Între 5.000 și 7.000 de lei pe lună pentru un pacient ce are nevoie de dializă. Adela Cojan: Sunt în jur de 16.000 de pacienți

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
cat costa dializa - FOTO: Freepik @maria.symchych
cat costa dializa - FOTO: Freepik @maria.symchych

Cât costă dializa în România. Care sunt costurile lunare ale unui pacient cu dializă și de ce se încearcă schimbarea mentalității pacientului român.

”Veniți din mediul universitar, ați avut o abordare nouă în mandatul dvs, v-ați gândit la costul total al bolii, nu doar al unor tratamente, ce înseamnă să nu faci o anumită intervenție la momentul oportun, lucru care aduce, evident, pe lângă suferințele pacientului și costuri pentru sistemul public de asigurări de sănătate”, a început Val Vâlcu discuția cu conf. dr. Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în cadrul dezbaterii ”Boala cronică de rinichi, riscul ignorării”.

De altfel, boala cronică renală (BCR) boală poate fi diagnosticată în urma a două analize specifice, iar costurile sunt infime.

Vezi și: Cele DOUĂ analize care îți arată dacă ai o boală de rinichi. Alexandru Rafila: Boala poate fi tratată doar prin dializă sau transplant. Nu putem să impunem populației plăți suplimentare

”Este un proiect al noului Contract-cadru, prin care, într-adevăr, sunt prevăzute niște pachete de analize medicale, în pachetele de prevenție introduse la medicul de familie și care sunt perfectibile. (...) Ne-am uitat pe cifrele, pe costurile, acestei maladii, practic, unul dintre cele mai importante programe naționale de sănătate curative derulate de CNAS și care consumă peste 1 miliard de lei, anual.

Iar uitându-mă peste statisticile anului trecut am observat că în jur de 16.000 de pacienți au beneficiat de medicamente, de ședințe de dializă, de preparate de fier, de heparine fracționate sau nefracționate, materiale sanitare specifice ori investigații, inclusiv transportul pacienților către centrele de dializă.

Costul mediu al unui pacient inclus în programul național de sănătate curativ este cuprins între 5.000 și 7.000 de lei pe lună, în funcție de faptul că este cuprins în dializă peritoneală continuă sau dializă peritoneală automată.

Într-adevăr, urmărim creșterea accesului la diagnosticarea gratuită a bolii, precum și la evaluarea riscului asociat bolii cronice de rinichi, la nivelul medicului de familie.

Cum? Prin decontarea acestor consultații de prevenție și a analizelor recomandate de ghidurile clinice internaționale, anume, rata de filtrare glomeculară estimată și raportul albumină - creatinită urinară, prevăzute în noile norme de aplicare ale Contractului-cadru pentru 2023”, a declarat, în exclusivitate, conf. dr. Adela Cojan, în cadrul dezbaterii ”Boala cronică de rinichi, riscul ignorării”.

2. -imagine fara descriere- (adela-cojan_19228400.png)

Conf. dr. Adela Cojan, președinte CNAS. FOTO: Captură video

Vezi și: Cheia succesului în boala renală cronică. De ce pacienții ajung târziu la medic. Adrian Wiener: Sistemul nu reușește să convingă tinerii

O nouă etapă a asistenței medicale, schimbarea de mentalitate a pacienților

Astfel, președintele CNAS, susține că odată cu acest nou Contract-cadru se intră într-o etapă importantă în privința asigurării medicale primare.

”Intrăm, așadar, într-o nouă etapă a asistenței medicale primare, prin schimbarea de mentalitate a populației, care era învățată să meargă la doctor doar atunci când simțea durere.

Ori, nici hipertensiunea arterială, nici diabetul zaharat, care se pot constitui în factori de risc asociați bolii cronice renale nu dor, deci nu invită pe pacient să meargă la medic.

Evaluarea riscului, diagnosticul și intervenția precoce din primele stadii ale bolii cronice de rinichi sunt esențiale în prevenirea și încetinirea progresiei bolii, reducând semnificativ decesul prematur din cauze cardiovasculare sau renale.

Suntem conștienți de faptul că pacienții noștri, incluși în program, experimentează pe lângă inconfortul determinat de tratamentul din aceste centre de dializă, programul se derulează prin 127 de unități publice și private, de dializă, dintre care 41 sunt centre publice, iar 86 sunt private.

Experimentează însă o serie de simptome care îi fac să le scadă calitatea vieții, ori insomnie, ori oboseală, crape musculare, depresie, frustrare, anxietate ori boli metabolice asociate.

Deplasarea la aceste centre de dializă, limitările alimentare, ori limitările de lichide la care este supus pacientul, ne fac să ne gândim spre îmbunătățirea confortului și a calității vieții.

De aceea, până în momentul de față, transportul a fost inclus în tarifarea acestor ședințe de dializă.

Într-adevăr, constrângerile financiare ne pot duce la simularea unor calcule prin care să reorientăm finanțarea, cu preponderență spre serviciul medical și mai puțin spre ceea ce înseamnă servicii auxiliare, pentru ajungerea la tratament.

De aceea, urmărim cu maximă atenție tot ceea ce înseamnă inovație în medicină, și speranța noastră, bănuiesc că și a pacienților, dar mai ales a profesioniștilor ce tratează acești pacienți, este spre acea dializă portabilă, spre acele dispozitive personalizate care ar putea ajuta, în viitorul nu foarte îndepărtat, la posibilitatea unei reabilitări și a unei maximizări a calității vieții pacientului, în condițiile în care aceste vârfuri de tehnologie medicală pot avansa în viitorul apropiat.

Noi ne-am propus să întârziem instalarea insuficienței renale cronice, să întârziem și să facem eforturi pentru prevenirea progresiei bolii, atât prin aceste analize de prevenție, care da, pot fi reajustate în funcție de ceea ce indică și profesioniștii, pe lângă tabloul lipidogramei, nivelele de glicemie, ureea, creatinina și rata de filtrare glomeculară, să introducem și acest examen de urină, ureicul proteinian. Este o analiză ieftină care poate fi salvatoare de vieți”, a mai spus conf. dr Adela Cojan.

Vezi și: Pacienții neasigurați ajung la spital când e prea târziu. Liliana Tuță: Trebuie găsită o soluție pentru ei. Avem armamentarium să acționăm împotriva bolii

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel