Astigmatismul: cauze, simptome, tratament. Cum îți dai seama că ai astigmatism

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
astigmatismul foto:freepik@senivpetro
astigmatismul foto:freepik@senivpetro

Astigmatismul - cauze, simptome, tratament. Cum afli că ai astigmatism

Astigmatismul este o problemă comună a ochilor care poate face vederea neclară sau distorsionată. Apare atunci când corneea (stratul frontal clar al ochiului) sau cristalinul (o parte interioară a ochiului care ajută la focalizarea ochiului) au o formă diferită față de cea normală.

Vezi și: 8 alimente care îți afectează tenul. Ce să mănânci și ce să eviți pentru o piele sănătoasă

Pentru a înțelege astigmatismul, gândește-te la ochiul normal ca fiind uniform rotunjit, precum o minge de baschet. În cazul astigmatismului, ochiul are forma unui ou sau a unui oval, asemenea unui mingea de fotbal american. Există două tipuri de bază de astigmatism:

- astigmatismul orizontal (când ochiul este mai larg decât înalt)

- astigmatismul vertical (când ochiul este mai înalt decât este lat)

Cu oricare dintre aceste tipuri de astigmatism, vederea la apropiere și la distanță este neclară din cauza formei neregulate a ochiului.

Singurul mod de a afla dacă ai astigmatism este să faci un examen ocular. Ochelarii de vedere sau lentilele de contact pot ajuta la îmbunătățirea vederii  și unele persoane pot apela la intervenții chirurgicale pentru a corecta astigmatismul.

Cum afectează astigmatismul vederea?

În mod normal, corneea și lentila din partea frontală a ochiului au o formă uniform rotundă. Acest lucru ajută la focalizarea razelor de lumină pe retină, astfel încât să poți vedea clar.

Cu astigmatism, razele de lumină nu se refractă (sau se îndoaie) corespunzător pe măsură ce intră în partea frontală a ochiului. Vederea este neclară, atât de aproape, cât și de departe, deoarece razele de lumină ajung fie înaintea retinei, fie în spatele acesteia.

Oamenii pot avea astigmatism împreună cu alte erori de refracție, cum ar fi:

- miopia (vederea încețoșată la distanță apropiată) 

- hipermetropia (vederea încețoșată la distanță îndepărtată)

Care sunt simptomele astigmatismului?

Cele mai frecvente simptome ale astigmatismului sunt:

- Vedere neclară

- Nevoie de a clipi pentru a vedea clar

- Dureri de cap

- Oboseală oculară

- Dificultăți de vedere pe timp de noapte

Dacă ai astigmatism ușor, s-ar putea să nu observi simptomele. De aceea, este important să efectuezi examene oculare regulate. Medicul oftalmolog te poate ajuta să te asiguri că vezi cât mai clar posibil. Acest lucru este valabil în special pentru copii, care pot fi mai puțin susceptibili să-și dea seama că vederea lor nu este normală.

Ce cauzează astigmatismul?

Astigmatismul apare atunci când corneea sau cristalinul au o formă diferită față de normal. Această formă face ca lumina să se refracte diferit pe măsură ce intră în ochi, cauzând o eroare refractivă.

Medicii nu știu ce cauzează astigmatismul și nu există niciun mod de a-l preveni. Unii oameni se nasc cu astigmatism, dar mulți îl dezvoltă în copilărie sau ca tineri adulți. Unele persoane pot dezvolta, de asemenea, astigmatism după o leziune oculară sau o intervenție chirurgicală la ochi.

Care este cauza principală a astigmatismului?

Medicii nu știu de ce forma corneei sau a lentilei variază de la o persoană la alta. Cu toate acestea, ei știu că riscul de a dezvolta astigmatism este ereditar (transmis de la părinți).

Oamenii pot dezvolta, de asemenea, astigmatism din cauza:

- bolilor oculare

- raumatismelor oculare

-  după o intervenție chirurgicală

Este o idee greșită că cititul în lumină scăzută sau dacă stai foarte aproape de televizor cauzează astigmatism/îl agravează.

Vezi și: 9 greșeli pe care le faci, când ai acnee. Pașii corecți pentru pielea cu afecțiuni

Medicii oftalmologi pot verifica astigmatismul ca parte a unui examen ocular dilatat. Examenul este simplu și nedureros.

Cel mai comun tratament pentru astigmatism sunt ochelarii sau lentilele de contact. Medicul oftalmolog îți va prescrie lentilele potrivite pentru a te ajuta să vezi cât mai clar posibil. Medicii pot folosi, de asemenea, chirurgia pentru a trata astigmatismul. Chirurgia modifică forma corneei tale, astfel încât să poată focaliza corect lumina.

Dacă astigmatismul tău este ușor, poate că nu ai nevoie de tratament. Medicul oftalmolog te va ajuta să afli dacă ai nevoie de tratament și ce tip de tratament este cel mai potrivit pentru tine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel