Cât de periculos este glutenul pentru sănătate. Copiii, mai predispuși la afecțiunile digestive
Popularitatea dietelor fără gluten, chiar și în rândul persoanelor fără sensibilitate la gluten sau cu boală celiacă, ridică semne de întrebare asupra efectelor nocive ale...
Popularitatea dietelor fără gluten, chiar și în rândul persoanelor fără sensibilitate la gluten sau cu boală celiacă, ridică semne de întrebare cu privire la efectele nocive ale glutenului asupra sănătății.
Proteinele din grâu, orz și secară sunt surse de gluten. Ovăzul și porumbul nu au aceleași proteine, dar pentru că intră în contact cu alte cereale, în timpul recoltării, acestea pot fi contaminate. Atunci când făina de grâu (sau făina cu proteine de gluten) este amestecată cu apă, aceasta devine gluten. Proteinele din făină devin flexibile, lipicioase și elastice, lucru care o face ideală pentru aluaturi și aluaturi.
Boala celiacă, sensibilitatea la gluten și alergiile la grâu
Dietele fără gluten sunt importante pentru persoanele cu boală celiacă și sensibilitate la gluten.
Boala celiacă. Una din 100 de persoane din întreaga lume suferă de boala celiacă, potrivit WebMD. Aceasta o tulburare genetică autoimună care te face sensibil la gluten. Când îl mănânci, o reacție în intestinul subțire duce la un atac asupra vilozităților, proiecții asemănătoare unor degete care ajută organismul să absoarbă nutrienții. Boala celiacă poate duce la complicații pe termen lung.
Simptomele bolii celiace includ:
- Diareea;
- Balonare sau gaze;
- Oboseală;
- Disconfort la nivelul burții;
- Constipație;
- Greață;
- Vărsături;
- Anemie;
- Pierderea densității osoase (osteoporoză) și oase înmuiate (osteomalacie);
- Mâncărimi sau iritații ale pielii;
- Ulcerații bucale;
- Dureri articulare;
Ce trebuie reținut este faptul că simptomele pot fi diferite de la o persoană la alta, de la o categorie de vârstă la alta. De exemplu, copiii sunt mai predispuși să aibă probleme digestive decât adulții.
Sensibilitatea la gluten. Cunoscută și sub numele de intoleranță la gluten, sensibilitatea la gluten provoacă simptome similare cu boala celiacă, fără a afecta intestinul subțire.
Persoanele cu sensibilitate la gluten sunt susceptibile de a avea simptome care nu au legătură cu sistemul lor digestiv, cum ar fi:
- Dureri de cap;
- Dureri articulare;
- Amorțeală la nivelul membrelor;
- Minte tulbure;
Ca și în cazul bolii celiace, nu există multe opțiuni de tratament pentru sensibilitatea la gluten. Cea mai bună opțiune este să vă țineți de o dietă fără gluten.
Alergia la grâu. Alergiile la grâu sunt diferite de boala celiacă și de sensibilitatea la gluten. Cineva cu o alergie la grâu este alergic la proteinele din grâu, care pot fi glutenul. Simptomele unei alergii la grâu pot fi digestive sau pot include:
- Iritație, mâncărime și umflături în jurul gurii și gâtului;
- Mâncărimi și umflături ale pielii;
- Congestie;
- Dificultăți de respirație.
Dacă aveți o alergie la grâu, va trebui să respectați o dietă fără grâu.
Vezi și: Quinoa, cereala fără GLUTEN. Ce conține acest aliment MINUNE și cum o GĂTIM
-
-
Amigdalita: simptome care o dau de gol06.12.2025, 12:36
-
-
-
4 semne cheie că ficatul tău este în pericol
E. coli, impact grav asupra intestinului. Bacteriile blochează apărarea naturală și se răspândesc rapid
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Cancerul colorectal, număr semnificativ de decese în rândul tinerilor
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Combinația letală care îți distruge ficatul
EXCLUSIV Testul neinvaziv al hemoragiilor oculte, ce este. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Poate fi influențat
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Herniile abdominale: când trebuie operate și care sunt metodele actuale
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
EXCLUSIV Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Gastrita, inflamația stomacului: ce este și care sunt simptomele
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
Tranzitul intestinal: frecvența scaunului poate influența sănătatea
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.

