Astmul: cauze, simptome și tratament. Ce este SPIROMETRIA

Anisia Nica |
Data actualizării: | Data publicării:
astmul FOTO: Pexels @gustavo fring
astmul FOTO: Pexels @gustavo fring

De ce apare astmul, cum se manifestă și ce tratamente există?

Cauze

Astmul este o boală respiratorie cronică care apare în urma inflamației căilor respiratorii. Acestea se vor îngroșa și vor limita cantitatea de aer care intră în plămâni.

Astmul este determinat de diverși alergeni (polen, praf, păr de animale, mucegai) sau de agenți infecțioși. Unele alergii alimentare pot fi însoțite de astm și se pot manifesta prin dificultăți în respirație. De asemenea, emoțiile intense, în special stările de panică pot declanșa crize de astm.

Severitatea simptomelor crește odată cu expunerea la factori favorizanți, precum: diferențele de temperatură, fumatul, poluarea aerului, obezitatea etc.

Simptome

Gravitatea simptomelor diferă de la o persoană la alta, dar principalele manifestări ale astmului sunt:

-tuse bruscă, în special în timpul nopții;

-durere în piept;

-dispnee (dificultăți în respirație);

-crize de astm în care pacientul nu poate respira, însoțite de stare de panică și transpirații. Acestea pot fi de intensitate ușoară, moderată sau severă.

Tratament

Simptomele de mai sus semnalează prezența astmului. Medicul specialist este cel care va stabili diagnosticul concret prin examenul clinic și prin examene speciale. Există teste alergice care pot determina care este substanța la care pacientul este alergic. Spirometria este altă tehnică folosită în diagnosticul astmului și se referă la măsurarea volumului de aer expirat. Acest lucru va oferi informații cu privire la îngustarea căilor respiratorii.

Este important de menționat faptul că astmul nu se vindecă, iar tratamentul are rol doar în oprirea simptomelor. Medicația se referă, de cele mai multe ori la glucocorticoizi, substanțe care scad inflamația. Aceștia pot fi administrați oral, dar în cazul astmului glucocorticoizii sunt introduși în corp pe care inhalatorie. Când se instalează criza de astm, aceste substanțe se pot administra pe cale injectabilă.

În unele cazuri, tratamentul pentru astm durează toată viața. În lipsa medicației, astmul poate cauza insomnii, căile respiratorii se pot îngusta permanent, iar pacientul se poate sufoca. Persoanele care suferă de astm trebuie să meargă la controale medicale periodice și să urmeze tratamentul stabilit de medicul specialist.

Vezi și: Obezitatea, efecte devastatoare asupra plămânilor la femeile peste 45 de ani. STUDIU

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel