Alergiile și intoleranța alimentară, diferențe și diagnostic. Medic: Riscul vital este mult mai mare la alergii
Alergiile și intoleranța alimentară, cum se manifestă fiecare și cum se pot trata.
Alergiile alimentare apar atunci când sistemul imunitar reacționează la expunerea la un aliment, tratându-l ca pe invadator, iar reacțiile severe sunt prezente indiferent de cantitatea de aliment la care s-a expus o persoană. De partea cealaltă, intoleranța este o reacție a corpului cu privire la incapacitatea de a digera corect acel aliment, ca urmare a lipsei unei enzime digestive.
Cum se manifestă alergiile
Cea mai severă reacție alergică este anafilaxia, o reacție care poate pune viața în pericol, deoarece poate afecta respirația, poate provoca scăderea dramatică a tensiunii arteriale, dar și afectarea ritmului cardiac. Alergia poate să apară indiferent de cantitatea de aliment la care o persoană a fost expusă, iar ”la urme de aliment” poate să apară șocul anafilactic, pentru care este nevoie de administrarea de urgență de adrenalină autoinjectabilă.
Deși orice aliment poate provoca o reacție adversă, există opt tipuri de produse care sunt răspunzătoare pentru 90% din toate reacțiile:
- ouă;
- lapte;
- arahide;
- nuci;
- pește;
- crustacee;
- grâu;
- soia.
Cum se manifestă intoleranța alimentară
Intoleranța alimentară este incapacitatea corpului de a digera un aliment. Intoleranțele pot apărea din mai multe motive, cele mai frecvente fiind:
- organismului îi lipsesc enzimele digestive necesare pentru anumite alimente;
- ca rezultat al unei sensibilități la un anumit aliment, care poate să apară ca urmare a supraconsumului sau supra expunerii organismului la un anumit aliment.
Printre intoleranțele cele mai întâlnite se numără:
- intoleranța la lactoză, care se găsește în lapte și produsele lactate nematurate;
- intoleranța la sulfiți, substanțe prezente în mod natural în vin;
- intoleranța la gluten, boala celiacă.
”Intoleranța la lactoză, extrem de frecventă. Consumăm o linguriță de lapte, nu avem nicio problemă. La o cantitate mai mare, deja apar simptomele. Nu mai poate fi metabolizată lactoza, deci o problemă la nivel de metabolism, la nivelul intestinului, unde se află enzima care metabolizează lactoza, și poate să apară diaree, scaune modificate, dureri, balonare”, a explicat dr. Brândușa Petruțescu, medic primar imunolog la Doctor de Bine de la Pro Tv.
Vezi și: Cât de periculos este glutenul pentru sănătate. Copiii, mai predispuși la afecțiunile digestive
Teste pentru depistarea alergiilor și intoleranțelor alimentare
”Riscul vital este mult mai mare la alergii decât la intoleranță, dar și frecvența în populație este mult mai mică”, a mai spus imunologul.
Alergiile sunt detectate prin teste de sânge sau teste cutanate care verifică dacă există anticorpii specifici alimentelor - imunoglobulinele E.
Tot prin intermediul analizelor de sânge pot să fie depistate și anumite intoleranțe alimentare.
De asemenea, testarea genetică reprezintă o opțiune ușor de efectuat și acceptat, fiind neinvazivă. Astfel se poate depista:
- intoleranța primară la lactoză de tip adult, prin analiza activității genei lactazei;
- intoleranța ereditară la fructoză, prin analiza acțiunii unei enzime sintetizate de genă;
- intoleranța la gluten, testarea predispoziției genetice;
- testul de nutrigenetică, testează intoleranțe alimentare (lactoza, fructoză, gluten, cafea, alcool). Acest test este benefic și pentru stabilirea unui plan alimentar, care să vină în sprijinul prevenirii apariției unor boli metabolice, ca de exemplu diabetul zaharat de tip 2 sau osteoporoza, notează AllergyTest.
Intoleranța la LACTOZĂ, cauze și remedii. Cum se formează și De Ce
Laptele este un aliment de bază, unul dintre puținele alimente care au și proteine, și glucide, și carbohidrați, 87% apă și toate mineralele de care are nevoie corpul uman. Studiile arată că aproximativ 75% din oameni nu au dezvoltat capacitatea de a produce lactaza - enzima care digeră lactoza - și suferă astfel de o formă de intoleranță la lactoză. Această intoleranță este mai frecvent întâlnită în cazul persoanelor non-Caucaziene și se manifestă prin: dureri abdominale, balonare, diaree și flatulență.
”Intoleranța la lactoză are trei forme. Este extrem de important de știut acest lucru. Este o intoleranță genetică, persoana respectivă de naște fără o enzimă care digeră lactoza, adică fără lactază. Intoleranța primară, în care persoana respectivă se naște cu o cantitate limitată de enzime, fapt care îi permite să consume lapte o perioadă de timp, dar în timp, în special la vârsta de adult nu mai tolerează lactoza, și intoleranța secundară, când intoleranța apare din cauza unor boli care distrug lactaza”, a explicat medicul Alecse Dițoiu, la ”Vorbește lumea”, de la PRO TV.
Ce soluții sunt pentru a continua consumul de lactate
„De ce eliminăm laptele și produsele lactate din alimentație pentru că sănătatea noastră va avea de suferit, iar echilibrul nutrițional cu atât mai mult? Fie consumăm laptele fără lactoză, el de fapt, nu rămâne fără lactoză ci îi este adăugată enzima, cele două molecule sunt desfăcute astfel încât la consum să nu mai existe disconfort digestiv”, a precizat nutriționistul Mihaela Bilic, în cadrul aceleiași emisiuni. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Activitatea fizică regulată, scădere a riscului de infectare cu Covid
-
-
-
Suplimentul care "reîntinerește" celulele imunitare în doar 4 săptămâni06.11.2025, 20:56
-
-
Bolile din copilărie cu impact la maturitate. Medic: Scad riscul de a suferi de alergii
Mierea, dulcele mortal. BOALA gravă pe care o fac copiii dacă le dai miere în primul AN
Alergia la OU și legătura cu vaccinul. Mituri desființate de medicii alergologi
Şocul anafilactic, riscuri majore. Poate să apară și din cauza alimentelor
Șocul anafilactic poate să apară din cauza unor substanțe alergice. Poate pune în pericol viața.
Alergiile alimentare: de ce corpul eliberează imunoglobulină în mod eronat. Când se poate ajunge la șoc anafilactic
Alergiile la frig, simptome. Medic: Trebuie să fie atent diagnosticate pentru a nu fi confundate cu rinita alergică. Și tratamentul este diferit
Alergiile la frig pot fi o problemă majoră în timpul iernii. Simptomele pot fi accentuate și de vremea rece.
Alimentele toxice, ce sunt. Cum recunoaștem alergiile alimentare. Cum te poate omorî shaorma. Leru: Produc o reacție severă
Alimentele toxice sunt cele care în cazul unor persoane pot provoca alergii alimentare.
Alergiile la înțepăturile de insecte: simptome și tratament. Cămuescu: Există riscul de suprainfecție, care poate face tratamentul mult mai dificil
Alergiile de primăvară. Patru POMI care le declanșează
Alergiile de primăvară sunt coșmarul multor persoane care suferă de alergii la polen.
Intoleranța la fructoză, simptome, cauze, tratament. Bilic: Se manifestă prin probleme digestive, balonare, diaree. Unde se găsește cea mai mare cantitate de fructoză
Intoleranța la fructoză apare atunci când organismul nu poate absobi fructoza în mod corespunzător. Simptomele sunt digestive.
Cum scapi de acarieri. Care este gestul ce trebuie făcut zilnic
Care sunt sfaturile pentru un somn odihnitor, dar și pentru o viață fără alergii.
Alergia la alcool, reacții severe. Poate duce chiar la moarte. Cum o recunoști și ce trebuie să faci IMEDIAT
Alergia la alcool poate avea reacții severe. Află ce trebuie să faci dacă ai o alergie la alcool.
Ce spune culoarea secrețiilor nazale despre sănătatea noastră. Dacă ai culoarea asta, mergi la medic. E o infecție gravă
Alergia bizară pe care o poți face în propria casă. Care este lucrul care o declanșează
Alergia bizară pe care o poți face chiar în propria casă poate fi declanșată de un lucru absolut banal.
Care este legătura dintre emoții și alergii. Specialist: În spatele unei alergii este, în fapt, o frică
”Este important ca toate aceste frici să fie comunicate, conștientizate, să nu ne temem să ne temem”, susține specialistul.
Alergia bizară pe care o poți face din cauza unor obiecte banale. Poate duce chiar la deces. Cum se manifestă
Alergia bizară pe care o poți face din cauza unor obiecte banale precum papuci, haine sau chiar mâncarea.
Intoleranța la alune: simptome și cauze. Ce să faci dacă ai alergie la alune
Intoleranța alimentară este o problemă frecventă care afectează mulți oameni în întreaga lume.
EXCLUSIV Alergia CIUDATĂ descoperită la români. Carmen Bunu-Panaitescu: Cine ar fi crezut? Noi nu suntem obișnuiți, nu e normal
Care e alergia ciudată pe care medicii alergologi au descoperit-o la români.
Cum să scapi de răceală cât mai repede posibil. Remedii pe care le ai deja acasă
Există numeroase soluții simple și eficiente care pot grăbi procesul de recuperare și ameliora disconfortul provocat de răceala comună.
Impactul alergiilor asupra pielii. Care sunt factorii care declanșează problemele dermatologice
De la produse nepotrivite, la emoții sau condiții meteo, printre factorii apariției pielii intolerante.
Primul dublu transplant de mână din lume. Bărbatul care a primit "o nouă viață": Era o luptă să mă îmbrac. Aceste mâini sunt uimitoare
Un bărbat a primit șansa la o viață normală după un dublu transplant de mână, o operație de pionierat.
Obiceiurile alimentare nesănătoase și riscul alergiilor. Impactul detergenților, a microplasticelor și a poluării asupra alergiilor alimentare
Descoperă legătura complexă dintre factorii de mediu, precum detergenții și microplasticele, și creșterea riscului de alergii alimentare.
