Anemia: tot ce trebuie să știi despre simptome, cauze sau profilaxie

Angela Sabău |
Data publicării:
Sânge
Sânge

Anemia apare atunci când nivelul celulelor roșii din sânge este foarte scăzut. Ce poate determina asta, care sunt simptomele sau cum o putem evita, sunt informațiile explicate de specialiști.

Anemia apare atunci când este un nivel anormal de scăzut de celule roșii din sânge. Globulele roșii conțin hemoglobina - o proteină care transportă oxigenul în sânge. Celulele roșii din sânge sunt produse în măduva osoasă și apoi sunt eliberate în sânge. În mod normal, trăiesc 110 până la 120 de zile. Celulele roșii mai vechi din sânge sunt îndepărtate din sânge de splină și ficat, arată specialiștii de la health.harvard.edu.
Anemia poate apărea atunci când măduva osoasă nu produce suficiente celule roșii din sânge pentru a le înlocui pe cele care au murit, sau poate apărea dacă celulele roșii din sânge mor sau sunt distruse mai repede decât de obicei.

De ce apare anemia

Motivele pentru subproducția de celule roșii din sânge de către măduva osoasă includ:
 - deficit de fier cauzat de aportul inadecvat, pierderea de sânge sau absorbția slabă din intestin
 - deficit de vitamina B12, fie dintr-o dietă vegetariană strictă, fie din incapacitatea de a absorbi  - vitamina B12 (cunoscută sub numele de anemie pernicioasă).
 - unele infecții, cum ar fi infecția cu parvovirus
 - boli cronice, în special boli inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă
 - un efect secundar al unor medicamente, în special chimioterapie
 - o boală a măduvei osoase, cum ar fi anemia aplastică.

Anemia hemolitică

Când celulele roșii din sânge sunt distruse prea repede, se numește anemie hemolitică. Acest lucru se poate întâmpla atunci când:
 - globulele roșii au o durată de viață anormal de scurtă
 - este ceva în neregulă cu celulele roșii din sânge
 - celulele roșii din sânge sunt normale, dar sunt distruse de un proces extern.

Cauzele anemiei hemolitice includ:

 - anomalii moștenite ale globulelor roșii din sânge, cum ar fi anemia falciformă
 - leziuni fizice ale celulelor roșii din sânge, care pot apărea, de exemplu, în timpul operației de  - bypass cardiac sau în timp ce sângele curge prin valve cardiace artificiale
 - anemie hemolitică autoimună, o afecțiune în care sistemul imunitar al organismului își distruge în  - mod eronat propriile celule roșii din sânge
 - o splină mărită și hiperactivă (hipersplenism), care poate prinde celulele roșii din sânge circulante și le poate distruge înainte de îmbătrânire.

Simptome

Simptomele variază foarte mult. Cazurile ușoare de multe ori nu provoacă niciun simptom. Afecțiunea poate fi descoperită numai în timpul unui test de sânge de rutină.
La alte persoane, se pot dezvolta simptome evidente de anemie. Acestea includ:
 - piele palida
 - oboseală
 - slăbiciune
 - ameţeală
 - lipsă de aer.

Cât poate dura anemia

Cât durează anemia, depinde de cauza acesteia și de cât de ușor poate fi corectată. Dacă motivul anemiei este doar aportul inadecvat de fier sau vitamina B12, anemia va începe să se corecteze în câteva zile de la tratament.
Anemia cauzată de o boală moștenită este o afecțiune pe tot parcursul vieții. Impactul acesteia asupra calității vieții și a duratei de viață a unei persoane poate varia foarte mult și depinde de tulburarea moștenită specifică și de severitatea acesteia. Unii oameni nu au simptome. Alții au simptome severe, persistente.

Profilaxia anemiei

Anemia cauzată de deficiența nutrițională poate fi prevenită prin consumul unei diete sănătoase sau prin administrarea unui supliment de vitamine și minerale atunci când aportul de fier sau B12 poate fi insuficient.
Majoritatea celorlalte tipuri de anemie nu pot fi prevenite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel