Analize decontate de CNAS. Adela Cojan: Este un pas mare înainte. Problema e la mobilizarea asimptomaticilor

Sonia Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Analize decontate de CNAS - Foto: Freepick
Analize decontate de CNAS - Foto: Freepick

Analize importante în pachetul de prevenție a bolii cronice de rinichi.

Campania de informare și de conștientizare a populației cu privire la boala cronică renală este salutată de Casa Națională pentru Asigurări de Sănătate, iar președintele instituției, conf. dr. Adela Cojan a ținut să transmită că ”prin proiectele Contractului-cadru și a normelor ce vor intra în funcțiune anul acesta, chiar suntem interesați și chiar rugăm profesioniștii din sănătate să transmită propunerile dumnealor, astfel încât prin pachetele de prevenție implementare la nivelul asistenței medicale primare să putem ajusta aceste investigații astfel încât să orientăm la medicul  (n.r. de familie) la îmbunătățirea calității diagnosticului și a depistarea precoce a maladiei”, a declarat președintele CNAS, Adela Cojan, în cadrul dezbaterii ”Boala cronică de rinichi, riscul ignorării”.

Vezi și: Între 5.000 și 7.000 de lei pe lună pentru un pacient ce are nevoie de dializă. Adela Cojan: Sunt în jur de 16.000 de pacienți

Mai mult decât atât, cele două analize care facilitează diagnosticarea precoce a bolii cronice de rinichi vor fi decontate de către CNAS, aceasta putând fi considerată o veste foarte bună pentru pacienții ce ar putea avea această boală.

”Este vorba despre obligativitatea, deocamdată fără elemente sancționatorii, a oricărei persoane de a se prezenta o dată pe an, persoană de peste 40 de ani, la medicul de familie ce îi poate oferi, gratuit, un pachet de trei consultații de prevenție.

Prima consultație se referă la evaluarea factorilor de risc cu impact major în sănătatea publică.

A doua consultație este aceea prin care sunt interpretate analizele, tot așa, oferite gratuit pacientului care se prezintă la consultația de prevenție.

 Analize medicale, ce de data aceasta vor putea fi efectuate de către furnizorii de investigații paraclinice, chiar în condițiile în care valorile de contract sau fondurile alocate pentru luna respectivă sunt depășite.

Noi am dat posibilitatea legală a acestor furnizori de a le efectua, cu posibilitatea suplimentării valorilor de contract prin act adițional.

Este un pas mare înainte. Problema este, într-adevăr, mobilizarea populației asimptomatice către aceste consultații de prevenție, va necesita efort maxim de convingere, atât din partea noastră, a finanțatorilor, a organizatorilor, a profesioniștilor, cât și din partea mass-media, a societății civile, astfel încât să mai facem așa cum este românul obișnuit, să meargă la medic doar când îl doare”, a mai spus conf. dr. Adela Cojan.

Vezi și: Cheia succesului în boala renală cronică. De ce pacienții ajung târziu la medic. Adrian Wiener: Sistemul nu reușește să convingă tinerii

Terapiile inovative în boala cronică de rinichi

În ceea ce privește terapiile inovative, președintele CNAS a afirmat că ”sperăm și noi într-o generalizare sau în apariția evidențelor și a dovezilor clinice în legătură cu comercializarea generalizată a aparatelor de dializă portabilă.

Ce putem face și cum putem veni, însă, în întâmpinarea nevoilor asiguraților și în îmbunătățirea calității vieții lor, este introducerea acelor servicii de consultații la distanță, servicii de telemedicină sau de teleasistență, prin monitorizarea la distanță a parametrilor fiziologici care sunt prevăzute în momentul de față în proiectul de Contract-cadru, urmând ca odată ce Ministerul Sănătății va indica și va aproba și criteriile de autorizare ale acestor servicii de telemedicină ele să fie incluse pentru decontare”, a mai spus conf. dr. Adela Cojan.

Mai mult decât atât, președintele CNAS a afirmat că ”pe măsură ce se obțin autorizațiile de punere pe piață ale acestor medicamente inovatoare, pe măsură ce ele sunt aprobate pentru includere, fie condiționată, fie necondiționată, în mecanismele de rambursare ale fondului finanțator”, a mai spus șefa CNAS, cu privire la medicamentele inovative pentru stoparea bolii cronice de rinichi. 

Potrivit lui Val Vâlcu, cele două analize care ar ”alerta” pacientul cu privire la existența bolii cronice de rinichi, ”sunt ieftine și pot fi susținute de o persoană”, însă acesta se întreabă dacă se va realiza decontarea lor ”pentru că astfel medicii de familie au libertate de prescriere, dar ar putea și cetățenii care se preocupă de propria să solicite aceste analize atunci când își verifică, din când în când, în mediul privat starea de sănătate”.

Președintele CNAS a afirmat că ”aceasta este informația, pentru proiectul deja postat pe CNAS. Și cretinina serică, cu estimarea ratei de filtrare glomeculare, și raportul albumină-creatinină, vor fi incluse în acest pachet de prevenție. (...) S-a constatat o preocupare mai mare, în special a adulților tineri, mai ales a celor angajați, comparativ cu restul populației, în legătură cu evaluarea periodică a stării de sănătate și a parametrilor fiziologici.

Este un mecanism care, de asemenea, poate contribui la aceste acțiuni de depistare precoce și de întârziere a instalării insuficienței renale”, a mai spus conf. dr. Adela Cojan.

Mai puțini bani pentru serviciile auxiliare

Totodată, în cazul epuizării fondurilor, cum se întâmplă de multe ori în ultimul trimestru, pentru pacienții cu dializă, în contextul în care costurile lunare sunt cuprinse între 5.000 și 7.000 de lei, președintele CNAS, a afirmat că ”vor trebui regândite aceste aceste tarifări, în care ponderea cea mai mare din cuantificarea valorică a acestor ședințe de dializă să o aibă serviciile medicale, în detrimentul serviciilor auxiliare necesare pacientului pentru a ajunge în centrul de dializă.

Acesta va fi unul dintre pașii de simunlat pentru a vedea gradul de suportabilitate din partea pacientului de contribuție personală lucru pe care însă nu ni-l dorim, este totuși un program național de sănătate publică curativ, pentru care legislația prevede eliminarea completă a tot ceea ce înseamnă coplată ori contribuție personală din partea pacientului.

Sperăm ca prin ajustările și rectificările bugetare de anul acesta, finanțarea acestui program să nu aibă de suferit până la sfârșitul exercițiului bugetar”, a mai spus Adela Cojan, care a indicat surse alternative care să suporte aceste costuri auxiliare, precum primăriile sau chiar a furnizorilor acestor servicii medicale.

”Pe perioada pandemiei, când transportul trebuia făcut cu păstrarea distanței sociale, atunci s-a făcut înregistrat o reducere a accesibilității din punct de vedere financiar a acestor servicii. Sperăm ca anul acesta să se redreseze. Pot fi cuplați în aceiași mașină 2-3-4 pacienții, în așa fel încât ajungerea la centrul de dializă să nu afecteze tratamentul la timp al pacientului”, a concluzionat președintele CNAS, conf. dr. Adela Cojan.

Vezi și: Pacienții neasigurați ajung la spital când e prea târziu. Liliana Tuță: Trebuie găsită o soluție pentru ei. Avem armamentarium să acționăm împotriva bolii

 

Mai multe în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel