Alexe: Există o legătură între poluarea cu PM10 și bolile cardiovasculare, în București

Adisa Codruț |
Data publicării:
Memoria este afectată de aerul poluat
Memoria este afectată de aerul poluat

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe spune că există o legătură foarte clară între poluarea cu PM10 și incidența cazurilor de boli cardiovasculare, în București.

Raportul privind starea de sănătate a populației pe care îl are, în ziua de azi, Bucureștiul arată foarte clar legătura dintre poluarea cu PM10 – pulberi fine în suspensie, praf - și incidența cazurilor de infarct miorcardic și a celorlalte boli cardiovasculare, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, la finalul unei ședințe cu reprezentanții celor trei municipii (București, Brașov și Iași) care au probleme legate de calitatea aerului.

„Am avut astăzi (luni, n.r.) discuții cu cele trei administrații publice locale din România pe problema infringementului și a pre-infringementului pe București, Brașov și Iași. M-am bucurat că în urma acestor discuții, administrațiile publice locale enunțate au înțeles că planul de măsuri asumat trebuie să aibă un ritm mult mai alert de implementare. Toate cele trei administrații publice locale admit că au depășiri peste cât ar trebui să aibă indicatorii PM10. Important este ca în perioada imediat următoare Bucureștiul, Brașovul și Iașiul să-și intensifice implementarea măsurilor de infrastructură și a celor ce țin de mediu. În ceea ce privește Bucureștiul, situația este mult mai tristă, pentru că doar așteptăm verdictul care trebuie să vină de la Curtea Europeană de Justiție. Discuția cu autoritatea publică locală a fost ca acest plan de măsuri cu termen de implementare 2018 și 2022 să fie implementat cât mai repede, pentru că în eventualitatea că vor veni amenzile să nu trebuiască să plătim sau să așteptăm foarte mult până vom intra într-o situație de normalitate. În momentul de față, atât Primăria Iași, cât și Primăria Brașov au înțeles că au nevoie de aceste rapoarte privind starea de sănătate a populației, raport pe care Bucureștiul îl are astăzi și care spune foarte clar că avem asociere certă în ceea ce înseamnă zonele cu poluare cu PM10 și incidența cazurilor de infarct miorcardic și a tuturor celorlalte boli cardiovasculare", a explicat ministrul, conform Agerpres.

Laboratoare noi de măsurare a calității aerului

Costel Alexe a punctat faptul că Ministerul Mediului va extinde Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului din Capitală cu alte trei stații, în timp ce la Iași și la Brașov vor fi achiziționate, anul acesta, două laboratoare mobile de măsurare a calității aerului.

„Consider că guvernele anterioare ar fi putut să facă mult mai mult pentru aceste așezări urbane, astfel încât Bucureștiul ar fi trebuit să aibă Centură ocolitoare, la fel cum consider că guvernele anterioare ar fi trebuit să finalizeze Centura ocolitoare a Municipiului Iași. De asemenea, au înțeles cu toții că modernizarea transportului public și folosirea acestuia de către cetățeni este prioritară. Ministerul Mediului nu numai că va moderniza, ci va și extinde Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului. La București, pe lângă cele șase stații pe care le avem astăzi, plus două în județul Ilfov, se vor mai adăuga trei. De asemenea, la Iași și la Brașov vor fi achiziționate în acest an două laboratoare mobile de măsurare a calității aerului", a spus demnitarul.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a convocat întâlnirea cu reprezentanții celor trei municipii (București, Brașov și Iași) care au probleme privind calitatea aerului și care se află sub monitorizarea Comisiei Europene ori chiar în așteptarea unui verdict de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Comisia Europeană (CE) a decis, în data de 17 mai 2018, să trimită Franța, Germania, Ungaria Italia, România și Marea Britanie în fața Curții de Justiție a UE (CJUE) pentru nerespectarea valorilor-limită convenite pentru calitatea aerului și pentru neadoptarea măsurilor corespunzătoare pentru a scurta cât mai mult posibil perioadele de depășire a acestor valori.

Citește și: Poluare, cancer. Relația dintre ele, explicată de prof. dr. Ruxandra Ulmeanu la Interviurile DC Medical EXCLUSIV

Ungaria, Italia și România au fost trimise în fața CJUE din cauza nivelurilor ridicate persistente de particule în suspensie (particulate matter - PM10). Valorile-limită stabilite în legislația UE privind calitatea aerului înconjurător (Directiva 2008/50/CE) ar fi trebuit atinse în 2010 și, respectiv, 2005.

Datele Comisiei Europene arată că, în aglomerarea București, valorile-limită zilnice au fost depășite în mod persistent încă de la momentul în care dreptul Uniunii a devenit aplicabil României, iar în 2016 acestea au fost depășite pentru o perioadă de 38 de zile.

Consilierii municipali au aprobat, în ședința din 14 iunie 2018, Planul Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul București pentru perioada 2018 - 2022, stabilit de Comisia Tehnică pe baza unui studiu despre calitatea aerului din Capitală și prin care au fost inventariate principalele surse de poluare. Măsurile incluse în acest document vizează traficul rutier, spațiile verzi și eficiența energetică.

Concentrațiile de particule poluante

La distanță de aproape jumătate de an de la acel moment, pe data de 1 noiembrie 2018, Ministerul Mediului și Primăria Generală a Municipiului București au anunțat că vor elabora răspunsul către Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în cadrul procesului intentat României de Comisia Europeană pentru nerespectarea standardelor UE privind calitatea aerului.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), poluarea atmosferică reprezintă cel mai mare risc legat de mediu pentru sănătatea umană în Uniunea Europeană (UE), iar anual acest tip de poluare cauzează moartea prematură a circa 400.000 de persoane. Particulele în suspensie, dioxidul de azot și ozonul de la nivelul solului constituie poluanții atmosferici considerați răspunzători pentru cea mai mare parte dintre aceste decese premature.

Concentrațiile de particule fine (PM2,5), de dioxid de azot (NO2, emis de motoarele diesel) și de ozon (O3) au scăzut ușor în aerul din Europa, potrivit cifrelor din 2015 pe care se bazează și un studiu al Agenției Europene de Mediu (AEM).

Particulele în suspensie PM2,5, cu un diametru de 2,5 micrograme sau mai mici, sunt periculoase deoarece pot pătrunde foarte adânc în plămâni. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit un prag zilnic al calității aerului la 25 micrograme de PM2,5 în metrul cub de aer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel