Andrei Baciu: când se pot vaccina cei care au trecut prin boală. De ce le recomandă imunizarea

DCMedical Team |
Data publicării:
Dr Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Foto: DC Medical
Dr Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Foto: DC Medical

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat de ce ar trebui să se vaccineze persoanele care au  trecut prin boală și, mai ales, când se pot imuniza acestea.

Andrei Baciu, secretar în Ministerul Sănătăţii a explicat de ce este bine să ne vaccinăm şi cum se întâmplă să ne îmbolnăvim, deşi ne-am imunizat.

„Există un mecanism de triere. Este triajul epidemiologic care se face la fiecare centru de vaccinare, unde sunt depistate persoanele care au febră. Dacă avem certitudinea că am fost infectaţi şi avem un rezultat pozitiv, atunci trebuie să aşteptăm până ne vindecăm, pentru a ne vaccina.

La finalul trecerii prin boală, organismul a dobândit o imunitatea, ea variază de la un organism la altul şi este mai mică decât imunitatea pe care o dă vaccinul, dar respectivul organism are o protecţie în faţa bolii, o perioadă de timp după ce a trecut prin boală. Tocmai de aceea este important să nu se suprapună şi când ne vindecăm, putem merge la vaccin.

Noi aveam o recomandare de o lună, dar după ce ne vindecăm putem merge oricând la vaccin (...) pe studiile comparative s-a dovedit că vaccinarea îţi oferă o protecţie imunitară mult mai amplă, sustenabilă pe termen lung”, a precizat secretarul de stat Andrei Baciu, la Antena 3.

„Oricine are peste 65 de ani sau are o boală cronică, indiferent de momentul în care se înscrie la vaccinare pe o listă de așteptare, va avea prioritate şi va fi pusă în faţa pe lista, pentru a beneficia de vaccin cât mai repede cu putința. Nu va fi pus în faţa altor persoane din etapa a II-a, dar va fi pus în faţa persoanelor din etapa a III-a. (...) Să luăm un exemplu concret.

Suntem pe locul 100, ca persoana din etapa a III-a. Se înscriu a doua zi 20 de persoane. 10 din etapa a II-a şi 10 din etapa a III-a.

Eu voi ajunge pe lista de aşteptare pe poziţia 110, tocmai pentru că în momentul în care se vor aloca aceste locuri către centrul de vaccinare cele 10 persoane din etapa a II-a vor fi programate în faţa mea, dar nu vor fi programate în faţa mea celelalte persoane din etapa a III-a”, a mai explicat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel