Realitate și ficțiune
Modul în care oamenii rețin informații este cu adevărat uimitor. Dar și mai suprinzător este faptul că informațiile pot fi denaturate sau interpretate greșit, fără ca noi să ne dăm seama....
Iar noi avem nevoie de acces la informații corecte pentru a putea lua decizii mai bune. De aceea este important să ne străduim să corectăm aceste mituri și concepții eronate.
CONCEPȚIILE ERONATE SUNT PESTE TOT ÎN JURUL NOSTRU
Există concepții eronate legate de numeroase aspecte cotidiene ale vieții noastre.
Ardeiul iute, de exemplu. Mulți dintre noi presupun că semințele sunt cea mai picantă parte a ardeiului, motiv pentru care le scoatem adesea atunci când le pregătim pentru gătit. Total neadevărat! De fapt, semințele conțin o cantitate mică de capsaicină, unul dintre compuși care induc senzatia de iuțeală. În realitate, cea mai mare parte a condimentelor se află în partea albă spongioasă din interiorul ardeiului.
Atunci când ne uităm la cer, s-ar putea să vedem nori care sunt formați din picături de apă sau cristale de gheață minuscule, dar când vedem un „nor” care se ridică dintr-un coș, de multe ori presupunem automat că este fum. Turnurile de răcire ale centralelor electrice nu emit fum, ci vapori de apă. Acești vapori sunt apă în formă gazoasă, în timp ce fumul este rezultatul arderii și are o compoziție mai complexă - include particule solide și substanțe toxice.
Unele concepții greșite sunt relativ inofensive și au un impact redus asupra vieții noastre, dar există și concepții eronate pe care ar trebui să le luăm în serios.
CONCEPȚII ERONATE DESPRE TUTUN
Toată lumea știe că fumatul provoacă boli grave și creează dependență. De aceea, cea mai bună alegere este întotdeauna să nu fumezi. Absolut nimic eronat aici! Totuși, există mituri legate de tutun care i-ar putea împiedica pe adulții care nu renunță la țigări și nicotină să facă alegeri informate cu privire la alternativele existente.
Și în legătură cu nicotina există concepții eronate. Nicotina este unul dintre motivele pentru care adulții fumează, alături de alți factori, precum gustul și ritualul. Nicotina creează dependență și nu este lipsită de riscuri, dar ea nu este cauza principală a bolilor asociate fumatului. Nivelurile ridicate de substanțe chimice nocive și potential nocive din fumul unei țigări aprinse sunt adevărata cauză principală a acestor boli.
Anumite persoane nu ar trebui să utilizeze produse care conțin nicotină. Printre acestea se numără femeile însărcinate sau care alăptează și persoanele cu boli de inimă, hipertensiune arterială severă sau diabet. Minorii, de asemenea, nu trebuie să folosească, nici să aibă acces la produse care conțin tutun sau nicotină.
Nu toți fumătorii adulți știu care este diferența fundamentală între țigări și produsele fără fum. O țigară aprinsă eliberează peste 6.000 de substanțe chimice, dintre care aproximativ 100 au fost clasificate de autoritățile de sănătate publică drept nocive sau potential nocive. Aerosolul generat de produsele fără fum este fundamental diferit de fumul de țigară deoarece tutunul nu este ars în cazul aerosolului. Prin eliminarea procesului de ardere și a fumului, nivelurile de substanțe chimice nocive generate pot fi reduse semnificativ în comparație cu țigările.
Cea mai bună opțiune pentru fumătorii adulți este să renunțe complet la tutun și la produsele cu nicotină, dar realitatea este că mulți nu o fac. Pentru acești oameni, sunt disponibile o serie de alternative fără fum, fundamentate științific, care reprezintă o alegere mai bună decât continuarea fumatului.
*Articol susținut de Philip Morris România
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
EXCLUSIV Sunt 6.000 de substanțe în fumul de țigară, iar peste 100 sunt asociate cu cancerul. Ce înseamnă un viitor fără fum? Bundoi: Arderea este problema
Adevărul despre nicotină
Realitate și ficțiune
5 lucruri pe care ar trebui să le știe toată lumea despre fumat
Primăvara - anotimpul renașterii. Trucuri pentru îngrijirea pielii
Pe măsură ce anotimpurile se schimbă, este indicat să-ți ajustezi rutina de îngrijire pentru a-ți menține pielea în cea mai bună stare.
HDL, legătură cu Alzheimer. Menopauza, factor cheie în sănătatea mintală a femeilor
Nivelul colesterolului are un impact major asupra creierului. Există o legătură semnificativă între nivelul de colesterol și demență.
Alternativele fără fum: Cea mai bună alegere pe care o poate face un fumător
De ce este arderea o problemă?
8 din 10 români doresc să primească informații despre produsele fără fum
Inovația ne poate ajuta să eradicăm fumatul
Atracția de tehnologie sau ce nu știai despre dependență
Vara și excesele. Cum să te bucuri de vacanță în timp ce eviți excesele
Vara poate stimula atât setea de aventură, cât și pofta de mâncare.
DOs & DON’Ts la festival: cum să trăiești vibe-ul, fără să-ți pară rău mai târziu
EXCLUSIV Mihai Bundoi (Philip Morris România), despre ”viitorul fără fum” al companiei, la DC MEDICAL
Mihai Bundoi (Philip Morris România) este invitat la DC News, DC News TV și DC Medical.
Beneficiile utilizării produselor fără fum
EXCLUSIV Antioxidanții, "mătura" substanțelor chimice nocive. Reduc bolile și îmbătrânirea. Giovanni Li Volti: Sunt ca niște vânători de comori!
Ce rol joacă antioxidanții din produsele cu potențial redus de risc în protejarea sănătății celulare și a organismului împotriva stresului oxidativ.
EXCLUSIV De ce e un medic în industria tutunului. Bundoi: E ca o masă cu trei picioare, dar România are doar două. Mi se pare grav că avem peste 5 milioane de fumători în țară
De ce este un medic în industria tutunului. Cifre alarmante pentru România în ceea ce privește fumatul.
7 din 10 români sunt de acord cu taxarea diferențiată a alternativelor fără fum
Ce ne poate învăța o bucătărie despre reducerea efectelor negative
În ultimul deceniu, multe emisiuni populare de gătit au oferit inspirație pentru entuziaștii artei culinare.
