Aspirina. Cât bine și cât rău poate să-ți facă

Angela Sabău / 09 Martie 2019 / 14:36

Aspirina este cunoscută pentru proprietățile ei antiinflamatorii și chiar în prevenirea bolilor cardiovasculare. Totuși, în unele situații, aceasta poate produce sângerări stomacale grave. Medicii recomandă prudență în unele cazuri.

Pentru bărbații care au suferit un atac de cord, accident vascular cerebral sau altă problemă legată de arterele înfundate, beneficiile luării aspirinei sunt mai mari decât riscurile.

Pentru acești oameni, beneficiile includ prevenirea unui atac de cord primar sau repetat sau accident vascular cerebral sau deces prematur din cauza bolilor cardiovasculare. Dar, la bărbații sănătoși, balanța beneficiilor și al riscurilor se schimbă, potrivit Harvard Watch Men's Health Watch.

Cea mai bună cercetare până în prezent arată că bărbații care nu au fost diagnosticați cu boli cardiovasculare nu au nici un beneficiu general pentru a lua aspirina în fiecare zi - inclusiv bărbații cu risc crescut, precum cei cu diabet zaharat.

La bărbații sănătoși, aspirina previne unele atacuri de cord non-fatale, dar nu accidente vasculare cerebrale. În același timp, poate provoca sângerări dăunătoare în tractul digestiv.

Posibile sângerări stomacale grave

Utilizarea de aspirină a fost asociată și cu sângerări mici în creier, care, deși neobișnuite, pot fi mortale. De fapt, aspirina produce mai multe cazuri de sângerare îngrijorătoare decât aproape orice alt medicament, deoarece este folosită de foarte multe persoane.

Momentul în care posibilitatea ca aspirina să ajute depășește ricul de sângerare este diferit, de la o persoană la alta. Acesta este motivul pentru care experții recomandă o evaluare individualizată.

 

Însă necesită o atenție deosebită atunci când luați în considerare aspirina pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, neavând un istorc cu aceste afecțiuni, spune dr. Christian Ruff, un cardiolog la Harvard-affiliated Brigham and Women's Hospital și profesor sistent în medicină la Harvard Medical School. „Trebuie să evaluați riscul de a avea un atac de cord sau accident vascular cerebral și, de asemenea, riscul de sângerare.”

Unii bărbați iau aspirina zilnic, fără a se consulta cu medicul. Asta, însă, nu conferă prea multă siguranță. Desi nu este nevoie de o rețetă pentru aspirină, decizia de a o folosi zilnic trebuie tratată ca și când ar fi vorba de medicamente care se dau pe bază de rețetă, mai spune dr. Ruff.

 Articolul complet poate fi citit AICI.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy