Angelina Jolie, impact pentru femeile cu CANCER la sân. Cătană: Se vede și în România. BRCA pozitiv NU înseamnă cancer de sân sau ovar, dar e RISC MAJOR

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Angelina Jolie - Foto: Instagram @Angelina Jolie, Pexels @klaus nielsen
Angelina Jolie - Foto: Instagram @Angelina Jolie, Pexels @klaus nielsen

Andreea Cătană, medic primar genetică medicală la Regina Maria, a vorbit despre efectul Angelina Jolie asupra femeilor în lupta cu cancerul de sân.

"A făcut înconjurul lumii știrea cu Angelina Jolie, care, pentru a preveni o ipotetică dezvoltare a cancerului, și-a făcut două intervenții destul de radicale din punct de vedere chirurgical. Știa că are o anumită genă, s-a testat", a spus jurnalistul Val Vâlcu, iar ulterior, în contextul în care au apărut mult mai multe teste, a întrebat-o pe Andreea Cătană dacă România folosește aceste teste.

"Sunt peste zece ani de când Angelina Jolie a făcut această mastectomie profilactică. Menționez că a făcut această intervenție, într-adevăr cu scop profilactic, dar cu niște indicații. Ea are un istoric familial. Mama ei și bunica ei au decedat de cancer de sân și respectiv de ovar și exista o suspiciune, pentru ea, că ar putea să fie purtătoarea unui astfel de defect genetic, care a fost certificat prin testare genetică.

Este foarte adevărat și aici aduc mulțumiri medici, pentru că acest efect Angelina Jolie se vede și la noi, chiar dacă au trecut 10 ani și lucrurile la noi în țară poate s-au mișcat mai încet, în ultimii ani am văzut o schimbare.

Femeile acordă mai multă atenție! Discută de cancerul de sân și nu numai, dar vorbes și asupra a ceea ce pot să facă din punct de vedere screening și profilaxie. Și aici trebuie neapărat să menționăm și partea de testare genetică, pentru a evita apariția bolii.

"Un BRCA pozitiv nu este sinonim cu cancerul de sân sau de ovar, dar aduce un risc major"

 

Angelina Jolie a făcut această intervenție chirurgicală, pentru că defectul genetic pe care-l are, și menționez că 5% din populația feminină poate să aibă acest defect, riscul pentru cancer la sân în acest caz este cuprins între 60% și 80%, până la vârsta de 70 de ani. Medical vorbind este un risc mare!

Aici discutăm și despre ovar, unde riscurile sunt între 40% și 60%. Este un defect genetic care fie este moștenit de la tată sau mamă și care îți conferă un risc crescut pentru a dezvolta boala.

E important să menționăm că un BRCA pozitiv nu este sinonim cu cancerul de sân sau de ovar, dar aduce un risc major, genetic, pentru apariția acestei boi. Avem soluții pentru aceste femei și cred că e foarte important să știi că ai un defect genetic pentru că poți să intervi în timp util.

Întotdeana, screening-ul, profilaxia, indiferent dacă avem parte de o astfel de recomandare de mastectomie profilactică și e considerată radicală pentru anumite femei, punând în balanță cu un tratament oncologic, aici discuția capătă o altă formă. E mai bine să faci profilație decât tratament", a declarat Andreea Cătană, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în cadrul dezbaterii "Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare".

Bianca Brad, după operația de mastectomie: Feminitatea nu se pierde

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel