Antrax și ciumă, vaccin. După două doze dau imunitate

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Vaccin
Vaccin

Antrax și ciumă, vaccin dual eficient în sfârșit inventat. O echipă de cercetători a creat un vaccin cu nanoparticule împotriva virusului împotriva Bacillus anthracis și Yersinia pestis, considerați agenți patogeni de rangul 1 în SUA, și care reprezintă amenințări grave la adresa umanității.

O echipă de cercetători americani a elaborat acum un vaccin cu nanoparticule împotriva virusului împotriva Bacillus anthracis și Yersinia pestis, agenți patogeni de rangul 1 în SUA (care reprezintă amenințări grave la adresa securității naționale a Statelor Unite).

B. anthracis și Y. pestis sunt agenții patogeni care provoacă antrax și ciumă. Folosind bacteriofagul T4, oamenii de știință au dezvoltat vaccinul prin încorporarea antigenelor-cheie ale celor doi agenți patogeni într-o singură formulare. Două doze din acest vaccin au oferit o protecție completă atât împotriva antraxului contactat prin inhalare, cât și a ciumei pneumonice, la modelele animale.

Chiar și atunci când cobaii au fost infectați cu doze letale de antrax și ciumă, vaccinul s-a dovedit a fi eficient. Studiul a fost publicat în mBio, un jurnal cu acces deschis al Societății Americane de Microbiologie.

Acest vaccin dual cu antrax-ciuma este un candidat puternic pentru apărarea împotriva unui potențial atac bioterorist care implică fie unul sau ambii dintre acești agenți patogeni periculoși", au notat cercetătorii în studiu. Rezultatele lor demonstrează că nanoparticulele T4 reprezintă o nouă platformă pentru dezvoltarea de vaccinuri multivalente împotriva agenților patogeni de îngrijorare ridicată în domeniul sănătății publice.

Antraxul, o amenințare teroristă

Istoric vorbind, atraxul este folosit ca armă biologică de acum mai bine de 100 de ani. Există dovezi că, în timpul Primului Război Mondial, armata germană a folosit antrax pentru a infecta animalele și hrana pentru animale comercializate de partenerii neutri către națiunile aliate. Un exemplu de atac biologic a fost infectarea animalelor provenite din Argentina destinate comerțului cu forțele aliate, care a dus la moartea a 200 de catâri în 1917 și 1918.

SUA, de altfel, s-a confruntat, de-a lungul timpului, cu mai multe atacuri teroriste cu antrax. Conform documentelor CDC, după atentatele din 11 septembrie de la World Trade Center și Pentagon, scrisori pline cu o pulbere albă care conținea spori de antrax au fost trimise prin poștă către două birouri ale unor sentaori americani și la agenții de știri de pe Coasta de Est. Autoritățile au recuperat patru scrisori, cu data poștei 18 septembrie 2001 și 9 octombrie 2001. Forma de pulbere a permis antraxului să plutească în aer și să fie inhalat. Pulberea din aceste scrisori a contaminat facilitățile poștale care le-au prelucrat precum și clădirile în care au fost deschise.

În urma acestui atac, primul caz de antrax contactat prin inhalare a fost diagnosticat pe 4 octombrie 2001. În cursul lunilor octombrie și noiembrie 2001, au fost înregistrate un total de 11 cazuri confirmate de antrax prin inhalare și 11 cazuri confirmate de antrax contactat cutanat. Din cele 11 cazuri de antrax de inhalare, șapte cazuri au fost lucrători poștali care au manipulat scrisorile sau au lucrat într-o unitate poștală unde au fost procesate scrisorile.

Studiul privind noul vaccin dual, integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel