Alergia la ceapă, ce trebuie să știi despre ea. Simptome
Alergia la ceapă este rară, dar cum ceapa este un ingredient frecvent utilizat în multe alimente, ea poate fi dificil de evitat. Mai comună este sensibilitatea la ceapă. Iată simptomele fiecăreia:...
Ceapa face parte din familia de Alliaceae, un grup de plante care include și usturoiul și prazul, poate fi destul de greu de evitat. Ea nu este inclusă în lista alergenilor frecvenți, așa că nu apare trecută în meniuri sau pe etichetele produselor, dar o găsim în mâncăruri de-a data, se pune în supe, ciorbe, tocănițe, salate, murături, dar și în mezeluri și ale produse. Pe etichete o putem găsi și sub formă de pudră (sau praf) de ceapă.
Alergia sau sensibilitatea se datorează faptului că ceapa are un conținut mare de FODMAP (prescurtarea de la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli), care sunt o colecție de carbohidrați cu lanț scurt și alcooli de zahăr ce se găsesc în alimente în mod natural, dar care sunt și folosiți ca aditivi alimentari. Ei sunt „responsabili" pentru multe probleme digestive.
Când o persoană este alergică la ceapă, sistemul său imunitar reacționează ca și cum aceasta ar fi o substanță periculoasă. Drept rezultat, apar simptomele alergice care pot fi severe, precum vărsături, mâncărime, umflare și dificultăți de respirație. Iată care sunt, pe larg, simptomele date de alergia la ceapă.
Simptome
Dacă o persoană este alergică la ceapă, simptomele pot apărea până la două ore după ingestie. Simptomele unei alergii la ceapă pot include:
Greață,
Vărsături,
Diaree,
Dureri de cap,
Mâncărime,
Bubițe sau erupții cutanate,
Umflarea feței, a buzelor sau a gâtului,
Probleme de respirație,
Dureri de stomac,
Tuse sau respirație șuierătoare,
Leșin sau amețeli,
Anafilaxie, deși extrem de rară.
Alergie versus sensibilitate
Principala diferență între o alergie alimentară și sensibilitatea alimentară este sistemul organismului care este implicat.
O alergie alimentară implică sistemul imunitar, în timp ce sensibilitatea alimentară sau intoleranța implică sistemul digestiv.
Atunci când o persoană este alergică la ceapă, corpul ei tratează ceapa ca pe un invadator. Sistemul imunitar eliberează anticorpi numiți imunoglobulină E (IgE), care declanșează reacții alergice, notează experții de la Medical News Today.
Conform Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie (AAAAI), de fiecare dată când o persoană este expusă alimentului „vinovat", poate să apară o reacție alergică.
Simptomele alergiei alimentare pot fi severe și pot declanșa șoc anafilactic. Dacă o persoană se confruntă cu șoc anafilactic, are nevoie de asistență medicală de urgență.
Simptomele șocului anafilactic pot include:
Urticarie,
Umflarea gâtului,
Vărsături,
Diaree,
Bătăi rapide ale inimii,
Leșin,
Amețeală.
Sensibilitatea la alimente
O persoană poate experimenta sensibilitatea alimentară atunci când organismul nu este în măsură să digere anumite alimente. Acest lucru poate duce la probleme digestive precum greață, balonare, diaree sau gaze.
Persoanele sensibile la ceapă pot întâmpina probleme digestive după ce le-au consumat. Cu toate acestea, în unele cazuri, aceste simptome pot să nu apară decât după câteva ore. Sensibilitatea alimentară poate provoca simptome incomode, dar nu pune viața în pericol.
Simptomele sensibilității alimentare pot fi corelate cu cantitatea din alimentul „vinovat" pe care o mănâncă o persoană. De exemplu, o cantitate mică de ceapă nu poate declanșa niciun simptom sau simptome ușoare, în timp ce consumul unei cantități mai mari de ceapă poate provoca simptome mai severe.
-
Manichiura cu gel, pericol pentru unghii. Semnul banal adesea ignorat15.12.2025, 19:55
-
Jumătate dintre pacienții cu COVID-19 dezvoltă long-COVID15.12.2025, 19:11
-
-
-
Intoleranța la alune: simptome și cauze. Ce să faci dacă ai alergie la alune
Intoleranța alimentară este o problemă frecventă care afectează mulți oameni în întreaga lume.
5 tipuri de alergii și simptomele acestora. La ce să fii foarte atent
Alergiile pot varia de la simptome ușoare la reacții severe, incluzând dificultăți de respirație și anafilaxie.
Alergiile de primăvară. Patru POMI care le declanșează
Alergiile de primăvară sunt coșmarul multor persoane care suferă de alergii la polen.
Alergiile și tratamentul de desensibilizare. Când se începe și în ce constă. Cămulescu: Este de lungă durată, duce la ameliorarea calității vieții
Obiceiurile alimentare nesănătoase și riscul alergiilor. Impactul detergenților, a microplasticelor și a poluării asupra alergiilor alimentare
Descoperă legătura complexă dintre factorii de mediu, precum detergenții și microplasticele, și creșterea riscului de alergii alimentare.
Cum facem diferența între alergia la polen și viroze. Leru: Sistemul imunitar o ia razna
Primăvara vine cu alergiile la polen. Cum facem diferența între acestea și virozele respiratorii.
Alergia la ambrozie: Simptome și sfaturi de gestionare a răspândirii plantei
Alergia la ambrozie - simptome și cum să gestionezi răspândirea acesteia.
Proteina naturală care oprește alergiile și afecțiunile autoimune. E produsă de organismul uman. STUDIU
Telefoanele, magnet pentru alergeni. Cum se manifestă simptomele. De câte ori și cu ce ar trebui să îți cureți smartphone-ul
Telefoanele sunt un magnet pentru alergeni. Asta înseamnă că ați putea dezvolta anumite alergii din cauza celui mai utilizat obiect.
Intoleranța la Histamină: Totul despre boala rară cu care a fost diagnosticată ADDA. Interviurile Spectacola, DC News și DC Medical
Cum scapi de acarieri. Care este gestul ce trebuie făcut zilnic
Care sunt sfaturile pentru un somn odihnitor, dar și pentru o viață fără alergii.
La ce temperatură trebuie spălate lenjeriile de pat. De să nu folosești balsam de rufe. Cum să scapi de acarieni și bacterii
Cantitatea uriașă de praf pe care o avem în casă. Impactul major asupra sănătății. De câte ori pe lună ar trebui să facem curățenie
Presară sare pe pervazul ferestrei. Trucul care te scapă de o problemă enervantă și de problemele de sănătate
Un bol cu sare plasat pe pervazul ferestrei te scapă de o problemă enervantă care, de altfel, îți poate afecta sănătatea.
Andreea Mantea suferă de o boală gravă: iau 10 pastile pe zi!
Vedeta TV Andreea Mantea a declarat că suferă de o boală gravă care a determinat-o să ia în greutate.
Legătura surprinzătoare dintre sensibilitatea alimentară și bolile cardiovasculare. Diferența dintre sensibilitatea alimentară și alergia alimentară
Alergiile la frig, simptome. Medic: Trebuie să fie atent diagnosticate pentru a nu fi confundate cu rinita alergică. Și tratamentul este diferit
Alergiile la frig pot fi o problemă majoră în timpul iernii. Simptomele pot fi accentuate și de vremea rece.
PTDS, ingredientul din vopseaua de păr, nominalizat alergenul anului 2025
Vopseaua de păr este asociată cu riscuri semnificative. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Mihai Craiu, despre testul paharului: Dacă nu vă iese, e o mare URGENȚĂ. Face diferența dintre viață și moarte!
Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit despre testul paharului în cazul unei erupții pe piele, în contextul în care spitalele sunt arhipline.
Cum să scapi de răceală cât mai repede posibil. Remedii pe care le ai deja acasă
Există numeroase soluții simple și eficiente care pot grăbi procesul de recuperare și ameliora disconfortul provocat de răceala comună.
Şocul anafilactic, riscuri majore. Poate să apară și din cauza alimentelor
Șocul anafilactic poate să apară din cauza unor substanțe alergice. Poate pune în pericol viața.
Alimentele toxice, ce sunt. Cum recunoaștem alergiile alimentare. Cum te poate omorî shaorma. Leru: Produc o reacție severă
Alimentele toxice sunt cele care în cazul unor persoane pot provoca alergii alimentare.
Impactul alergiilor asupra pielii. Care sunt factorii care declanșează problemele dermatologice
De la produse nepotrivite, la emoții sau condiții meteo, printre factorii apariției pielii intolerante.
