Alimentul care regenerează ficatul. Irinel Popescu: Anulează efectele toxice ale alcoolului
Alimentul care regenerează ficatul are și alte beneficii pentru funcționarea normală a organismului. Prof. dr. Irinel Popescu a explicat ce efect are alimentul.
Alimentul care regenerează ficatul are capacitatea de a anula efectele toxice ale alcoolului. Prof. dr. Irinel Popescu, medic primar chirurgie generală, doctor în științe medicale a explicat ce efect are alimentul.
Mierea, efect asupra ficatului
Mierea este elixirul natural care poate regenera ficatul. Este important de știut că ficatul tău se poate vindeca și regenera. Pe măsură ce ficatul se vindecă, apar schimbări pozitive în tot corpul. Schimbările pot include îmbunătățiri în modul în care funcționează sistemul digestiv, modul în care arată și se simte pielea, o claritate mentală sporită și niveluri mai ridicate de energie.
”S-a dovedit că această capacitate de regenerare este dependentă de hormonii sexuali și din acest motiv ficatul femeilor se regenerează mai repede decât ficatul bărbaților. În ceea ce privește regenerarea celulelor, în sine, se spune că o dată la 7 ani întreg organismul omenesc este cu totul altul.
Deci acest turn-over în care avem celule noi în toate țesuturile organismului se întâmplă în acest interval de timp, mai rapid sau mai încet, în funcție de organ
Dar revenind la ficat, această formidabilă capacitate de regenerare este interesantă. Și aș mai adăuga ceva.
Se spune că sunt, vorbind de alcool ca toxic major pentru ficat, sunt alimente care pot să antagonizeze această capacitate și de curând s-a descoperit că mierea este un astfel de aliment care poate să antagonizeze efectele toxice ale alcoolului asupra ficatului”, a explicat prof. dr. Irinel Popescu, la Antena 3 CNN.
Vezi și: Ceaiul de tei, dincolo de efectele calmante. Aliatul valoros pentru sănătate și starea de bine
Cum se poate consuma mierea pentru a anula efectele alcoolului
Mierea poate fi consumată imediat după ce ați consumat alcool. Aceasta va reduce efectele nocive ale alcoolului asupra ficatului.
”Ciroza alcoolică este o boală toxic-nutrițională, deci cei care consumă alcool fără să mănânce. Iarăși, mâncarea obișnuită este recomandată, mai exact, la masă a consuma acel pahar de alcool este formula cea mai bună.
Iată că și mierea poate să adauge ceva la asta. Și aș mai adăuga ceva legat de capacitatea de regenerare a ficatului.
Ficatul este, poate, singurul organ care nu îmbătrânește, deci bine protejat. Noi am făcut transplant hepatic cu organ prelevat de la persoană de 90 de ani”, a mai specificat prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.
Cum acționează mierea
Posedând o sursă bogată de antioxidanți, polifenoli, mierea poate proteja ficatul de stresul oxidativ și de deteriorarea celulelor hepatice. Studiile de cercetare au evidențiat efectele pozitive ale activității antioxidante puternice din miere.
Bila este un lichid digestiv produs în ficat, care trece prin canale biliare speciale și se adună în vezica biliară pentru a vă ajuta să digerați alimentele. Calculii biliari, inflamațiile sau chiar tumorile pot bloca canalele biliare și pot provoca leziuni la nivelul ficatului. Un studiu a concluzionat că, atunci când este administrat șobolanilor cu obstrucție a canalelor biliare, consumul de miere poate ajuta la curățarea ficatului și poate proteja ficatul de leziuni, potrivit Benefits of Honey.
Un alt studiu a arătat că proprietățile antioxidante din conținutul de fenoli și flavonoide al mierii au fost capabile să protejeze împotriva radicalilor liberi și a leziunilor hepatice induse de paracetamol .
Mierea ar putea proteja ficatul de toxine. Pentru a evalua capacitatea protectoare a mierii, șobolanilor li s-a administrat o toxină hepatică puternică la șobolani, cu și fără miere. Șobolanii fără miere au suferit leziuni hepatice semnificative, însă, la celălalt grup de șobolani, mierea a protejat ficatul și rinichii împotriva toxicității și le-a îmbunătățit colesterolul. S-a emis ipoteza că activitatea antioxidantă a mierii a fost responsabilă pentru efectul de protecție a ficatului.
Mierea a fost asociată cu îmbunătățirea sănătății ficatului și cu un risc redus de boli hepatice. Sistemul nostru digestiv găzduiește bacterii prietenoase care sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă.
Un ficat sănătos, care are un echilibru de bacterii intestinale, are o rezistență mai bună împotriva daunelor. O sursă excelentă de bacterii bune, mierea crudă conține șase specii de lactobacili și patru specii de Bifidobacterium care pot stimula sănătatea ficatului și pot elimina eficient toxinele din organism.
-
Prebiotice ieftine care îmbunătățesc memoria după 60 de ani26.11.2025, 12:51
-
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică26.11.2025, 11:44
-
-
De ce crizele de tuse ne apucă seara. Cum prevenim26.11.2025, 08:51
-
Ceaiuri bune pentru copii: ce este sigur și ce nu25.11.2025, 21:23
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Molecula care protejează celulele de cancerul hepatic. Are rol de gardian
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.
"Există și colonoscopie virtuală". Dr. Eduard Dănăilă: Se administrează aer. Colonul se vede aproape în totalitate
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
EXCLUSIV Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
"Am avut gaze și m-am balonat în ultimele luni". Ce este sindromul intestinului permeabil
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
Cum îți dai seama că ai ficatul gras. 4 lucruri pe care trebuie să le știi
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Durerea de ficat: Cauze, simptome și când să ceri ajutor medical
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
EXCLUSIV Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
