Arsurile solare, cum le ameliorezi. Sfaturi de la dermatologi

Dana Lascu |
Data publicării:
Statul la soare prea mult, în afară de faptul că îți arde pielea și poate duce la apariția melanomului, poate declașa și lupus
Statul la soare prea mult, în afară de faptul că îți arde pielea și poate duce la apariția melanomului, poate declașa și lupus

Ideal al fi să nu ai arsuri solare, dar dacă o pățești trebuie să știi că sunt câteva lucruri ușor de făcut care ameliorează simptomele. 

Pielea se poate arde foarte ușor dacă stai mult la plajă sau dacă stai la plajă în jurul prânzului, fără o protecție corespunzătoare sau haine. Pentru a ajuta la vindecarea și calmarea pielii înroșite, este important să începeți tratarea arsurilor solare imediat ce le observați. Primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este să vă feriți de soare - și, de preferință, să stați în interior, spun dermatologiștii de la Academia Americană de Dermatologie (link direct).

Cum ameliorezi simptomele

Odată în interior, iată ce poate ameliora disconfortul dat de arsurile solare:

Faceți frecvent băi sau dușuri reci pentru a ajuta la calmarea durerii (arsurii). De îndată ce ieșiți din cadă sau duș, lăsați pielea ușor umedă și aplicați o crema hidratantă pentru a ajuta la capturarea apei în piele. Acest lucru poate ameliora uscarea pielii.

Folosiți un produs hidratant (cremă după plajă) care conține aloe vera sau soia pentru a ajuta la calmarea pielii arse de soare. Dacă o anumită zonă este deosebit de dureroasă, poate doriți să aplicați o cremă de hidrocortizon pe care o puteți cumpăra fără rețetă. Nu tratați arsurile solare cu produse cum ar fi benzocaină sau alte substanțe din această gamă, deoarece acestea pot irita pielea sau provoca o reacție alergică.

Aspirină sau ibuprofen luați pentru a ajuta la reducerea umflării, dar ele reduc și roșeața și disconfortul.

Beți multă apă, mai multă decât în mod normal. O arsură solară atrage lichid pe suprafața pielii și aportul mare de apă previne deshidratarea pielii arse.

În cazul în care apar blistere (bășici) pe piele, trebuie să le lăsați să se vindece de la sine. Pielea umflată înseamnă că aveți o arsură solară de gradul doi. Nu trebuie să spargeți blisterele, deoarece ele se formează pentru a vă ajuta pielea să se vindece și să vă protejeze de infecții. Dacă aveți multe blistere, mai bine mergeți la doctor să vă trateze. 

Pielea arsă de soare trebuie protejată suplimentar în timp ce se vindecă. Purtați haine care vă acoperă pielea când vă aflați în aer liber.  Atenție, însă, nu purtați haine transparente. Când țineți țesătura la o lumină puternică, nu ar trebui să vedeți cum trece lumina prin ea.

Deși pot părea o afecțiune temporară, arsurile solare - rezultatul faptului că pielea a fost prea mult timp expusă la razele ultraviolete ale soarelui (UV) - poate provoca deteriorarea de lungă durată a pielii. Această deteriorare crește riscul unei persoane de a face cancer de piele. 

Dacă arsurile sunt grave și ai temperatură, stare de rău sau alte simptome, trebuie să mergi urgent la Camera de Gardă. Pentru întrebări despre arsurile solare sau pentru a afla cum să vă protejați mai bine pielea de soare, consultați un medic dermatolog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel