Alzheimer, ce transformări se petrec în organism

Bătrâni
Bătrâni


Alzheimerul, una dintre cele mai comune forme de demență, afectează atât mintea, cât și întreg organismul. 

Alzheimerul, cea mai comună formă de demență în rândul persoanelor de peste 65 de ani, este legat de creșterea proteinelor numite plăci amiloide și încurcăturile unei alte proteine, ​​numite tau, care se răspândesc în întregul creier. Și, în timp ce multe lucruri despre această boală rămân un mister, ceea ce este clar este că, în timp, această acumulare determină deteriorarea conexiunilor neuronale cheie, potrivit Institutului Național de Tulburări neurologice și accident vascular cerebral (NINDS). Pe măsură ce aceste conexiuni se pierd, la fel scade și abilitatea creierului de a funcționa normal.


Alzheimerul, în stadiu incipient, este de obicei caracterizat printr-un anumit grad de pierdere de memorie și dificultăți în rezolvarea problemelor și comunicare, potrivit Clinicii Mayo. Dar, pe măsură ce Alzheimer avansează în stadiul „moderat”, pacienții se confruntă adesea cu o cădere dublă a funcției cognitive și fizice. În cele din urmă,  aceștia vor avea nevoie de asistență în ceea ce privește elementele de bază, cum ar fi deplasarea prin casă, îngrijirea, spălatul, mersul la baie și chiar mâncatul. Pierderea controlului asupra organismului devine mai accentuată pe măsură ce Alzheimer trece în stadiul avansat.


Pe măsură ce boala progresează în zone ale creierului dincolo de cei responsabili de memorie și limbaj, începe să distrugă părți ale creierului care controlează funcțiile corporale care sunt cele mai importante pentru viață. Multe persoane cu Alzheimer au dificultăți de mers, vorbire și înghițire.

O activitate la fel de importantă în viață, precum alimentația,  poate deveni un obstacol imens, dincolo de pierderea capacității de a înghiți. Apetitul poate fi afectat, deoarece Alzheimer poate înlătura simțul mirosului, potrivit unui studiu publicat în JAMA Neurology în noiembrie 2015. Pe partea cognitivă, persoanele cu Alzheimer sever pot uita cum să se hrănească. 

Există și alte probleme asociate cu dificultățile de înghițire. Cercetările publicate în numărul din ianuarie-februarie 2013 al Archives of Gerontology and Geriatrics au descoperit că dificultățile de înghițire pot, la rândul lor, să crească riscul de „pneumonie de aspirație”, o cauză comună de deces în rândul persoanelor cu Alzheimer, din cauza alimentelor și a lichidelor care intră accidental în căile respiratorii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel