Presară sare pe pervazul ferestrei. Trucul care te scapă de o problemă enervantă și de problemele de sănătate
Un bol cu sare plasat pe pervazul ferestrei te scapă de o problemă enervantă care, de altfel, îți poate afecta sănătatea.
Alergia la ceapă este rară, dar cum ceapa este un ingredient frecvent utilizat în multe alimente, ea poate fi dificil de evitat. Mai comună este sensibilitatea la ceapă. Iată simptomele fiecăreia:...
Ceapa face parte din familia de Alliaceae, un grup de plante care include și usturoiul și prazul, poate fi destul de greu de evitat. Ea nu este inclusă în lista alergenilor frecvenți, așa că nu apare trecută în meniuri sau pe etichetele produselor, dar o găsim în mâncăruri de-a data, se pune în supe, ciorbe, tocănițe, salate, murături, dar și în mezeluri și ale produse. Pe etichete o putem găsi și sub formă de pudră (sau praf) de ceapă.
Alergia sau sensibilitatea se datorează faptului că ceapa are un conținut mare de FODMAP (prescurtarea de la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli), care sunt o colecție de carbohidrați cu lanț scurt și alcooli de zahăr ce se găsesc în alimente în mod natural, dar care sunt și folosiți ca aditivi alimentari. Ei sunt „responsabili" pentru multe probleme digestive.
Când o persoană este alergică la ceapă, sistemul său imunitar reacționează ca și cum aceasta ar fi o substanță periculoasă. Drept rezultat, apar simptomele alergice care pot fi severe, precum vărsături, mâncărime, umflare și dificultăți de respirație. Iată care sunt, pe larg, simptomele date de alergia la ceapă.
Dacă o persoană este alergică la ceapă, simptomele pot apărea până la două ore după ingestie. Simptomele unei alergii la ceapă pot include:
Greață,
Vărsături,
Diaree,
Dureri de cap,
Mâncărime,
Bubițe sau erupții cutanate,
Umflarea feței, a buzelor sau a gâtului,
Probleme de respirație,
Dureri de stomac,
Tuse sau respirație șuierătoare,
Leșin sau amețeli,
Anafilaxie, deși extrem de rară.
Principala diferență între o alergie alimentară și sensibilitatea alimentară este sistemul organismului care este implicat.
O alergie alimentară implică sistemul imunitar, în timp ce sensibilitatea alimentară sau intoleranța implică sistemul digestiv.
Atunci când o persoană este alergică la ceapă, corpul ei tratează ceapa ca pe un invadator. Sistemul imunitar eliberează anticorpi numiți imunoglobulină E (IgE), care declanșează reacții alergice, notează experții de la Medical News Today.
Conform Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie (AAAAI), de fiecare dată când o persoană este expusă alimentului „vinovat", poate să apară o reacție alergică.
Simptomele alergiei alimentare pot fi severe și pot declanșa șoc anafilactic. Dacă o persoană se confruntă cu șoc anafilactic, are nevoie de asistență medicală de urgență.
Simptomele șocului anafilactic pot include:
Urticarie,
Umflarea gâtului,
Vărsături,
Diaree,
Bătăi rapide ale inimii,
Leșin,
Amețeală.
O persoană poate experimenta sensibilitatea alimentară atunci când organismul nu este în măsură să digere anumite alimente. Acest lucru poate duce la probleme digestive precum greață, balonare, diaree sau gaze.
Persoanele sensibile la ceapă pot întâmpina probleme digestive după ce le-au consumat. Cu toate acestea, în unele cazuri, aceste simptome pot să nu apară decât după câteva ore. Sensibilitatea alimentară poate provoca simptome incomode, dar nu pune viața în pericol.
Simptomele sensibilității alimentare pot fi corelate cu cantitatea din alimentul „vinovat" pe care o mănâncă o persoană. De exemplu, o cantitate mică de ceapă nu poate declanșa niciun simptom sau simptome ușoare, în timp ce consumul unei cantități mai mari de ceapă poate provoca simptome mai severe.
Un bol cu sare plasat pe pervazul ferestrei te scapă de o problemă enervantă care, de altfel, îți poate afecta sănătatea.
Alergia la alcool poate avea reacții severe. Află ce trebuie să faci dacă ai o alergie la alcool.
Șocul anafilactic poate să apară din cauza unor substanțe alergice. Poate pune în pericol viața.
Sezonul alergiilor la ambrozie a început, aducând un risc crescut de reacții alergice severe.
Alergiile de primăvară sunt coșmarul multor persoane care suferă de alergii la polen.
”Este important ca toate aceste frici să fie comunicate, conștientizate, să nu ne temem să ne temem”, susține specialistul.
O boală alergică și autoimună a fost identificată pentru prima dată de cercetători. De vină ar fi mutația unei gene.
Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit despre testul paharului în cazul unei erupții pe piele, în contextul în care spitalele sunt arhipline.
Telefoanele sunt un magnet pentru alergeni. Asta înseamnă că ați putea dezvolta anumite alergii din cauza celui mai utilizat obiect.
Alergia la ambrozie afectează sute de mii de români. Un medicament internațional ar urma să fie introdus pe piață.
De la produse nepotrivite, la emoții sau condiții meteo, printre factorii apariției pielii intolerante.
Alimentele toxice sunt cele care în cazul unor persoane pot provoca alergii alimentare.
Un bărbat a primit șansa la o viață normală după un dublu transplant de mână, o operație de pionierat.
Care e diferența dintre COVID-19 și alergii. Cum deosebești simptomele.
Alergia la detergent poate cauza anumite neplăceri. Află ce poți face în cazul în care te confrunți cu o alergie la detergent.
De ce ești alergic - cauzele alergiilor, simptome, tratament, prevenție.
Artista Adda se luptă cu o boală rară, cu care a fost diagnosticată în urmă cu un an: intoleranța la histamină.
Boala celiacă reprezintă, de fapt, intoleranța autoimună pe care unele persoane o au la gluten.