Ce face mai mult rău? Fumul sau nicotina?
Arderea. Multă lume crede că nicotina este principala vinovată de problemele de sănătate ale fumătorilor. Cu toate acestea, deși nu este lipsită de riscuri și creează dependență, nicotina nu este principalul...
Contrar credințelor populare, niciuna dintre cele trei afecțiuni asociate fumatului - cancerul pulmonar, boala pulmonară obstructivă cronică și bolile cardiovasculare - nu este cauzată de nicotină sau tutun, în sine, ci de inhalarea fumului de țigară, fum produs prin arderea tutunului. Realitatea este că oamenii fumează pentru nevoia de nicotină, dar mor din cauza substanțelor nocive eliberate în urma arderii tutunului.
Studiile arată că atunci când aprindem o țigară se ating temperaturi de până la 9000C și se formează peste 6.000 de substanţe, dintre care experţii în sănătate publică au identificat aproximativ 100 ca fiind cauzele sau potenţialele cauze ale unor boli asociate direct fumatului - cancer bronho-pulmonar, oro-faringian, afecțiuni cardio-vasculare cronice și boli pulmonare cronice obstructive. Astfel a apărut ideea de a crea produse care să elimine arderea, precum și gudronul și fumul în scopul reducerii riscurilor.
Suntem cu toții obișnuiți să vedem și să auzim mesajele de avertizare referitoare la efectele nocive ale fumatului. Dar, până acum, nu ni s-a spus suficient de des și de bine documentat științific că partea de FUM din FUMat este responsabilă pentru majoritatea bolilor asociate fumatului. Pentru informații verificate, fundamentate științific, despre procesul de ardere, intrați pe www.ardereaesteproblema.ro.
* Material realizat cu susținerea Philip Morris România
-
-
-
-
Medicamentul care ține hipertensiunea sub control. Are efect 24 de ore10.11.2025, 09:58
-
De ce e important ca medicii să știe diferența dintre fumat și consumul de nicotină
Monoxidul de carbon – un gaz extrem de nociv pentru sănătate
"Bolile legate de tutun au scăzut datorită produselor alternative". Medici, concluzie clară: Țigările electronice cu nicotină ajută la renunțarea la fumat
"Bolile legate de tutun au scăzut datorită produselor alternative". Experții în sănătate au ajuns la o concluzie uimitoare în ceea ce privește impactul fumatului.
Vara și excesele. Cum să te bucuri de vacanță în timp ce eviți excesele
Vara poate stimula atât setea de aventură, cât și pofta de mâncare.
Atracția de tehnologie sau ce nu știai despre dependență
Fumatul face rău. Dar dacă nu poți renunța, ai alternative cu risc mai redus
Global Forum on Nicotine 2025: Comunitatea medicală cere o schimbare de paradigmă: de la abstinență la reducerea riscurilor
Alternativele fără fum: Cea mai bună alegere pe care o poate face un fumător
De ce este arderea o problemă?
PMI Transformed: trecutul, prezentul și viitorul produselor fără fum. Impactul asupra sistemului de sănătate
EXCLUSIV Sunt 6.000 de substanțe în fumul de țigară, iar peste 100 sunt asociate cu cancerul. Ce înseamnă un viitor fără fum? Bundoi: Arderea este problema
Ce e mai nociv: fumul sau nicotina?
Februarie, luna iubirii. Cum să ai grijă de cei pe care-i iubești și de tine însuți
Arderea este problema. Arderea tutunului generează mii de compuși nocivi
Fumatul nu este doar un obicei dăunător, este o problemă globală cu care se confruntă sute de milioane de oameni.
HDL, legătură cu Alzheimer. Menopauza, factor cheie în sănătatea mintală a femeilor
Nivelul colesterolului are un impact major asupra creierului. Există o legătură semnificativă între nivelul de colesterol și demență.
EXCLUSIV Mihai Bundoi (Philip Morris România), despre ”viitorul fără fum” al companiei, la DC MEDICAL
Mihai Bundoi (Philip Morris România) este invitat la DC News, DC News TV și DC Medical.
EXCLUSIV Marea diferență dintre țigara clasică și tutunul încălzit. Ce este gudronul și ce inhalezi, de fapt, când fumezi țigări normale. Bundoi: Asta cauzează bolile
Care e diferența dintre țigara clasică și tutunul încălzit. Ce este gudronul și ce se întâmplă, de fapt, când fumezi țigări normale.
Inovația ne poate ajuta să eradicăm fumatul
EXCLUSIV Antioxidanții, "mătura" substanțelor chimice nocive. Reduc bolile și îmbătrânirea. Giovanni Li Volti: Sunt ca niște vânători de comori!
Ce rol joacă antioxidanții din produsele cu potențial redus de risc în protejarea sănătății celulare și a organismului împotriva stresului oxidativ.
Politicile bazate pe știință, cheia eficienței în reglementarea tutunului
Ce ne poate învăța o bucătărie despre reducerea efectelor negative
În ultimul deceniu, multe emisiuni populare de gătit au oferit inspirație pentru entuziaștii artei culinare.
