Moliile, riscuri pentru sănătate. 8 moduri pentru a scăpa de dăunători
Moliile vă pot afecta sănătatea, nu doar hainele. Află cum poți scăpa de acești dăunători.
Alergia la ceapă este rară, dar cum ceapa este un ingredient frecvent utilizat în multe alimente, ea poate fi dificil de evitat. Mai comună este sensibilitatea la ceapă. Iată simptomele fiecăreia:...
Ceapa face parte din familia de Alliaceae, un grup de plante care include și usturoiul și prazul, poate fi destul de greu de evitat. Ea nu este inclusă în lista alergenilor frecvenți, așa că nu apare trecută în meniuri sau pe etichetele produselor, dar o găsim în mâncăruri de-a data, se pune în supe, ciorbe, tocănițe, salate, murături, dar și în mezeluri și ale produse. Pe etichete o putem găsi și sub formă de pudră (sau praf) de ceapă.
Alergia sau sensibilitatea se datorează faptului că ceapa are un conținut mare de FODMAP (prescurtarea de la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli), care sunt o colecție de carbohidrați cu lanț scurt și alcooli de zahăr ce se găsesc în alimente în mod natural, dar care sunt și folosiți ca aditivi alimentari. Ei sunt „responsabili" pentru multe probleme digestive.
Când o persoană este alergică la ceapă, sistemul său imunitar reacționează ca și cum aceasta ar fi o substanță periculoasă. Drept rezultat, apar simptomele alergice care pot fi severe, precum vărsături, mâncărime, umflare și dificultăți de respirație. Iată care sunt, pe larg, simptomele date de alergia la ceapă.
Dacă o persoană este alergică la ceapă, simptomele pot apărea până la două ore după ingestie. Simptomele unei alergii la ceapă pot include:
Greață,
Vărsături,
Diaree,
Dureri de cap,
Mâncărime,
Bubițe sau erupții cutanate,
Umflarea feței, a buzelor sau a gâtului,
Probleme de respirație,
Dureri de stomac,
Tuse sau respirație șuierătoare,
Leșin sau amețeli,
Anafilaxie, deși extrem de rară.
Principala diferență între o alergie alimentară și sensibilitatea alimentară este sistemul organismului care este implicat.
O alergie alimentară implică sistemul imunitar, în timp ce sensibilitatea alimentară sau intoleranța implică sistemul digestiv.
Atunci când o persoană este alergică la ceapă, corpul ei tratează ceapa ca pe un invadator. Sistemul imunitar eliberează anticorpi numiți imunoglobulină E (IgE), care declanșează reacții alergice, notează experții de la Medical News Today.
Conform Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie (AAAAI), de fiecare dată când o persoană este expusă alimentului „vinovat", poate să apară o reacție alergică.
Simptomele alergiei alimentare pot fi severe și pot declanșa șoc anafilactic. Dacă o persoană se confruntă cu șoc anafilactic, are nevoie de asistență medicală de urgență.
Simptomele șocului anafilactic pot include:
Urticarie,
Umflarea gâtului,
Vărsături,
Diaree,
Bătăi rapide ale inimii,
Leșin,
Amețeală.
O persoană poate experimenta sensibilitatea alimentară atunci când organismul nu este în măsură să digere anumite alimente. Acest lucru poate duce la probleme digestive precum greață, balonare, diaree sau gaze.
Persoanele sensibile la ceapă pot întâmpina probleme digestive după ce le-au consumat. Cu toate acestea, în unele cazuri, aceste simptome pot să nu apară decât după câteva ore. Sensibilitatea alimentară poate provoca simptome incomode, dar nu pune viața în pericol.
Simptomele sensibilității alimentare pot fi corelate cu cantitatea din alimentul „vinovat" pe care o mănâncă o persoană. De exemplu, o cantitate mică de ceapă nu poate declanșa niciun simptom sau simptome ușoare, în timp ce consumul unei cantități mai mari de ceapă poate provoca simptome mai severe.
Moliile vă pot afecta sănătatea, nu doar hainele. Află cum poți scăpa de acești dăunători.
Ce este rinita alergică, ce o cauzează și care e diferența dintre rinită și viroză.
Alergiile sunt frecvente la începutul primăverii. Dar de ce unele persoane nu au nicio problemă din cauza polenului.
”Este important ca toate aceste frici să fie comunicate, conștientizate, să nu ne temem să ne temem”, susține specialistul.
Care e alergia ciudată pe care medicii alergologi au descoperit-o la români.
Cum se poate scăpa de alergia la polenul de ambrozie.
Răzvan Dragomir, medic chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre ruptura de menisc.
Un nou strat de praf saharian a acoperit o bună parte din țară. Acesta poate provoca neplăceri unor categorii de persoane.
Alergiile se pot dezvolta pe tot parcursul vieții. Care sunt principalele cauze care le pot declanșa.
Artista Adda se luptă cu o boală rară, cu care a fost diagnosticată în urmă cu un an: intoleranța la histamină.
Alergiile sunt o problemă din ce în ce mai severă care ne pot afecta în orice sezon, la orice vârstă.
Adevărul despre ceai. Există un pericol despre care sigur nu știai. Cum îl poți evita.
Tratamentul cu aerosoli se poate face încă de la vârsta de 2 luni, cu respectarea recomandărilor medicului.
Vedeta TV Andreea Mantea a declarat că suferă de o boală gravă care a determinat-o să ia în greutate.