc

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Matthew Perry dezvaluire dupa ce i-a explodat colonulFOTO: Captura video YouTube @ExtraTV
Matthew Perry dezvaluire dupa ce i-a explodat colonulFOTO: Captura video YouTube @ExtraTV

Actorul Matthew Perry a făcut dezvăluiri tulburătoare, în cartea sa de memorii, despre cum s-a luptat cu dependențele, de alcool și droguri.

Matthew Perry, cunoscut pentru interpretarea personajului Chandler Bing în serialul de succes Friends, vorbeşte despre lupta sa cu dependenţa de alcool şi de droguri într-o nouă carte de memorii intitulată "Friends, Lovers and the Big Terrible Thing", care va apărea în librării din 1 noiembrie, notează People.com, citat de Agerpres.

”Am vrut să vorbesc atunci când m-am simţit la adăpost de a intra din nou în zona întunecată a lucrurilor”, a declarat el în exclusivitate pentru People în cover story-ul numărului din această săptămână. ”A trebuit să aştept până când am fost destul de sigur că eram abstinent - departe de boala activă a alcoolismului şi a dependenţei - pentru a pune totul pe hârtie. Şi principalul lucru a fost că eram destul de sigur că va ajuta oameni”, mărturiseşte vedeta, azi în vârstă de 53 de ani.

Perry îşi deschide memoriile cu dezvăluirea faptului că era să moară în urmă cu câţiva ani, la vârsta de 49 de ani.

Recunoscând public că la vremea respectivă a suferit o perforaţie gastrointestinală, actorul povesteşte că a petrecut, de fapt, săptămâni întregi luptând pentru viaţa sa după ce colonul său a explodat din cauza consumului excesiv de opioide. Vedeta a petrecut două săptămâni în comă şi cinci luni în spital şi a fost nevoit să folosească o pungă de colostomie timp de nouă luni.

”Medicii i-au spus familiei mele că am avut 2% şanse de a trăi. Am fost pus pe ceva numit aparat ECMO, care se ocupă de întreaga ventilaţie pentru inima şi plămânii tăi”, a declarat actorul pentru People.

Când Perry a fost distribuit pentru prima dată în serialul Friends, la vârsta de 24 de ani, dependenţa sa de alcool abia începea să iasă la suprafaţă. ”Mă puteam descurca, într-un fel. Dar până la 34 de ani, eram cu adevărat afundat într-o mulţime de probleme”, recunoaşte el. ”Dar au fost ani în care am fost abstinent în acea perioadă. Sezonul 9 a fost anul în care am fost abstinent până la capăt. Şi ghiciţi în ce sezon am fost nominalizat pentru cel mai bun actor? Mi-am zis: Asta ar trebui să îmi spună ceva, povesteşte el.

La un moment dat în timpul perioadei în care filma Friends, Perry ajunsese să ia 55 de Vicodin pe zi şi ajunsese la o greutate de de 128 de kilograme. ”Nu ştiam cum să mă opresc”, mărturiseşte el. ”Dacă poliţia ar fi venit la mine acasă şi mi-ar fi spus: Dacă bei în seara asta, te vom duce la închisoare, aş fi început să împachetez. Nu mă puteam opri pentru că boala şi dependenţa sunt progresive. Aşa că devine din ce în ce mai rău pe măsură ce îmbătrâneşti”, explică el.

Sincer în legătură cu recidivele sale - a fost la dezintoxicare de 15 ori de-a lungul anilor - Perry a devenit un bun cunoscător al instrumentelor necesare pentru a-și menține abstinența. ”Sunt destul de sănătos acum”, spune el, înainte de a glumi: ”Trebuie să nu mai merg prea mult la sală, pentru că nu vreau să pot juca doar supereroi. Dar nu, sunt un tip destul de sănătos în acest moment”.

Ce este alcoolismul și cum se manifestă

Alcoolismul, tulburarea a consumului de alcool, este o afecțiune care se manifestă prin faptul că o persoană simte dorința/nevoia fizică de a consuma alcool, chiar dacă acesta are un impact negativ asupra vieții sale. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la nivel global sunt peste 3,3 milioane de decese în fiecare an ca urmare a consumului dăunător de alcool.

Potrivit unor date publicate, recent, în The Lancet, consumul de alcool este cauza a 7,4% dintre decesele cauzate de cancer.

Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), consumul moderat de alcool este definit ca 2 băuturi pe zi pentru bărbați și o băutură pe zi, sau mai puțin pentru femei. Consumul excesiv de alcool este definit ca 15 băuturi sau mai mult pe săptămână pentru bărbați și 8 băuturi sau mai mult pe săptămână pentru femei.

Tulburarea de consum de alcool este clasificată în funcție de numărul de simptome, astfel:

- ușoară, pacientul prezintă 2-3 simptome;

- moderată, pacientul prezintă 4-5 simptome;

- severă, pacientul prezintă mai mult de 6 simptome.

Simptomele alcoolismului sunt de natură comportamentală și fizică.

Schimbările de comportament ale persoanei afectate de tulburarea consumului de alcool se manifestă astfel:

- băut singur sau în secret

- incapacitatea de a limita cantitatea de alcool consumată

- incapacitatea de a-și aminti diverse lucruri

- iritabilitate dacă este apostrofat sau nu are la dispoziție alcool

- pierderea interesului pentru pasiunile anterioare

- nevoia de a bea

- ascunderea alcoolului de celelalte persoane

- dacă nu bea se confruntă cu simptome precum: greață, transpirație, agitație

- în cele mai grave situații se pot dezvolta simptome psihiatrice, notează Healthline.

În rândul simptomelor fizice ale consumului de alcool se numără:

- vorbirea neclară

- încetinirea reflexelor

- capacitatea scăzută de a controla mișcările corpului

- dificultăți de concentrare

- pierderi de memorie

- mahmureală

- piele uscată, păr fragil, unghii fragile, efecte ale deshidratării din cauza alcoolului

- pierdere în greutate

- îngălbenirea ochilor și a pielii din cauza leziunilor hepatice.

Pe termen lung, alcoolismul are o serie de efecte cu impact asupra sănătății și calității vieții. Astfel, cele mai importante sunt:

- dependența de alcool

- insomnia

- leziunile hepatice (ciroza)

- leziuni cerebrale

- pancreatită

- hemoragii gastro-intestinale

- demența

- creștere a tensiunii arteriale

- creșterea riscului de a dezvolta diabet, boli cardiovasculare

- consumul excesiv de alcool poate duce la comă

- se poate ajunge la o subțiere a oaselor, deci un risc crescut de fracturi

- risc mai mare de a dezvolta diferite tipuri de cancer.

Vezi și: Cum știi dacă ai o dependență. Primele SEMNE pe care trebuie să le știi. Ce se ascunde în spatele unui dependent. Gabor Mate: Realitatea e prea dureroasă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel