AstraZeneca va cumpăra compania biofarmaceutică Fusion Pharmaceuticals pentru 2 milioane de dolari în numerar

DCMedical Team |
Data publicării:
Astrazeneca - Foto: Freepik
Astrazeneca - Foto: Freepik

AstraZeneca a anunțat că va cumpăra compania biofarmaceutică Fusion Pharmaceuticals, pentru aproximativ 2 miliarde de dolari în numerar

AstraZeneca AZN.L a anunțat marți că va cumpăra compania canadiană Fusion Pharmaceuticals Inc FUSN.O pentru 2 miliarde de dolari în numerar, în timp ce producătorul de medicamente anglo-suedez mizează pe tratamente de ultimă generație pentru cancer, notează Reuters.

Tranzacția oferă AstraZeneca un punct de sprijin pe piața medicamentelor radiofarmaceutice, care a înregistrat un interes crescut din partea investitorilor începând cu 2021, când datele privind tratamentul NOVN.S al Novartis au arătat că medicamentul a prelungit supraviețuirea pacienților cu cancer de prostată.

Medicamentul Novartis a fost aprobat în 2022, iar de atunci acest spațiu a cunoscut o avalanșă de tranzacții, inclusiv achiziția Point Biopharma de către Eli Lilly LLY.N, în valoare de 1,4 miliarde de dolari, și tranzacția de 4,1 miliarde de dolari a Bristol Myers Squibb BMY.N pentru RayzeBio, anul trecut.

AstraZeneca va plăti 21 de dolari pentru fiecare acțiune Fusion, o primă de peste 97% față de prețul de închidere de luni al companiei listate în SUA. Acțiunile Fusion s-au dublat, ajungând la 21,46 dolari în tranzacțiile de dinaintea pieței americane.

Fusion dezvoltă radioconjugați de "nouă generație", care livrează un izotop radioactiv direct în celulele canceroase prin direcționarea precisă cu ajutorul unor molecule.

Cea mai avansată terapie a Fusion se numește FPI-2265, care se află în prezent într-un studiu în stadiu intermediar pentru tratarea pacienților cu cancer de prostată metastatic rezistent la castrare.

"În prezent, între 30 și 50% dintre pacienții cu cancer primesc radioterapie la un moment dat în timpul tratamentului, iar achiziția Fusion ne sporește ambiția de a transforma acest aspect al îngrijirii cu radioconjugați de ultimă generație", a declarat Susan Galbraith, vicepreședinte executiv, Oncology R&D la AstraZeneca.

Radioterapia și chimioterapia mai veche au fost pilonii tratamentului cancerului timp de decenii.

AstraZeneca a lucrat la alte abordări pentru a dezvolta tratamente mai bine țintite împotriva cancerului, inclusiv conjugate anticorp-medicament și RC-uri.

"Tranzacția are o logică strategică solidă, permițând potențial Astra să combine portofoliul său existent de anticorpi cu încărcături utile de radioconjugați", a scris J.P.Morgan într-o notă.

AstraZeneca va plăti, de asemenea, un drept de valoare contingentă netransferabilă de 3 dolari pe acțiune, ceea ce duce valoarea combinată a tranzacției la aproximativ 2,4 miliarde de dolari.

Vânzările AstraZeneca în domeniul oncologiei au fost de 17,15 miliarde de dolari în 2023, reprezentând mai mult de o treime din veniturile sale totale.

Tranzacția Fusion urmează unei serii de alte tranzacții din ultimele luni, inclusiv achiziționarea Amolyt Pharma, în valoare de 1,05 miliarde de dolari, săptămâna trecută. La sfârșitul anului 2023, AstraZeneca a semnat acorduri în mai multe spații, inclusiv în domeniul oncologiei, al vaccinurilor și al luptei împotriva obezității - prin intermediul unui acord de licențiere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel