Andrei Baciu, coronavirus. Nu e încă pandemie; de ce e o epidemie MAI GRAVĂ decât gripa

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Coronavirus
Coronavirus

Dr Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat la DC News și DC Medical care sunt diferențele dintre epidemiile de gripă și coronavirus și ce o face pe a doua mai periculoasă. 

Dr Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, instituție aflată în prima linie a luptei cu noua epidemie a explicat, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical, că în ciuda numărului mare de cazuri de infecție cu coronavirus și de cel - tot mare - al deceselor, și al faptului că epidemia acționează preponderent pe trei continente, Asia, Europa și America, „nu putem încă să-i spunem pandemie, și sperăm că nici în viitorul apropiat n-o să putem".

„Da, e o altă definiție de caz să-i spunem, dar diferența de la un stadiu premergător la un stadiu viitor este cea a extinderii geografice, în mare parte, în rest măsurile evident că sunt particularizate în funcție de caracteristicile fiecărei epidemii, eventuale pandemiei, caracteristicile virusului, ale agentului patogen, până la urmă urmei. Diferă agresivitate agenților patogeni, contagiozitatea, și acestea sunt practic elementele care croiesc seturile de măsuri care se întreprind", a arătat demmnitarul.

Deși e des comparată cu epidemia de gripă, epidemia de coronavirus Covid-19 are niște particularități care o fac mai periculoasă. În primul rând, pentru ea nu avem vaccin și tratament dedicat, ca pentru gripă.

„Într-adevăr, poate este cea mai potrivită asemănare, dacă ne uităm cred că datele de la ultima săptămână epidemie de gripă în România avem în jur de opt mii de cazuri de gripă. Din nefericire avem și șapte decese. (...) Oricum, afectată este aceeași categorie de pacienți, care sunt mai sensibili, diagnostic de infecție respiratorie acută, pe de o parte și în al doilea rând, dacă vrem neapărat să fim foarte preciși în a face o comparație, trebuie să ținem cont și de faptul că pentru gripă avem un vaccin antigripal. Anul ăsta în România, de exemplu, a fost făcute 1.535.000 de doze de vaccin ceea ce a protejat (...) există o populație foarte mare care a beneficiat de o protecție (față de gripă, n.r.). Vorbim de persoanele la persoane la risc, în primul rând, deci persoanele cele mai afectate, și în al doilea rând există și un alt tratament, ce-i drept sigur valabil pentru primele zile, însă există o alternativă terapeutică, care nu există momentul de față suplimentat de vaccin în cazul acestui nou tip de coronavirus", a subliniat Andrei Baciu diferențele dintre epidemiile de gripă și de Covid-19.

Răspândirea mult mai rapidă a oricăro boli infecto-contagioase e ajutată de globalizare. Parctic, în ziua de azi, orice astfeld e boală e la un avion distanță. Pe de altă parte, spune secretarul de stat, și măsurile care se iau pentru stăvilirea unor epidemii sunt globalizate sau măcar uniforme la nivelul unui continent, ceea ce poate fi un lucru bun și o armă contra extinderii epidemiilor.

„Odată cu globalizarea acesta este efectul în general, acela al unei circulații aproape libere și neîngrădite. Însă sigur sunt importante și aceste două exemple, pentru poate la nivel de o comparație geografică, însăși este esențial atunci când încercăm să comparăm o situație, fie ea de aici din România, este important să comparăm cu alte state sau alte țări în care măsurile și acuratețea datelor și a măsurilor întreprinse sunt similare. Din acest punct de vedere e mult mai fidelă o comparație cu un stat din Uniunea Europeană, pentru că oareșicum avem aceleași reguli, e tratatul Uniunii Europene, libera circulație a persoanelor, a mărfurilor. Există diverse instituții europene care cumva dau o direcție strategică cel puțin, fie că vorbim, de exemplu, de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), de Comisia Europeană, sunt câteva chestii care ne leagă din punctul ăsta de vedere. Este ECDC-ul, corect, Centrul european de control al bolilor", a arătat demnitarul.

Cea mai mare problemă la coronavirus e dată de contagiozitatea acestui Covid-19: 

„una dintre caracteristicile poate cele mai îngrijorătoare ale acestui nou tip de coronavirus este contagiozitatea foarte ridicată, faptul că acesta se transmite mult mai rapid - există și cifre, estimări - decât gripa. Și din punctul ăsta de vedere este important de observat și de exemplu situația, bine acum n-ar trebui să facem tot timpul referire la Italia, neînsemnând că sunt în situația de astăzi din cauza unor eventuale greșeli, ci ce vreau să remarc este faptul că de la o săptămână la alta, de pe 21 februarie până pe 28 februarie, spre exemplu, pe 21 februarie aveau în jur de 20 de cazuri, unde pe 28 februarie avea un număr de 888 de cazuri, dacă nu mă înșel. Deci vedem o evoluție într-o săptămână, de un număr de cazuri considerabil de mare”, a arătat Andrei Baciu. 

Ce măsuri e pregătit statul român se ia, ce se va întâmpla cu absolvenții de rezidențiat și cum se va modifica politica medicamentului de la 1 aprilie, aflați în video:  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel