Aparatul dentar, aliat împotriva multor afecțiuni. Cercetătorii de la Harvard explică

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:

80% dintre români au probleme stomatologice, cei mai mulți dintre ei dezvoltând complexe din cauza dinților strâmbi sau înghesuiți. Studiile arată că cei care suferă cel mai mult din această cauză sunt adolescenții, cunoscuți pentru grija de a fi plăcuți de cei din jur.

„Îndreptarea dinţilor nu este doar o necesitate din punct de vedere estetic, ci și o metodă de a preveni apariţia unor afecţiuni ce pot afecta funcţionarea întregului organism. Mulți dintre pacienții noștri de diferite vârste își dau seama că zâmbetul lor spune multe despre ei și joacă un rol foarte important în crearea unei impresii bune, de aceea aleg să poarte aparat dentar", a afirmat, pentru Agerpres, dr. Andra Custură, medic stomatolog la o clinică din București.

Adolescenții, cei mai afectați

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că adolescenții se simt mai jenați decât copiii mai mici sau adulții atunci când cred că sunt analizați de ceilalți.

Adolescenţii care suferă de lipsa de încredere în sine, în timpul tulburărilor emoţionale ale adolescenţei, sunt mai sensibili la influenţele negative ale colegilor lor şi sunt mai predispuşi să devină deprimaţi.

Rolul zâmbetului frumos

Dinții strâmbi nu reprezintă singurul factor care afectează încrederea în sine a unui adolescent, dar există o mulțime de studii care sugerează că zâmbetul joacă un rol crucial:

1. Atrage atenția. Nu este un secret că oamenii care zâmbesc sunt atractivi.
2. Este contagios. Un zâmbet simplu are capacitatea de a lumina o cameră întreagă și de a atrage atenția. Lumea ar fi un loc mai fericit dacă toată lumea ar zâmbi.
3. Poate schimba starea de spirit. Chiar și atunci când nu ai o stare prea bună, zâmbetul poate înșela corpul în schimbarea stării de spirit.
4. Îmbunătățește sistemul imunitar. Când zâmbești, funcția imună se îmbunătățește datorită relaxării sporite.
5. Elimină stresul. Zâmbetul te face să arătați mai fericit și, de fapt, elimină o parte din stres.
6. Reduce tensiunea arterială. Actul fizic de a zâmbi determină o reducere măsurabilă a tensiunii arteriale.
7. Este un medicament natural. Studiile au arătat că zâmbetul, de fapt, eliberează endorfinele, serotonina și ucigașii naturali ai durerii.
8. Ajută la gândirea pozitivă. E greu să gândești negativ când ai un zâmbet pe față, nu? Când zâmbim, trupul  trimite un mesaj care spune „Viața este frumoasă".

Ce spun specialiștii?

În 2014, experții guvernamentali din domeniul sănătății din S.U.A. au publicat un raport care a arătat că neregulile maxilarului și ale dinților au determinat hărțuire în rândul tinerilor, afectând interacțiunile sociale și bunăstarea mintală.

Rezultatele unui studiu prezentat în 2016 în The Orthodontist Angle a arătat că tratamentul ortodontic pentru corectarea dinților strâmbi a dus la o creștere semnificativă a autoaprecierii și a calității vieții, în special în rândul adolescenților.

„Bebelușii încep să zâmbească în câteva săptămâni de la naștere. Ei descoperă că plânsul câștigă atenție, dar zâmbetul o menține. Ca o manifestare exterioară a fericirii, un zâmbet ne conectează cu alți oameni. Cu toate acestea, acest sistem social devine slăbit atunci când oamenii nu zâmbesc sau ascund un zâmbet din cauza faptului că dinții lor nu sunt aliniați corect, ceea ce poate duce la dificultăți în relațiile cu ceilalți. Noi îi îndemnăm pe toți cei care au probleme ortodontice să poarte aparat dentar indiferent de vârstă. Aparatul dentar fix metalicpoate trata majoritatea problemelor ortodontice, inclusiv pe cele cu ocluzia, la fel de util este șiaparatul dentar fix din safir, dar care oferă în plus o estetică mult mai frumoasă. Aparatul dentar mobil este recomandat în special pacienților cu vârste de până la 12 ani", a explicat dr. Andra Custură.

Care este soluția?

Dacă sunteți părinte al unui adolescent care se luptă cu lipsa stimei de sine cauzată de problemele dinților, soluția cea mai bună este o vizită la medicul ortodont pentru a-i fixa un aparat dentar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel