ANAT:Certificatul digital este necesar numai acolo unde la trecerea frontierei unui stat UE se solicită adeverință de vaccinare sau test

Dana Lascu |
Data publicării:
Certificat digital european COVID-10. Foto: DC Medical
Certificat digital european COVID-10. Foto: DC Medical

ANAT precizează că pentru țări care nu impun nimic suplimentar turiștilor - precum Bulgaria - sau la întoarcerea din țările aflate pe lista verde nu este necesară prezentarea certificatului digital de vaccinare COVID-19.

Începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conțin un cod QR și care pot fi eliberate foarte ușor accesând site-ul Oficial  AICI.

Tranzitarea frontierelor este posibilă și fără existența acestor certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat. Aceste prevederi sunt stipulate în  Regulamentul UE 953/2021 și sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu și pentru activitățile desfășurate în interiorul teritoriului național al României.
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANT) precizează, însă, că obligativitatea prezentării certificatului digital se referă numai la țările care cereau astfel de documente, precum adeverință de vaccinare, teste PCR / antigen sau dovada imunizării precum precum și la întoarcerea în România din state aflate pe listele galbenă și roșie. Turiștii care se întorc dintr-o țară aflată în lista verde nu trebuie să prezinte  certificatul digital și nici nu intră în carantină.

„Din păcate, această măsură a fost interpretată și comunicată eronat, generând panică. În primul rând, certificatul digital se aplică doar pentru statele Uniunii Europene. În al doilea rând, acest certificat este necesar numai acolo unde la trecerea frontierei în alt stat membru UE sau la revenirea în România este solicitată adeverința de vaccinare, respectiv un test PCR / antigen sau dovada imunizării. De exemplu, turiștii care revin din țările galbene sau roșii vor avea nevoie de acesta, iar cei care revin din țările verzi nu. Certificatul digital are la bază un sistem unitar care garantează autenticitatea vaccinurilor sau a testelor, pentru a evita falsificarea acestora și recomandăm descărcarea acestuia, care este foarte facilă. În rest, nu avem de-a face cu nicio schimbare”, declară Dumitru Luca, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel