Anul nou, rezoluții sănătoase. Ce dorințe trebuie să-ți pui la miezul nopții pentru a-ți merge bine în 2023

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Anul nou - Foto: Freepick @Tanzim Graphics Zone @bondarenko_rimma
Anul nou - Foto: Freepick @Tanzim Graphics Zone @bondarenko_rimma

Anul nou înseamnă și decizii. Cu toții ne propunem să fim mai buni, mai sănătoși. Află cum ce ar trebui să faci pentru a avea un an sănătos.

Anul nou vine cu speranțe de mai bine. Deși majoritatea rezoluțiilor de Anul Nou sunt păstrate doar pentru o perioadă scurtă de timp, rezoluțiile sănătoase sunt modalități durabile de a vă îmbunătăți sănătatea fizică și emoțională care poate fi urmată pe viață.

Crearea unei relații mai sănătoase cu alimentele și îngrijirea mai bună a corpului și a minții vă pot îmbunătăți drastic sănătatea în diferite moduri. În acest An Nou, încercați câteva dintre rezoluțiile din acest articol pentru a vă ajuta să faceți din acest an - și anii care urmează - cele mai sănătoase și mai fericite posibile.

Anul nou, obiective pentru sănătate

Un nou an semnifică adesea un nou început pentru mulți oameni. Pentru unii, acest lucru înseamnă stabilirea obiectivelor de sănătate, cum ar fi pierderea în greutate, urmând o dietă mai sănătoasă și începerea unei rutine de exerciții fizice.

Cu toate acestea, de cele mai multe ori, rezoluțiile de sănătate și wellness alese sunt extrem de restrictive și nesustenabile, ceea ce face ca majoritatea oamenilor să-și încalce hotărârile în câteva săptămâni. Acesta este motivul pentru care mulți oameni fac aceleași rezoluții an de an.

Pentru a rupe acest ciclu, este important să se facă rezoluții care nu numai că pot îmbunătăți sănătatea, dar, de asemenea, să fie urmate pentru viață.

În anul nou, mănâncă mai multe alimente integrale

Una dintre cele mai simple și mai durabile modalități de a îmbunătăți starea generală de sănătate este de a mânca mai multe alimente integrale.

Alimentele integrale, inclusiv legumele, fructele, nucile, semințele, cerealele integrale și peștele, conțin o multitudine de nutrienți de care corpul tău are nevoie pentru a funcționa la un nivel optim.

Cercetările arată că urmarea unei diete bazate pe alimente integrale poate reduce semnificativ factorii de risc ai bolilor de inimă, greutatea corporală și nivelul zahărului din sânge, precum și scăderea riscului de anumite boli, cum ar fi diabetul de tip 2, arată Healthline.  

Mai mult, adăugarea mai multor alimente integrale în dieta ta se poate face încet și consecvent. De exemplu, dacă nu ești obișnuit să mănânci legume, începe prin a adăuga o porție de legume preferate în dieta ta în fiecare zi.

În anul nou, stai mai puțin și mișcă-te mai mult

Fie că este vorba de a avea un loc de muncă sedentar sau pur și simplu fiind inactiv, mulți oameni stau mai mult decât ar trebui. Statul prea mult pe scaun poate avea efecte negative asupra sănătății. De fapt, aceasta poate fi legat de un risc crescut de mortalitate globală.

A face o rezoluție pentru a sta mai puțin este o rezoluție ușoară și realizabilă, care poate fi adaptată pentru a se potrivi stilului tău de viață.

De exemplu, dacă aveți un loc de muncă la birou care necesită perioade lungi de ședere, faceți o rezoluție pentru a merge la o plimbare de 15 minute la prânz sau pentru a vă ridica și a merge timp de 5 minute la fiecare oră.

În anul nou, elimină băuturile îndulcite

Reducerea băuturilor îndulcite este o idee inteligentă, având în vedere că băuturile zaharoase sunt legate de un risc crescut de obezitate, ficat gras, boli de inimă, rezistență la insulină și cavități atât la copii, cât și la adulți

În anul nou, să ai un somn de calitate

Somnul este o parte esențială a sănătății generale, iar privarea de somn poate duce la consecințe grave. De exemplu, lipsa de somn poate crește riscul de creștere în greutate, boli de inimă, și depresie.

Există multe motive pentru care oamenii nu dorm suficient, așa că este important să te concentrezi pe programul și stilul tău de viață pentru a determina cele mai bune modalități de a îmbunătăți cantitatea și calitatea somnului.

Reducerea timpului petrecut la ecran înainte de culcare, reducerea poluării cu lumină în dormitor, reducerea cofeinei și venirea la culcare la o oră rezonabilă sunt câteva modalități simple de a îmbunătăți igiena somnului.

În anul nou, acordă-ți timp pentru tine

A-ți face timp pentru tine nu este egoist. De fapt, este imperativ pentru o sănătate și o stare de bine optime. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei aflați în roluri de îngrijitori, cum ar fi părinții și lucrătorii din domeniul sănătății.

Pentru persoanele cu program încărcat și timp limitat, luarea unei rezoluții de a se angaja în auto-îngrijire poate dura o anumită planificare.

Auto-îngrijirea nu trebuie să fie elaborată sau consumatoare de timp. Poate însemna pur și simplu să faci o baie relaxantă în fiecare săptămână, să participi la activități culturale, să pregătești o masă sănătoasă pentru tine, să mergi la o plimbare în natură sau să ai o oră în plus de somn.

În anul nou, gătește mai multe mese acasă

Cercetările arată că persoanele care gătesc mai multe mese acasă au o calitate mai bună a dietei și mai puțină grăsime corporală decât persoanele care mănâncă mai multe mese la restaurant.

În anul nou, petrece mai mult timp afară

A petrece mai mult timp în aer liber poate îmbunătăți sănătatea prin ameliorarea stresului, ameliorarea stării de spirit, și chiar scăderea tensiunii arteriale.

A face o rezoluție de Anul Nou pentru a petrece mai mult timp afară în fiecare zi este un obiectiv durabil și sănătos,de  care poate beneficia mai toată lumea, indiferent unde locuiți.

A face o plimbare afară în timpul pauzei de masă, drumeții în weekend, a merge în camping cu prietenii sau pur și simplu a sta în parc pe o bancă sunnt toate modalitățile optime de a petrece câteva ore în natură.

În anul nou, limitați timpul petrecut în fața ecranului

Mulți oameni depind de telefoanele și computerele lor pentru muncă și divertisment. Cu toate acestea, petrecerea unui timp îndelungat în fața dispozitivelor electronice – în special pe rețelele de socializare – a fost legată de depresie, anxietate și singurătate.

În anul nou, fii mai prezent

Cercetările arată că a fi mai prezent poate îmbunătăți satisfacția vieții prin scăderea gândurilor negative, ceea ce poate îmbunătăți astfel sănătatea psihologică.

A face o rezoluție de Anul Nou pentru a fi mai atent și prezent vă poate ajuta să vă simțiți mai mult conținut în viața de zi cu zi.

A petrece mai puțin timp pe telefon, a te opri pentru a-ți observa mediul înconjurător și a-i asculta cu atenție pe ceilalți sunt modalități simple de a fi mai prezenți.

În anul nou, ia-ţi o vacanţă

Luând o vacantă - chiar și una scurtă - poate avea efecte pozitive semnificative și imediate asupra nivelului de stres și poate spori bunăstarea.

În noul an, faceți o rezoluție pentru a lua o vacanță cu prietenii sau membrii familiei sau pe cont propriu. Fie că călătoriți într-o zonă pe care v-ați dorit dintotdeauna să o vizitați sau pur și simplu planificați o ședere acasă, este important să vă luați ceva timp pentru odihnă și relaxare pentru sănătate.

În anul nou, vizitați-vă medicul

A face vizite periodice la medicul de familie este un act important. Analizele medicale periodice sunt necesare pentru a cunoaște starea de sănătate. Astfel, anumite boli pot fi prevenite, iar altele tratate.

Deși ritmul vizitelor medicului depinde de multe lucruri, inclusiv tipul de îngrijire medicală, vârsta și istoricul medical, majoritatea experților recomandă să vă consultați medicul de îngrijire primară cel puțin o dată pe an pentru un control.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel