Arteriografie, angioplastie. Dr. Cristina Spînu: Prezentarea la medic e, deseori, tardivă

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Dr. cristina Spînu, specialist în cardiologie intervențională la Spitalul Clinic Sanador
Dr. cristina Spînu, specialist în cardiologie intervențională la Spitalul Clinic Sanador

Invitată la Interviurile DC MEDICAL, dr. Cristina Spînu, specialist în Cardiologie Intervențională, de la Spitalul Clinic Sanador, a explicat, pe înțelesul pacienților, ce este o arteriografie și ce este o angioplastie, dar și cum unii pacienți vin prea târziu la doctor când soluția e, în cazul unora, amputarea membrului.

Arteriografia este metoda de diagnosticare a unor afecțiuni ale circulației sângelui din corp. Cu ajutorul substanței de contrast, medicii pot aprecia sănătatea sau gradul de boală prin expunerea la raze X. Odată diagnosticul pus, explică medicul Cristina Spînu de la Clinica Sanador, urmează angioplastia, adică tratamentul în afară de cel medicamentos și de sfaturi privind schimbarea stilului de viață.

Când se vorbește de circulația periferică, tratamentul terapeutic e completat de implementarea de stenturi în vasele de sânge, unde e nevoie.

„Dilatăm segmentul arterial folosing balonașe, baloane de angioplastie, nu cele rotunde cu care se joacă copiii, ci cele pe care le modelează clovnii. Ele sunt strânse pe o structură metalică, merg pe zona îngustată, le umflăm, ele umflându-se dilată segmentul stenozat. (...) Când ne referim la circulația membrelor inferioare, acolo este o zonă expusă unor forțe foaret importante – mușchii membrului inferior sunt foarte mari, există zone de flexie – la genunchi, forțele de torsiune la nivelul coapsei și acolo aspectele tehnice ne spun că implantarea de stent se face doar dacă e nevoie. Deseori, angioplastia periferică funcționează doar cu balonașe", afirmă Cristina Spînu.

„Sunt obișnuiți să ducă durerea pe picioare"

În experiență, continuă specialistul, „prezentarea la medic e, deseori, tardivă, pacienții vin cu leziuni pe care mi-ar fi greu să le descriu".

„Sunt obișnuiți să ducă durerea pe picioare deși este una dintre cele mai mari dureri descrise în cardiologie. Rana deschisă a piciorului doare extrem de tare. Pacienții se prezintă târziu. Și acum, în mileniul trei, și în România, și în lume, multe amputații survin pe vase care ar fi avut rezerve de revascularizare atât prin angioplastie, cât și prin metode chirurgicale", susține Cristina Spînu.

Intervenția nu e dificilă de suportat, explică doctorița, durează 12 ore deoarece încheietura care e înțepată pentru puncție trebuie să fie imobilizată 12 ore. „Pare greu, dar e un disconfort pentru a câștiga un membru", adaugă Cristina Spînu.

Centru pentru Picior Diabetic

Cum sunt multe specialități la Clinica Sanador, iar medicii deja conlucrează a apărut ideea creării unui centru pentru pacienții cu picior diabetic.

„Ne-am dori să punem și această etichetă pe echipa care oricum funcționează și să invităm pacienții diabetici cu rană să caute soluții înainte de amputare", adaugă doctorița.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel