ARPIM: Aproape 400 de medicamente inovative au dispărut de pe piață

Dana Lascu |
Data publicării:
Medicamente
Medicamente

376 de medicamente inovatoare, dintre care 202 fără alternativă terapeutică, au fost retrase de pe piață în ultimii patru ani, conform unei analize a Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

În perioada ianuarie 2015 – ianuarie 2019 au fost retrase de pe piață 376 de medicamente inovatoare, dintre care 202 nu au alternativă terapeutică, conform unei analize a Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM). Criza va continua, spun reprezentanții ARPIM, pentru că alte 26 de medicamente sunt notificate deja pentru discontinuitate în primele două săptămâni ale lunii ianuarie.

Criza trebuie soluționată

Numărul din ce în ce mai mare de medicamente care dispar de pe piață reprezintă o dovadă a faptului că soluționarea celor două cauze majore, care duc la dispariția lor de pe piață, trebuie să devină o prioritate pentru toți cei implicați. Politica celui mai mic preț european și taxa clawback care înregistrează creșteri trimestriale au consecințe majore asupra pacienților. Riscul pentru sănătatea lor este din ce în ce mai mare, pentru că pot dispărea în continuare medicamente fără nicio alternativă terapeutică. Suntem într-o perioadă în care România are președinția Consiliului European, iar, în acest context, Ministerul Sănătății are printre priorități accesul pacienților la medicamente. Însă, pacienții români sunt din ce în ce mai departe de standardele europene din domeniul Sănătății la capitolul acces la medicamente”, a declarat Liviu Popescu, director al ARPIM, citat în document.

ARPIM afirmă că susține, în continuare, măsurile luate pentru identificarea unei noi abordări a taxei clawback prin implicarea în grupul de lucru inter-ministerial înființat anul trecut cu acest scop.

Pacienții români n-au servicii la standarde europene

Suntem într-o perioadă în care România are președinția Consiliului European, iar în acest context, Ministerul Sănătății are printre priorități, accesul pacienților la medicamente. Însă, pacienții românii sunt din ce în ce mai departe de standardele europene din domeniul sănătății la capitolul acces la medicamente”, a explicat Liviu Popescu.

De asemenea, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente consideră că soluția „punctuală" de a actualiza bugetul anual alocat medicamentelor cu rata inflației reprezintă „un bun pas înainte".

Considerăm că este crucial ca toate eforturile pentru a crește nivelul de predictibilitate și sustenabilitate ale taxei clawback să continue într-un ritm cât mai alert, iar pentru asta, bugetul alocat medicamentelor trebuie, într-adevăr, actualizat anual. Totodată, ne așteptăm ca autoritățile să acorde în continuare atenție soluțiilor propuse de ARPIM, printre care și eliminarea din calculul taxei clawback a valorii consumului de medicamente din spitale”, a conchis reprezentantul ARPIM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel