Alexandru Rafila, despre obligativitatea certificatului COVID: „Va fi introdus după trei săptămâni de creștere consecutivă”

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Certificatul verde COVID ar putea fi obligatoriu. Foto: Pixabay
Certificatul verde COVID ar putea fi obligatoriu. Foto: Pixabay

Prof dr Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a explicat care sunt criteriile după care va fi introdus certificatul verde COVID. În principiu, contează foarte mult numărul infectărilor. 

 „O să fie tot un certificat electronic pentru că nu avem cum să-l validăm în alt mod. Principiul este următorul: este un certificat temporar care este introdus după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1.5 ori, o creștere medie cu acest indice”, a arătat prof dr Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

El a explicat și de ce este foarte important acest numărul a cazurilor noi de infectare COVID.

„De ce acest indice? Pentru că în vară începând cu data de 5 iulie am avut o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni. Probabil că un astfel de document, probabil, trebuia introdus în luna august și probabil că în relativ scurt timp am fi renunțat la el pentru că nu mai aveam situația nu mai aveam decesele. Din păcate, atunci filozofia a fost puțin diferită și în perioadă de creștere (n.r cazuri infectări) s-au introdus relaxări”, a spus prof dr Alexandru Rafila. 

Practic, documentul va fi introdus atunci când numărul cazurilor noi va crește trei săptămâni la rând. 

„Noi am introdus un anumit tip de relaxări într-o perioadă de scădere la nivelul secțiilor și spitalelor ATI, iar când vom avea o creștere trei săptămâni consecutive vom apela la acest document.

În momentul când avem o perioada de descreștere care nu e condiționată de un anumit coeficient, dar trebuie să fie însoțită de o anumită incidentă cumulată la 14 zile. Deci e clar că nu trebuie să aștepți să ai multe cazuri sau probleme serioase, e bine să acționezi din timp și atunci nu ajungi într-o situație gravă.

Eu cred că din punct de vedere psihologic, starea asta de alertă prelungită nu a făcut bine pentru că lumea nici măcar nu avea o speranță", a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, la Antena 3.

UN draft al unui proiect de lege care prevede introducerea certificatului verde, arată că acesta ar putea fi emis inclusiv pentru persoanele vaccinate cu prima doză de vaccin. Apoi, în afară de cei vaccinați cu schema completă (2 sau 3 doze, după caz) vor putea beneficia de certificat verde și persoanele infectate cu SARS-COV 2, boala fiind dovedită prin existența în platforma CoronaForms a unui test care confirmă infectarea. În acest caz, însă, certificatul verde va avea o valabilitate de 180 de zile.

De asemenea, și persoanele nevaccinate vor putea avea certificat verde, dar acesta va avea o valabilitate foarte redusă: de 48 de ore, în urma unui test antigen rapid și de 72 de ore în cazul unui test  RT-PCR, mai arată sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel