Alimentele care previn apariția pietrelor la rinichi. Ce rol are apa, de fapt

Monika Baciu |
Data publicării:
pietre la rinichi - FOTO: Freepik@New Africa
pietre la rinichi - FOTO: Freepik@New Africa

Pietrele la rinichi pot fi foarte dureroase și pot duce la complicații grave, inclusiv infecții grave. Cu toate acestea, există modalități de prevenire a acestora prin ajustarea regimului alimentar.

Expertii recomandă creșterea consumului de lichide, aportul de citrice și includerea calciului în dieta zilnică. De asemenea, reducerea sodiului și a proteinelor animale poate fi benefică.

Schimbarea dietei poate face o diferență enormă în formarea și recurența pietrelor la rinichi. A avea o piatră la rinichi este considerată una dintre cele mai dureroase experiențe pe care le puteți avea, chiar mai rău decât nașterea.

În timp ce pietrele pot fi fizic mici, adesea măsurate în milimetri, ele pot fi resimțite ca niște mici mine care explodează pe măsură ce piatra își croiește drumul prin tractul urinar. Uneori, aceste pietre pot duce la complicații, cum ar fi infecții la rinichi, infecții ale tractului urinar și chiar septicemie, care necesită intervenție medicală.

Cel mai comun tip de piatră la rinichi sunt pietrele de calciu, care se încadrează în două subcategorii diferite - pietrele de oxalat de calciu și pietrele de fosfat de calciu. Durerea apare atunci când piatra încearcă să treacă prin ureter către vezica urinară și uretră (la bărbați). Din păcate, este o boală destul de comună.

Din nefericire, dacă ați avut o piatră, există aproximativ o posibilitate de 50% de a se repeta, a menționat Dr. John Hollingsworth, urolog principal și șef al calității îngrijirii acute și siguranței pacientului la Spitalele Endeavor Health NorthShore, potrivit Huff Post.

Dr. Amy Krambeck, un urolog la Northwestern Memorial, subliniază faptul că pietrele la rinichi nu trebuie luate în glumă. Nu toate pietrele trec, a spus Krambeck, iar complicațiile pot apărea, inclusiv infecția la rinichi și chiar septicemia.

Vezi și: Mihaela Bilic, truc pentru a face cea mai fragedă friptură: Am un ingredient secret. Are rol magic

Beți mai multe lichide

Cel mai mare schimb de dietă pe care îl puteți face este să beți mai multe lichide. "Toată lumea crede că bea mult. Dar dacă fac un test în care măsoară cantitatea de lichide pe care o beau, află că nu beau aproape cât cred ei", a spus Dr. Amy Krambeck, un urolog la Northwestern Memorial.

Nu trebuie să fie neapărat apă, a observat ea - oamenii pot bea și alte băuturi, dar apa este cea mai puțin iritantă pentru sistem.

Recomandarea generală a medicilor este să beți între 2-3 litri de lichid pe zi pentru a produce 2,5 litri de urină, potențial mai mult dacă faceți exerciții, deoarece lichidele se pierd prin transpirație.

Asigurați-vă că vă distribuiți lichidele pe parcursul zilei. Hollingsworth a explicat că consumul de lichide ajută la "clătirea rinichilor pe tot parcursul zilei, făcând mediul mai puțin potrivit pentru precipitarea unora dintre aceste cristale".

Citricele, esențiale pentru sănătatea rinichilor

Măriți aportul de citrice. În plus față de consumul de multe lichide, Krambeck recomandă "prioritizarea unei diete bogate în acid citric sau fructe naturale citrice".

Acest lucru include lămâi, lime și portocale. Acidul citric ajută la prevenirea cristalizării în rinichi.

Dr. Matthew Lee, un medic în urologie la Ohio State Wexner Medical Center, a avertizat că, dacă oamenii aleg să bea suc, ar trebui să aleagă sucuri cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi suc de portocale cu conținut scăzut de calorii.

Cercetările recente sugerează că prea mult zahăr poate contribui la formarea pietrelor la rinichi, fără a mai menționa că poate provoca alte probleme precum diabetul și bolile de inimă.

Vezi și: Demența, mascată de o afecțiune hepatică tratabilă. Simptomele pot indica, de fapt, altă boală

Măriți aportul de calciu

O altă recomandare este includerea calciului în dietă. Krambeck a remarcat că trei porții, sau 1.000-1.200 de unități internaționale de calciu pe zi, vor ajuta la reducerea formării pietrelor.

Acest lucru poate părea paradoxal, deoarece calciul este unul dintre principalii constituienți ai majorității pietrelor la rinichi. Calciul, se pare, poate fi util în prevenirea pietrelor la rinichi. Ideea este că calciul poate lega oxalații (celalalt component principal al pietrelor la rinichi) în intestin, care sunt apoi excretați prin sistemul digestiv, în loc să fie excretați prin rinichi și restul tractului urinar.

În plus, calciul este benefic pentru oase sănătoase, deci eliminarea acestuia poate avea multe repercusiuni asupra sănătății.

Încercați dieta mediteraneană

O altă opțiune este să urmați dieta mediteraneană, care include multe fructe și legume, a sugerat dr. Lee. Pe lângă ajutorul pentru reducerea pietrelor la rinichi, este în general o dietă bună pentru menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase, a colesterolului sănătos și a gestionării bolii Crohn.

Vezi și: Alimentul care înlocuiește carnea. Anca Ioniță: Oferă sațietate pe termen lung. Este minunat

Alimente de evitat

Există unele alimente pe care ar putea merita să le eliminați. Universal, recomandă reducerea sodiului și a proteinelor animale din dietă. Prin urmare, ar trebui să fiți atenți la alimentele procesate și la conserve, care sunt bogate în sodiu. În ceea ce privește proteinele animale, aceasta înseamnă toate proteinele, nu numai carnea roșie.

Dr. Lee a explicat că proteinele animale pot crește acidul din urină și pot reduce cantitatea de citrat din sistemul dumneavoastră, ceea ce știm că este extrem de util pentru a preveni pietrele.

Chiar și pentru persoanele care au o predispoziție genetică sau o boală cronică care crește riscul de formare a pietrelor, o schimbare a dietei poate ajuta la reducerea aparițiilor pietrelor la rinichi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel