Alzheimer, test de sânge care prezice evoluția bolii

Sânge
Sânge

Cu câțiva ani înainte ca simptomele bolii Alzheimer să se manifeste, creierul începe să se schimbe și neuronii se degradează lent. Oamenii de știință de la Centrul German pentru Boli Neurodegenerative (DZNE), Institutul Herti de Cercetare Clinică a Creierului (HIH) și Spitalul Universitar Tuebingen arată că o proteină găsită în sânge poate fi folosită pentru a monitoriza cu precizie progresia bolii cu mult înainte de apariția primelor semne clinice. Practic printr-un test de sânge care vizează acest marker de sânge se poate prezice evoluția bolii.

Markerul descoperit oferă noi posibilități pentru testarea terapiilor, arată studiul realizat în colaborare cu o echipă internațională de cercetare și publicat în revista Nature Medicine.

,,Faptul că nu există încă un tratament eficace pentru Alzheimer se datorează parțial faptului că terapiile actuale încep prea târziu. În scopul dezvoltării unor tratamente mai bune, oamenii de știință au nevoie, prin urmare, de metode fiabile pentru a monitoriza și a anticipa evoluția bolii înainte de apariția simptomelor, cum ar fi schimbările de memorie. Un test de sânge este mai potrivit pentru acest lucru decât scanări scumpe ale creierului. Recent, au existat unele progrese în dezvoltarea acestor teste de sânge. Cele mai multe dintre ele se bazează pe așa-numitele proteine amiloide. În boala Alzheimer, proteinele amiloide se acumulează în creier și, de asemenea, apar în sânge. Testul nostru de sânge nu privește amiloidul, ci ceea ce face în creier, și anume neurodegenerarea. Cu alte cuvinte, ne uităm la moartea neuronilor. Când celulele creierului mor, rămășițele lor pot fi detectate în sânge. În mod normal, totuși, astfel de proteine sunt degradate rapid în sânge și, prin urmare, nu sunt foarte potrivite ca markeri pentru o boală neurodegenerative. O excepție, totuși, este o mică bucată de așa numitul neurofilament care este surprinzător de rezistentă la această degradare", a declarat Mathias Jucker, cercetător principal la site-ul Tübingen al DZNE și la HIH, conducătorul studiului.

Testul de sânge studiat de Jucker se bazează pe această proteină. Neurofilamentul se acumulează în sânge cu mult înainte de apariția simptomelor clinice (adică deja în timpul așa-numitei faze preclinice), reflectă foarte sensibil evoluția bolii și permite predicții privind evoluțiile viitoare.

Studiul se bazează pe date și eșantioane provenind de la 405 de persoane care au fost analizate în cadrul unei colaborări internaționale de cercetare: "Rețeaua de Alzheimer Dominantă Moleculară" (DIAN). În plus față de DZNE, HIH și Spitalul Universitar Tuebingen, la Washington University School of Medicine din St Louis (SUA) și alte instituții din întreaga lume sunt implicate.

Această rețea investighează familiile în care boala Alzheimer apare deja la vârstă mijlocie datorită unor variații genetice. Analizele genetice permit previziuni foarte precise dacă și când un membru al familiei va dezvolta demență. Jucker și colegii săi au monitorizat evoluția concentrației de neurofilamente la acești indivizi de la an la an. Până cu 16 ani înainte de apariția simptomelor de demență, s-au observat modificări semnificative ale sângelui.

,,Nu este concentrația absolută a neurofilamentelor, ci evoluția temporală a acesteia, care este semnificativă și permite predicții despre evoluția viitoare a bolii. Deși s-a dovedit că rata de schimbare a concentrației neurofilamentelor a fost strâns legată de degradarea creierului, corelația cu depunerea proteinelor toxice amiloide a fost mult mai puțin pronunțată. ", a precizat Jucker. De fapt, în cercetările ulterioare, oamenii de știință au arătat că schimbările în concentrația neurofilamentelor reflectă degradarea neuronală foarte precisă și permit predicții asupra modului în care se va dezvolta leziunea cerebrală, potrivit Science Daily.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel