Artrita reumatoidă, ameliorată în 8 săptămâni cu yoga. Ce poziții de yoga trebuie să practici

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Artrita reumatoida Foto: Freepik @Lesco
Artrita reumatoida Foto: Freepik @Lesco

Artrita reumatoidă: cum contribuie yoga la menținerea homeostaziei celulare și ce tipuri sunt recomandate pentru persoanele cu artrita reumatoidă.

Un studiu a arătat impactul pozitiv pe care îl are yoga asupra artritei reumatoide. Mai exact, a ajutat la menținerea homeostaziei celulare.

Yoga este recomandată pentru persoanele cu AR, dar alte stiluri ar putea fi modificate cu ajutorul unor elemente de recuzită sub îndrumarea unui terapeut sau instructor de yoga calificat. În ciuda rezultatelor promițătoare, studiul a fost de dimensiuni mici și de scurtă durată. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina beneficiile yoga pentru simptomele RA.

Artrita reumatoidă (AR) este o boală autoimună care apare atunci când sistemul imunitar al organismului își atacă propriile țesuturi. Afecțiunea provoacă inflamații și dureri articulare și, în timp, poate duce la eroziune osoasă și deformare articulară.

Vezi și: Care este cel mai murdar loc din casă. Unde uiți să faci curățenie și este plin de bacterii

Unul dintre principalii inducatori ai AR este un dezechilibru al celulelor T helper 17 (Th17) proinflamatorii și al celulelor T reglatoare T (Treg) antiinflamatorii. Acest lucru este denumit dezechilibru al celulelor Th17/Treg.

Deși nu există un tratament pentru AR, un studiu a demonstrat efectele pozitive ale yoga asupra factorilor moleculari, cum ar fi modularea subseturilor de celule T, a indicatorilor de îmbătrânire a celulelor T, a modificărilor epigenetice și a factorilor de transcripție asociați cu această afecțiune.

Rezultatele au arătat că 8 săptămâni de practicare a yoga au redus considerabil activitatea bolii, au stabilizat biomarkerii legați de inflamație și au menținut homeostazia celulelor Th17/Treg.

Vezi și: Restul alimentar care are proprietăți de conservare. Cum se folosește

"Studiul este convingător, deoarece detaliază mecanismele moleculare prin care yoga ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor RA. Acest lucru merge dincolo de ameliorarea simptomatică și analizează modul în care yoga are un impact asupra sistemului imunitar, în special asupra echilibrului dintre celulele Th17/Treg, despre care se știe că este perturbat în cazul RA", a declarat Dr. Monisha Bhanote, medic specialist în medicina integrativă și stil de viață.

Dr. Bhanote nu a fost implicat în studiul actual, dar a explicat că cercetarea a examinat modelele de expresie genetică și indicatorii epigenetici. Această explorare a dus la o mai bună înțelegere a modului în care yoga ar putea ajuta la tratarea RA.

Astfel, studiul oferă o bază științifică pentru integrarea yoga ca terapie adjuvantă în planurile de tratament pentru RA.

Cum ar putea yoga să îmbunătățească tratamentul pentru artrita reumatoidă?

Constatările studiului ar putea conduce la cercetări suplimentare privind elementele specifice ale yoga cele mai eficiente în tratarea AR, a declarat Dr. Bhanote.

În plus, experții remarcă faptul că studiul ar putea deschide calea pentru ca profesioniștii din domeniul sănătății să recomande yoga ca tratament complementar la medicamentele antireumatice standard care modifică boala (DMARD).

Dr. Nikki Tugnet, reumatolog și profesor de yoga, neimplicat în studiu, a declarat:

"Studiul oferă dovezi moleculare pentru yoga ca adjuvant la standardul de îngrijire, ceea ce deschide posibilitatea interesantă ca medicii să recomande programe de yoga împreună cu tratamentul. De remarcat, orientările din 2022 ale Colegiului American de Reumatologie pentru abordări integrative în tratamentul AR sugerează că modalitățile minte-corp pot fi eficiente în AR; acest studiu adaugă o credibilitate semnificativă."

Dr. Ahmed Elghawy, medic de personal în cadrul Institutului Ortopedic și Reumatologic de asemenea neimplicat în cercetare, a precizat:

"Am constatat că o modificare a stilului de viață, disponibilă pe scară largă și neinvazivă, poate avea un impact semnificativ asupra activității bolii reumatoide din punct de vedere clinic și imunologic. Acest lucru le poate oferi medicilor o foaie de parcurs mai bună în prescrierea de exerciții specifice, pe lângă tratamentul cu medicamente standard de îngrijire pentru artrita reumatoidă."

Ce stiluri de yoga sunt recomandate pentru RA?

Practicarea yoga are multe beneficii pentru sănătate, dar nu toate tipurile de yoga pot fi potrivite pentru persoanele cu AR.

Stilurile ușoare de yoga pot fi cele mai bune pentru persoanele cu această afecțiune, dar alte stiluri de yoga pot fi adaptate și modificate pentru a sprijini abilitățile unei persoane. Dr. Elghaway și Dr. Tugnet au făcut următoarele recomandări:

- Hatha yoga

- Iyengar yoga

- Yin yoga

- Yoga restaurativă

- Yoga pe scaun

"Aceste forme pun accentul pe aliniere, mișcare lentă și respirație controlată, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele cu limitări de mobilitate", a declarat Dr. Elghawy.

Multe dintre posturile fizice de yoga pot fi practicate cu sprijinul unor elemente de recuzită. Potrivit Dr. Tugnet, printre posturile de yoga utile pentru AR se numără:

- Poziția muntelui (Tadasana)

- Poziția de eliberare a articulațiilor (Pawanmuktasana)

- Poziția zeiței înclinată (Supta Baddha Konasana)

- Poziția picioarelor pe perete (sau a scaunului) (Viparita Karani)

"Yoga pentru AR ar trebui să fie sigură, susținută și accesibilă", a spus Dr. Tugnet. De aceea, este o idee bună să lucrezi cu un terapeut sau instructor de yoga calificat, cu cunoștințe despre AR sau afecțiuni conexe.

Dr. Bhanote a recomandat următoarele poziții de yoga pentru RA:

- Poziția copilului (Balasana)

- Poziția pisicii (Marjaryasana-Bitilasana)

- Poziția copacului (Vriksasana)

- Răsucirea lombară ușoară (Supta Matsyendrasana)

"Nu uitați, cel mai bun tip de exercițiu este cel de care îl poți bucura în mod regulat - și același lucru este valabil și pentru yoga", a explicat Dr. Elghawy. Asigurați-vă că discutați cu medicul tău despre beneficiile yoga pentru AR înainte de a începe un nou regim de exerciții fizice.

Cum influențează meditația simptomele RA?

În mod tradițional, indiferent de stil sau de intensitate, yoga ar trebui să includă elemente de meditație, deoarece este o practică minte-corp.

Cercetările au arătat că meditația ajută la scăderea biomarkerilor fizici asociați cu stresul.

"Stresul poate avea efecte negative asupra reglării imunitare și poate crește adesea riscul de erupții", a declarat Dr. Elghawy.

"După cum s-a văzut în acest studiu, s-a dovedit că, în plus față de yoga, meditația și tehnicile de relaxare au crescut celulele Treg protectoare și au scăzut celulele Th17 inflamatorii, ceea ce se poate traduce prin îmbunătățirea simptomelor și mai puține erupții."

După cum a demonstrat studiul de față, s-a constatat că yoga are un impact semnificativ asupra subseturilor de celule T, a indicatorilor de îmbătrânire a celulelor T și a indicatorilor inflamatori, a declarat Dr. Bhanote.

În mod specific, yoga a ajutat la echilibrarea populației de celule Th17/Treg, menținând astfel homeostazia imunitară.

În plus, un studiu din 2022 a constatat că yoga, meditația a îmbunătățit simptomele la subiecții cu AR.

Aspectele de reducere a stresului din yoga ar putea avea beneficii suplimentare în reducerea inflamației, deși sunt încă necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru.

Sunt necesare mai multe studii privind beneficiile yoga pentru AR

Dr. Bhanote a spus că studiul are câteva limitări care merită menționate.

Dimensiunea eșantionului: Studiul a avut un eșantion relativ mic (n=64), ceea ce a limitat generalizarea constatărilor.

Durata: Studiul a urmărit participanții timp de numai 8 săptămâni, ceea ce ar putea să nu fie suficient de mult timp pentru a determina eficacitatea pe termen lung a practicii yoga în managementul AR.

Lipsa controlului pentru alte variabile: În timp ce studiul a luat în considerare pacienții care luau deja DMARD, nu este clar cât de bine au fost controlate alte variabile ale stilului de viață (dietă, alte forme de exerciții fizice, stres etc.).

Specificitatea programului de yoga: Studiul nu a specificat ce tip de yoga a fost folosit, cât de des au fost luate orele sau cât de intense au fost rutinele de yoga, ceea ce face dificilă replicarea studiului sau recomandarea unor practici specifice de yoga pentru pacienții cu AR.

Dr. Elghawy a fost de acord că există și alți factori de stil de viață care trebuie luați în considerare:

"Este dificil de știut dacă cei din grupul de yoga făceau și alte îmbunătățiri ale stilului de viață care ar putea îmbunătăți nivelurile de Treg ang Th17. Cei care se angajează în activități sănătoase tind să încorporeze și alte schimbări sănătoase ale stilului de viață și acest lucru ar fi putut fi trecut cu vederea".

Dr. Tugnet a remarcat, de asemenea, câteva limitări, și anume severitatea diferită a bolii între grupuri. Ea a observat că au existat mai mulți participanți cu activitate moderată a bolii RA la momentul inițial în grupul non-yoga și mai mulți cu activitate ridicată a bolii în grupul yoga.

Intervențiile pot fi mai vizibil eficiente acolo unde activitatea bolii este ridicată, a explicat Dr. Tugnet.

Ce trebuie să știi despre artrita reumatoidă

Distribuția afectării articulațiilor este ceea ce separă AR de alte forme de afecțiuni artritice.

"AR este caracterizată de obicei ca o artrită inflamatorie simetrică, cu articulații mici, care poate fi diferită de osteoartrită datorită naturii sale inflamatorii și poate fi diferențiată de alte artroze inflamatorii prin profilul său serologic și distribuția afectării articulațiilor", a explicat Dr. Elghawy.

"Dacă este lăsată necontrolată, aceasta poate provoca modificări osoase erozive, poate crește riscul de complicații cardiovasculare și poate infiltra alte sisteme de organe".

AR este o afecțiune autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar al organismului atacă în mod eronat propriile țesuturi.

"Acest lucru este diferit de osteoartrită, care este în general cauzată de uzura mecanică a articulațiilor. AR poate afecta mai mult decât articulațiile și poate afecta, de asemenea, o mare varietate de sisteme ale corpului, inclusiv pielea, ochii, plămânii, inima și vasele de sânge", a declarat Dr. Bhanote.

"Marca distinctivă a RA este inflamația articulațiilor, care afectează adesea articulațiile de pe ambele părți ale corpului în mod egal. AR poate fi progresivă și poate duce la deformări permanente ale articulațiilor dacă nu este gestionată corespunzător."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel